Onderhandelen met de Taliban?

Ach, het valt allemaal wel mee met de situatie in Afghanistan. Als de Taliban wat efficiënter zouden zijn, dan was het een stuk erger volgens de Amerikaanse conservatieve denktank Jamestown Foundation. Onderzoek van deze denktank zou uitwijzen dat de Taliban de slechtste zelfmoordenaars ter wereld zijn. Het is het soort relativering waar niemand in Zuid-Korea op zit te wachten met een gijzelingsdrama in volle gang.

Wat te doen met de Taliban?

Het onderzoek beweert dat in de afgelopen twee jaar in meer dan vier op de tien gevallen de zelfmoordenaars alleen zichzelf hebben omgebracht. Tussen 2005 en 2007 ging het om maar liefst negentig daders. Met een beetje meer efficiëntie, zou dat rendement best omhoog kunnen, toch? Tsk. Slechte Taliban! Het wordt tijd voor kamervragen in de Taliachterban.

De vraag is of Zuid-Korea op dit moment ook zo blij en relativerend zijn over de Taliban. Na de gijzeling van een aantal Koreanen en het doden van één van hen is de sfeer waarschijnlijk minder gelaten. De Taliban eist dat alle Zuid-Koreanen, die voor wederopbouw waren gekomen, het land moeten verlaten. Gevangengenomen Taliban-strijders zouden moeten worden vrijgelaten.

Afgelopen vrijdag leek er nog goede hoop op een positieve uitkomst. De Taliban heeft het nu al over een laatste ultimatum. De Afghaanse autoriteiten hebben al eerder aangekondigd niet te schromen om geweld te gebruiken.

Zegt u het maar: is een bloedbad onvermijdelijk of toch nog even doorgaan met onderhandelen?

 1. 1

  Het is helaas toch een redelijk wetmatigheid dat je niet kunt toegeven. Als je toegeeft zorg je dat het in de toekomst alleen maar meer en meer gaat gebeuren. Want dan krijgen ze er effect uit. Hoewel misschien het beoogde effect alleen maar is mensen bang te maken.

  Wat mij keer op keer verbaast is dat deze mensen gelovig zijn. Wat ik ook van de “oorlog tegen terrorisme” vind, hoezeer ik walg van Bush, hoezeer ik denk dat veel moslims onterecht benaderd worden. De Taliban zijn in mijn ogen eigenlijk slechts nog beesten. De verhalen van wat die allemaal uit halen (er van uitgaande dat het waar is).. die mensen staan zo ver weg van welke god dan ook nog. Vrouwen, kinderen op beestachtige manieren vermoorden. Alles kapot maken, bruut moorden. Nee, ik betwijfel of dit nog mensen zijn. En ja, ik weet dat er geen monsters bestaan en dat de grootste “monsters” uiteindelijk toch nog mensen zijn met alles er op en eraan qwa emoties, gevoelens, tederheid soms zelfs, etc. Maar dat neemt de daden niet weg.

  Ik weet niet of het juist is dat we in Afganistan zitten. Ik denk van niet, maar aan de andere kant. De Taliban is als de milities in Dafur in mijn ogen. De redenen waarom we daar zitten zijn dan wel fout (Bush helpen), en ik denk dat het een uitzichtloos drama is dat nooit opgelost zal worden. Maar dat er uiteindelijk iemand tegen zulke mensen zegt “tot hier en niet verder”, iemand een lijn trekt en alle bullshit over politiek correct zijn negeert. Ja… So be it dat het hopeloos is, dat het uitzichtloos is. Maar dat land aan de taliban overlaten? Nee. Er moet wel een betere oplossing gezocht worden dat beetje soldaatje spelen. Helaas gaat dat misschien echter aan ons alles te boven.

  Ik vind ook niet dat er naar het westen, zuid Korea, de Afghaanse regering, etc. gekeken moet worden in het geval van deze gijzeling. Maar puur naar de Taliban. En ja ik weet dat de mensen die daar zo vermoord gaan worden, hun familie, iedereen eromheen daar niets aan heeft. Maar wat moet je anders? Als elke vorm van redelijkheid niet werkt? De machteloosheid is dan enorm. En er is geen korte termijn oplossing tegen dit soort mensen.

  Sowieso nooit de grond-troepen begrepen van zulke organisaties die denken gelovig te zijn. Niet alleen vanwegen hun daden, maar kom op. Hoeveel vertrouwen heb je in je God als je denkt dat je hem constant moet “helpen”? Kan god niet zelf de mensen “straffen” wanneer hij het juiste moment daar voor ziet. Blijkbaar een nog al impotente god als die hulp nodig heeft van stervelingen met geweren en bommen.