Online winkel voor geprepareerde lijken en dieren van start

Eén van de lichamen in de tentoonstelling Körperwelten (Foto: Flickr/PhOtOnQuAnTiQuE)

De omstreden Duitse anatoom Gunther von Hagens laat weer van zich spreken. Dit keer met een online shop waar hij zijn geplastificeerde lichamen en lichaamsdelen van mensen en dieren te koop aanbiedt. Von Hagens baart al jaren opzien met zijn tentoonstelling Körperwelten waarin hij lijken tentoonstelt die met een door hem ontwikkelde plastificeermethode zijn bewerkt. Momenteel is die te zien in Rotterdam.

Von Hagens verkoopt de menselijke objecten naar eigen zeggen alleen aan professionele klanten zoals anatomische instituten of universiteiten. De dierlijke objecten zijn te koop voor iedereen. De prijzen variëren van enkele tientjes voor een oorbel van een dwarsdoorsnede van een stierenlul tot 70 duizend euro voor een volledig menselijk lichaam.

Kritiek
Op het initiatief is veel kritiek. De kerken spreken er schande van. Geestelijken veroordelen het als immoreel en vrezen dat Duitsland een ‘draaischijf wordt voor lijkenhandel’. Von Hagens zou menselijke lichamen reduceren tot koopwaar. Zowel de protestante als de katholieke kerk roept de politiek op actie te ondernemen tegen de winkel.

De kerken ontkennen dat er sprake is van wetenschap, maar stellen dat het Von Hagens het puur om het geld te doen is. Vanuit de politiek komt momenteel overigens geen weerwoord, want het handelen van Von Hagens is niet illegaal.

Ook artsen uiten zich kritisch. Zo zou er geen noodzaak zijn om dit soort objecten via internet te verkopen. Nu al is het immers mogelijk om anatomische objecten voor wetenschappelijk onderzoek te kopen, ook bij Von Hagens. Een online-winkel zou volgens hun niets toevoegen, maar wel het gevaar voor misbruik doen toenemen.

Von Hagens’ motieven
Von Hagens heeft zijn handelen officieel niet nader verklaard. In een e-mail aan vaste klanten, die is gepubliceerd door de Süddeutsche Zeitung, schreef hij een paar weken gelden dat de hoge kosten voor het plastificeren het noodzakelijk maakt de markt te vergroten.

Von Hagens zegt met zijn tentoonstelling Körperwelten bij te willen dragen aan de democratisering van de anatomie. De door hem ontwikkelde methode maakt het mogelijk de binnenkant van een lichaam te bekijken en langdurig te conserveren. De lijken stammen van mensen die bij leven hebben verklaard hun lichaam aan Von Hagens ter beschikking te willen stellen. De lijken worden behandeld in het Oost-Duitse stadje Güben. Daar werken inmiddels meer dan 200 mensen.

Reacties zijn uitgeschakeld