1. 2

  Dat valt me wel tegen. Je zou toch denken dat er bij het CBS ook(/alleen maar) nerds werken. Daar moet toch een heel nest aan alternatieve OS-liefhebbers zitten, die dus ook Open Source software gebruiken?

 2. 3

  Voordat we echt gaan zeuren… heeft iemand al geprobeerd het pakket met wine te installeren? Dat gaat tegenwoordig vaker goed dan fout. Aangezien ik hier ook alleen Windows heb, zal ik het vanavond eens proberen.

 3. 4

  @2:CBS is overheid, en een groot gedeelte van de overheid is heel erg microsoft-lievend — als er op managementniveau wordt besloten dat ‘microsoft de standaard’ is, omdat ‘de beheerskosten voor een platform veel lager zijn dan voor een multiplatform systeem’ dan kun je daar als alternatieve OS-liefhebber weinig tegen in brengen..

 4. 5

  @4 een beetje zorgvuldig overheidsmanager zou kiezen voor een open systeem met open standaarden. Noem mij een overheidsmanager die kiest voor een vendor lock-in bij een monopolist en ik noem je een overheidsmanager die slordig omgaat met publieke middelen (=belastinggeld).

 5. 7

  Goed. Even het volgende geprobeerd met Debian Linux:
  1. Google “cbs iris”
  2. Klik op de .exe
  3. Firefox vraagt “Are you sure?” Yes.
  4. “Setup completed”
  5. Dubbelklik op het CBS-IRIS 2009 icon op de desktop
  6. Verbaas je over de onbegrijpelijke user interface

  Conclusie: met een beetje klikken heb ik vooralsnog geen probleem kunnen ontdekken (misschien gaat het later mis, dat zou kunnen). Dat ze bij het CBS geen kaas hebben gegeten van open standaarden en vrije keuze van operating system, dat klopt. Dat ze brakke handleidingen schrijven klopt ook. En dat ze veel te veel geld uitgeven om brakke software te laten ontwikkelen klopt ook. Maar dat ondernemers alleen maar via Microsoft naar CBS kunnen lijkt me gewoon onjuist.
  In de 6 stappen hierboven staat ook nergens dat ik Windows moet hebben ofzo; je moet dus zelfs op zoek naar een probleem, de gemiddelde OS-agnostische computergebruiker merkt er niks van, die klikt gewoon een beetje en het werkt.

  Wat je je dan wel weer kunt afvragen, is waarom dit soort software engelstalig is…

 6. 9

  En dat ze veel te veel geld uitgeven om brakke software te laten ontwikkelen klopt ook.

  @zmc: Het zou me niets verbazen als ze bij het CBS ook een eigen IT-afdeling hebben. Waar er dus mensen zitten die dit soort dingen zouden moeten maken. In dat geval is dat geen ‘weggegooid geld’, omdat dat geld sowieso al weggegooid zou zijn; probeer maar eens een ambtenaar te ontslaan. Kortom, da’s een gigantische ‘sunk cost’, waarvan je dit soort brakke software terugkrijgt.

  Tenzij ze de capgemini’s, peakIT’s of andere detacheerders hebben ingeschakeld omdat ze zich geen weg uit een papieren zak konden programmeren. Zodat je dus *twee keer* geld kwijt bent. Dat zou ook nog kunnen.

 7. 10

  @8: In de 6 stappen hierboven staat ook nergens dat ik Windows moet hebben ofzo; je moet dus zelfs op zoek naar een probleem, de gemiddelde OS-agnostische computergebruiker merkt er niks van, die klikt gewoon een beetje en het werkt.

  Wine staat anders niet standaard geinstalleerd op Debian (laat staan Mac OSX) dus die heb je er wel degelijk zelf opgezet. De “gemiddelde OS-agnostische computergebruiker” zal weinig kunnen met de melding die ik op een Ubuntu 9.04 PC krijg:
  End-of-central-directory signature not found. Either this file is not a zipfile, or it constitutes one disk of a multi-part archive. In the latter case the central directory and zipfile comment will be found on the last disk(s) of this archive.

 8. 11

  @gronk, #9: Dat zeg ik. Te veel geld uitgeven; ze hadden immers ook niet-brakke software kunnen schrijven. Nederlandstalig en met woorden die een normaal mens kan begrijpen zonder de handleiding te lezen, bijvoorbeeld:P

  @Lammert, #10: Klopt. Hoewel de gemiddelde agnostische computergebruiker natuurlijk zijn computer ook niet zelf installeert en dus soms wel wine heeft:P Maar het kan wel, vrij eenvoudig zelfs, dus de titel van het artikel klopt niet.

  Maargoed, met de melding die ik krijg als ik probeer wine te deinstalleren kan de gemiddelde OS-agnostische computergebruiker dan ook weer niks…

  dpkg: subprocess post-installation script returned error exit status 1

  Wellicht moeten de OS-agnostische computergebruikers die het zonder systeembeheerder moeten stellen sowieso maar geen Linux gebruiken:P

 9. 12

  Och, het CBS schrijft zelf op hun instructie (in de brief die elke ondernemer daarover heeft ontvangen):

  Stap 1: open internet explorer
  Stap 2, etc….

  Het MS vereiste formuleert het CBS dus zelf.

 10. 14

  De teksten die in die disclaimers staan, zijn vaak net zo vaag (en misschien ook wel juridisch niet houdbaar) als algemene voorwaarden van menig bedrijf.

  Als het CBS een fout maakt op de site en daar zitten gevolgen aan voor derden. Dan kunnen ze niet wegkomen met een zinnetje dat ze niet aansprakelijk zijn.