Onderbuik mondiaal gepeild

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Gallup People 2005 Poll Meer dan 60% van de Europeanen heeft niet het gevoel dat ze geregeerd worden volgens “de wil van het volk“. Maar in de voormalige Sovjet-republieken (CIS) en in Azië is dat cijfer nog hoger. Wel vinden Europeanen hun verkiezingen eerlijk verlopen in tegenstelling tot Aziaten en Afrikanen. In Afrika heeft 3/4 van de bevolking het meeste vertrouwen in religieuze leiders, voor bijna de helft van de Noord-Amerikanen geldt hetzelfde. Afrikanen zouden het liefste meer macht geven aan religieuze leiders en journalisten. En Zuid-Amerikanen geven toe dat ze het meest worden beïnvloed door hun partner of familie.

Meer wetenswaardigheden uit: de mondiale Gallup People 2005 Poll
States ‘not run by people’s will’ (BBCNews)

Reacties (12)

#1 Steeph

Moet zeggen, nogal schokkende cijfers eigenlijk. Je zou bijna zeggen dat het experiment “democratie” gefaald heeft.
Maar er zit ook een vreemde tegenspraak in. Voor Europa staat in het eerste plaatje dat slechts 30 procent vindt dat het land geregeerd wordt door “de wil van het volk”. Maar in het tweede plaatje staat dat meer dan 60 procent vindt dat de verkiezingen vrij en eerlijk zijn. Maar dat is dan toch ook “de wil van het volk” die goed vertaald kan worden????
Opmerkelijk.

  • Volgende discussie
#2 mescaline

Wat mij nog meer verbaast is de geringe spreiding in de resultaten van 4 continenten. Dat kan aan mij liggen. Of aan Gallup. Wie http://www.nationmaster.com wel eens heeft bekeken zal zich ook verbazen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 mescaline

Vrije en eerlijke verkiezingen met 2 partijen om uit te kiezen. Sommige mensen zien daar niets vreemds in.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Har

@ Steeph: het antwoord op jouw laatste vraag ligt er al in opgesloten. Die wil KAN inderdaad goed vertaald worden door een volksvertegenwoordiger. Zo iemand spreidt zijn principes, visie, voornemens en de haalbaarheid daarvan uit, laat zichzelf daarop kiezen en doet het dan ook. Onvoorziene omstandigheden worden in dezelfde lijn van denken aangepakt. Wij hebben echter onze eigen politici. Die kissebissen louter wat in termen van geld, laten zich kiezen en gaan dan volstrekt hun eigen gang met ingrijpende maatregelen die nooit zijn getoetst aan de wil van de burgers. Vervolgens blijkt uit peilingen dat er een kloof gaapt tussen bevolking en politiek, waarop de betrokken politici mopperend voor de televisie uitleggen dat wij het allemaal weer niet goed begrepen hebben.
Wie is er hier in dienst van wie?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Bismarck

Steeph: Wat wil je met zulke algemen vragen en zulke algemene regio’s. Europa is zowel west-europa als het fijne oude oostblok/nieuwe europa. Afrika is zowel sub- als supersahara. azie is zowel het pauperzuiden als de electronicatijger. Ik denk dat je de wereld in wat kleinere stukken moet gaan hakken om duidelijke verschillen te zien.

Aangezien ze het hebben over 68 landen hebben ze dus ook niet elk land uit een regio gepakt, dus moet je maar hopen dat ze “representatief” zijn geweest (ook mbt. aantallen geinterviewden per land).

Al met al ben ik bang dat deze poll dan ook minder zegt dan de exitpolls bij de afgelopen verkiezingen in de VS!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Steeph

@Bismarck: goed punt. hoe representatief is dit. En verder zegt het ook weinig zonder wat controle vragen en diepgang.
Maar toch…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Caprio

@Steeph: Bovendien is de uitslag niet noodzakelijkerwijs schokkend. Natuurlijk is de intentie van de poll sensationeel, geen nieuws is geen nieuws, zeg maar. Maar mij vertelt de poll een heel optimistisch verhaal: de mensen zijn wantrouwende individuen die niemand anders macht over hun eigen leven willen geven, m.a.w.: mondige zelfstandige burgers! Hiep, Hoi!

Enige minpunt is het grote vertrouwen in religieuze leiders en het enorme vertrouwen in familie. Ten eerste omdat de Verlichting blijkbaar mislukt is in Afrika en Noord-Amerika (religie is een leugen of voor sommigen opium), ten tweede omdat uit alle statistieken blijkt dat de meeste inbreuk op de individuele physieke sfeer door bekenden/familie wordt gepleegd (moord, sexueel misbruik, mishandeling etc).

Ik zou deze individuele mondige burger dan ook willen aansporen om vooral op de ingeslagen weg door te gaan, en met nog meer onderwijs en wantrouwen de wereld tegemoet te treden. Vertrouw niemand behalve jezelf en zelfs dat niet!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Steeph

@Caprio: Tja, zo kun je het ook beschouwen.
Je raakt bij mij dan ook wel een snaar. Ooit was ik overtuigd anarchist. De mensen zouden er samen wel uit kunnen komen, enige macht centraal was uit den boze.
Inmiddels ben ik toch iets voorzichtiger geworden in mijn geloof in de kracht en verantwoordelijkheid van alle individuen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Caprio

Misschien komt dat omdat je nu in je leven meer macht bezit? Macht corrumpeert, net als Jezus.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Caprio

Ik vertrouw het niet meer.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Caprio

Zodra je je als anarchist probeert te rechtvaardige met sociale argumenten zit je al in de verkeerde boot natuurlijk. Je enige zorg als anarchist is jezelf, en dat geldt voor iedereen. Je corrumpeert jezelf omdat je iets voor anderen wilt doen, je op wilt komen voor anderen, maar dat is al paternalistische macht die zich corrumpeert in je, dat is je taak helemaal niet om voor anderen te denken.

  • Vorige discussie