KORT | RTL-Nieuws onafhankelijk in Cito-dossier?

Foto: Kort - illustratie Sargasso
Serie:

NIEUWS - Parallel aan de heisa rondom de Cito-lijstjes van RTL, is er ook enig rumoer ontstaan over het vermeende financiële belang van RTL in de aandacht voor cito-scores. Wat is het geval? In april van dit jaar heeft RTL Ventures geïnvesteerd in Squla, een online aanbieder van oefenmateriaal voor Cito-toetsen. De vermeende connectie tussen het publiceren van de cito-lijsten door RTL en de investering van RTL in Squla wordt door adjunct-hoofdredacteur weggezet als infaam:

pieterklein

Op zich lijkt daarmee de boel verklaard, maar in welk licht moeten we dan het volgende citaat uit een artikel op Emerce plaatsen?

Daarnaast fungeert Eglau’s team als interface tussen de investeringstak en de rest van het RTL-bedrijf. Ze zorgen ervoor dat de Ventures-projecten binnen de RTL-organisatie bekend zijn en, waar mogelijk, synergie vinden met andere onderdelen bij RTL, waaronder relevante tv-programma’s en events.

De tegenwerping dat de Wob-procedure om de scores in handen te krijgen er eerder was dan de investering, is ook niet overtuigend. Investeringsbeslissingen worden niet over één nacht ijs genomen. We willen de redactie van RTL-Nieuws graag geloven dat ze onafhankelijk zijn, maar ze hebben de schijn wel een beetje tegen.

Reacties (8)

#1 bullie

Mooi, dat archaïsche Moskowicz-Nederlands.

Er is natuurlijk niets infaam of illegaal aan om Jan Q. Publiek via het ene deel van je bedrijf “voor te lichten” door CITO-scores (volstrekt contextloos) te presenteren en tegelijkertijd via een andere tak te investeren in een Gamingplatform dat zich profileert als “powered by Cito”, en dat meesterlijk inspeelt op de angst van ouders om het niet goed te doen en op de onverzadigbare gamezucht van kinderen. Voeg daarbij het feit dat een groot deel van alle basisscholen zelf flyert voor Squla (kortingen voor kinderen die zich via de schoolflyer aanmelden!) en je hebt enig zicht op het verdienmodel van Squla/RTL, powered by CITO. Vraag me af hoe het verhaal over de lange tentakels van CITO en hun vermeende investeringen in belastingparadijzen in dit plaatje past. Open, die beerput! Wie weet zit er helemaal niets in.

 • Volgende discussie
#2 bullie

VerklaarD schrijf je trouwens als voltooid deelwoord met een d.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Henk van S tot S

Er had natuurlijk ook kunnen staan RTL levert broddelwerk (de beste school heeft helemaal geen cito-toetsing:
http://nieuws.nl.msn.com/binnenland/beste-cito-school-neemt-geen-cito-toets-af

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Daan van der Keur

De journalistiek (en dan bedoel ik RTL, NOS, etc. etc.) in Nederland is niet onafhankelijk om de doodeenvoudige reden dat onafhankelijke journalistiek alleen kan bestaan als het niet de hoofd-inkomstenbron is van de journalist. Je kunt alleen echt onafhankelijk zijn als je kunt leven van een andere baan ernaast. Ik heb dat zelf vele jaren gedaan als motorjournalist en nu als autojournalist en elke keer weer ontmasker ik de rest van autojournalistiek Nederland omdat ze dingen verzwijgen, dingen (expres?) over het hoofd zien, copy-pasten en daarna iets veranderen en dan net doen of het hun eigen testverslag is of nog erger gewoon een testverslag verzinnen. Ik kom zelf uit de medisch wetenschappelijke hoek (mijn hoofd-inkomstenbron) en doe al ruim 30 jaar medisch wetenschappelijk onderzoek, en ook daar wordt veel gefraudeerd. Ach als je eerlijk en onafhankelijk wilt zijn kost je dat elke keer weer een hoop gedoe maar het is het dik waard. Ik kan mezelf nog steeds elke avond recht aankijken in de spiegel de rest van de journalisten niet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 sikbock

en dat is niet alles.. lees ook deze fijne rel over het onderzoek zelf ;-) http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2013/09/cito_lies_damn_lies_and_statis.html#more

Dronkers, de Flip van Dyke van Rtl

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 bullie

@2: Ah, verbeterD ;)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Caute

@5: Wat zegt Donkers hier zelf van? Ik ken hem als een rechtlijnige wetenschapper.

Overigens vind ik die hele citotoetserij een misbaksel van onze samenleving. Zorg liever voor goedopgeleide professionals. Geef geen bonussen voor de zogenaamde beste onder de gelijken, maar schep een klimaat waarin tijd is voor onderling overleg tussen docenten over leerlingen die niet tot hun recht komen, zorg voor een klimaat waarin leerkrachten veilig zijn bij elkaar om problemen, methodiek, consulten van derden uit te wisselen, waarbij de kinderen en hun toekomst centraal staan.

Jammer genoeg zal het bij een hartenkreet blijven, want ik zie ons landjesklimaat niet snel veranderen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Jaap Walhout

@6 Graag gedaan. Iedereen maakt wel eens een foutje, ik ook dus.

@7 Ik had het niet beter kunnen zeggen, maar vrees ook dat het niet snel zal verbeteren.

 • Vorige discussie