Ondertussen in Libanon

Raakt u ook een beetje de draad kwijt met het warme weer?

De situatie in Libanon verslechtert. Buitenlandse Zaken houdt rekening met verdere escalatie. Nederlanders die in Libanon zitten kunnen een enkeltje Syrië krijgen. Israel is geen optie, aangezien de grens gesloten is. Haifa is vanmiddag getroffen door raketten. Israel heeft daarop weer Zuid-Libanon aangevallen. De G8 geeft de schuld aan extremisten in het Midden-Oosten, ze bedoelen Hezbollah, en roept Israel te stoppen met bombarderen.

Hoe dit gaat eindigen? Mensen met een glazen bol kunnen zich melden bij de reacties.

 1. 1

  Hoewel een reactie van Israël niet kon uitblijven en begrijpelijk is, is de schaal ervan overdreven groot. Daarnaast zet Israël de stabiliteit van een buurland op het spel.

  Misschien een VN macht die de Hezbollah gaan ontwapenen? Echt, gedwongen, ontwapenen? Risicovolle missie, maar lijkt me nodig om een nieuwe burgeroorlog/internationale escalatie te voorkomen.

 2. 2

  VN heeft niet de resources, of de politieke status in het Midden Oosten om zo’n missie neer te zetten. Praat met een Israelier en hij zal je vertellen dat zij nooit wat aan de VN gehad hebben. Hezbollah die zich laat ontwapenen? Ik denk ’t niet….Hezbollah en Hamas zijn toch allemaal pionnen in de proxy oorlog van Iran….
  De verklaring van de G8 is een schoolvoorbeeld van eindelijk eens een evenwichtige internationale verklaring. Nu nog actie.

 3. 4

  @LawJack: Zoals ik al zei, ik geloof niet zo in die proxy-oorlog.

  Overigens ook een leuke tegenstelling. Aan de ene kant de Libanese en Palestijnse regering verantwoordelijk houden, aan de andere kant zeggen dat Hamas en Hezbollah marionetten zijn van Iran.

  Als dat laatste werkelijk het geval is kan je de twee regeringen niets kwalijk nemen; zij hebben er immers totaal geen invloed op.

 4. 6

  @ Spuyt: Inderdaad een ogenschijnlijke tegenstelling, maar wat wil je dat Israel doet? Internationaalrechtelijk is Libanon direct verantwoordelijk, en Iran ook indien diens betrokkenheid bewezen kan worden. Reminder: de VS en SU deden niets anders dan proxy-oorlogen…

  Het feit dat Libanon ‘er niets aan kan doen’ is natuurlijk geen argument tegen een Israelische reactie. Alleen de buitenproportionaliteit is een argument wat mij betreft.

 5. 9

  Buitenproportioneel? Geloof dat we allemaal zijn vergeten wat een leger echt kan uitrichten. Israel kiest haar doelen en gooit niet luk raak dorpen en steden plat.

  Hezbollah terug laten fluiten is alleen een tijdelijke optie.

 6. 10

  Het gaat er niet om wat Israël zou kunnen doen, maar wat de aanleiding was.
  En dan is dit 100% buitenproportioneel. Daar is bijna iedereen het over eens.

 7. 11

  Als bijna iedereen het daar over eens zou zijn schreeuwde iedereen nu moord en brand. Ik hoor voornamelijk geluiden in de trend van een VN stabilisatie macht, het ontwapenen van Hezbollah en een Hezbollah die een beetje bang wordt.

  Alles leuk er aardig maar er staan daar 2 (verschillende) legers tegenover elkaar. Je zou zelfs kunnen zegggen dat het Israel tegen Iran en Syrie is. Hezbollah is het moderne equivalent van de kruisridders. Klinkt mooi maar is dat niet.

 8. 12

  Durf je de Hezbollah een leger te noemen? Erg Naïef. Waar zijn de veldslagen?

  Heel veel mensen schreeuwen moord en brand. De politici zijn vooral pragmatisch. En bijna iedereen noemt het buitenproportioneel, alleen de VS niet. Die zouden een atoombom misschien nog wel proportioneel noemen…