Onrust over stemcomputers New Hampshire

VS Presidentsverkiezingen 2008 Nu ons linktip-invoerveld (rechterkantlijn) weer werkt stromen de linktips binnen, dank u! Maar gelijk zit bovengetekende blogger weer direct in een innerlijke strijd tegen scoringsdrift en oppervlakkigheid. Via een linktipper vernamen wij dat in de Amerikaanse blogosfeer potsjes opduiken die melding maken van verschillen tussen de handmatige telling en die van stemcomputers bij de voorverkiezingen in New Hampshire. Bij een beperkte steekproef zouden de verschillen zelfs zo groot zijn dat als je deze trend zou doortrekken Obama gewonnen had. Maar ja, het blijven wel weblogs die het zeggen… En u weet wat ze van weblogs zeggen: oppervlakkig en vervuld van scoringsdrift. Als professionele krant kan je nog wel wegkomen met ‘martelingen’, maar voor een weblog staat er veel meer op het spel: reputatie bij diezelfde professionele media en het vertrouwen van een uitermate vluchtige lezersgemeenschap.

Bij gebrek aan tijd, maar om u toch in de gelegenheid te stellen om achteraf te kunnen zeggen: “Op Sargasso las ik het het eerst” bied ik u de links aan zonder verdere analyse. Laat de wisdom of the crowds maar haar werk doen in de comments, succes:

De klokkenluiders: Diebold favors Hillary, hand count for Obama (Presscue) / New Hampshire Primary Concerns ’08 (Bradblog) / Alarms Should Go Off Whenever the Discrepancies Between the “Official” Results and the Polls Can’t Be Explained (opednews) De andere kant van het verhaal: First Thoughts on the Town-by-Town Results From New Hampshire (DailyKos) / Enough with the “Diebold Hacked the NH Primary” Lunacy (DailyKos)

(met dank aan: DavidRietveld voor het linktippen)

 1. 6

  Al wat van gelezen, de verschillen zijn niet significant genoeg volgens de regels van de statistiek. Ten tweede zijn de machine/handcount telmanieren niet uniform verdeeld: steden gebruiken vaker machines en dorpen vaker handcount, stemgedrag tussen deze regios verschilt ook, dus daar kan het ook nog gewoon aan liggen.

  Verder zijn er ook UFO’s gesignaleerd boven de stemlokalen waar er meer op Hilary werd gestemd (dit was een UFOdwin).

 2. 9

  semi ontopic: Mag ik even hardop speculeren? Ik voorspel getouwtrek zodadelijk tussen Clinton en Giuliani (die komt nog keihard terug) wat betreft het kiezen van de ideale running mate. Wie? Zijn achternaam begint met een B. Gok maar eens.

 3. 10

  @8,

  Obama. Absoluut. Hij en Edwards worden een beetje in hetzelfde ‘Change-hokje’ geduwd en als Edwards niet meedeed, dan denk ik dat maar een héél klein deel daarvan naar Clinton zou gaan. Edwards is toch op sommige punten wat radicaler dan Obama.

 4. 15

  Volgens mij is het niet “Diebold favors Hilary”, maar “Diebold disfavors black people” Dat was tenslotte ook de truuk bij Bush vs. AL Gore.

 5. 16

  @14,

  Denk het wel ja. Expliciet aangegeven nooit voor president te willen runnen, maar wel mooi als Independent later nog een keus kunnen maken. En IMO een uitstekende VP.