Ontdek je plekje (6)

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol


Now that Part of me has become Fiction.

Voor diegenen die de komende weken van plan zijn naar het zuiden des lands te trekken (of voor hen die daar wonen) is het misschien wel aardig om even in Sittard uit te stappen. In museum ‘het Domein’ zijn namelijk een viertal videoprojecties te zien van Saskia Olde Wolbers. Het werk van deze jonge kunstenares is de moeite van een kort bezoek aan Sittard waard.

De videoprojecties tonen alle een sciencefiction-achtige wereld die mij nog het meest doet denken aan de ruimtescènes van ‘a Space Odyssee 2001’ of de melkwitte ruimte in ‘a Clockwork Orange’. Maar dit om slechts een idee te geven aan de lezer. Olde Wolbers gebruikt geen personages in haar projecties, maar ondertussen lijk je zelf wel een personage te worden wanneer je de video’s bekijkt. De ene keer doordat je zelf onderdeel van het geheel lijkt te worden en voortbeweegt in de door haar gecreërde ruimte, de andere keer doordat het landschap beweegt en je wordt meegezogen als in een 3d-cinema.

Saskia Olde Wolbers (Breda, 1971) is een ambachtelijk kunstenares. Ze maakt gebruik van maquettes waarin ze met een kleine digitale camera opnames maakt. De materialen bestaan voornamelijk uit afval, zoals plastic flessen, koffiebekers, takjes, aluminiumfolie etc. die ze vervormt tot de door haar gewenste voorwerpen, waardoor een waar landschap ontstaat. Briljant is de video ‘Placebo’, waarin ze een ballet van verfdruppels weet te arrangeren. Hierbij gaat ze geduldig en minutieus te werk. Gemiddeld is ze een jaar bezig met een kunstwerk.

Saskia Olde Wolbers In alle vier de getoonde werken (Day-Glo, Kilowatt Dynasty, Interloper, Placebo) wordt een verhaal verteld. Hierbij laat Wolbers zich inspireren door gebeurtenissen uit de media en technologische ontwikkelingen. De vier verhalen lijken te verwijzen naar een verloren wereld, of dit nu in een virtual realitypark, in een stad onder water of in een geestelijke afwijking is. Hierbij neemt de verteller de bezoeker mee op reis in een nieuwe kunstmatige wereld. Een verontrustende reis door een oogstrelend decor.

Interloper en Placebo zijn dit jaar bekroond met de Baloise Basel Art Price.

‘Now that Part of me has become Fiction’, Saskia Olde Wolbers t/m 23 november (di t/m zo. 11-17u) in museum ‘Het Domein’ in Sittard, Kapittelstraat 6. www.hetdomein.nl

0

Reacties (9)

#1 vosb

Inderdaad erg bewonderenswaardige constructies. Ga op zeker kijken, las gister in de kunstbijlage van Volkskrant al een klein stukje, wil het nu met eigen ogen zien. Over een video doet ze gemiddeld een heel jaar… Poeehh…

 • Volgende discussie
#2 Carlos

Mooi!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 caprio

Nadat je een biertje op de grote markt gedronken hebt is het misschien wel aardig om in de St.-Petruskerk de oudste koorbanken van Nederland te bezichtigen.
Aan de Oude Markt staat een onopvallend klein kerkje met een wonderlijk interieur, volgeplakt met wens en bedanktegeltjes. Een bezoek aan Sittard is niet compleet zonder er eentje op te steken natuurlijk. Weet niet of Toon Hermans huis open is voor publiek boven de rivier eigenlijk?

Historie Sittard
Stadswandeling

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 boludo

en een bezoekje aan het mooiste voetbalstadion van Nederland natuurlijk

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 caprio

De enige heksenketel van Nederland! Ik herinner me nog goed, hoe de meest stoere voetballers met de allergrootste bek, met knikkende knieen en een steen op het hart de spelerstunnel betraden, terwijl de zwavel geur dikker en dikker wordt naarmate je het geile gras nadert. Sommigen schijnen regelrecht in hun broek te pissen, en slapeloze nachten te hebben.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 boludo

zucht, dat waren nog eens tijden. Johnny Linford heerst.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 caprio

Johny Linford leeft.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 boludo

inderdaad, in Engeland, waar hij een bar heeft en coach is van de lokale voetbal club

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 caprio

is dat geen verstrengeling van belangen??

 • Vorige discussie