Olieprijs op weg naar 100 euro per vat

Foto: copyright ok. Gecheckt 25-10-2022

We blijven maar tanken en rijden. We blijven maar vliegen. We blijven maar plastic maken. En daarom blijft de olieprijs stijgen.

In januari 2012 bedroeg de gemiddelde prijs voor een vat Brent-olie 85,96 euro. Dat was al een record. In februari steeg de prijs met 5% tot 90,55 euro.

In de eerste week van maart steeg de olieprijs gewoon verder. Op 9 maart stond de prijs voor een vat Brent de gehele dag boven de 95 euro (!!!).
Je kunt erop wachten tot iemand 100 euro voor een vat Brent-olie gaat betalen. Misschien nog in maart, misschien pas in april.
Er komen steeds meer euro’s dankzij de ECB. En de hoeveelheid olie in Europa neemt snel af.

De Europese regeringen willen niet al teveel bezuinigen en de belastingen niet al teveel verhogen. De economie mag niet krimpen, want dan worden ze niet herkozen. De TV-reclame zal ons blijven oproepen om auto’s en flatscreen-TV’s te kopen: dan word je pas gelukkig. En de vliegtickets zullen altijd nergens goedkoper zijn. We gaan met zijn allen de gifbeker helemaal leegdrinken, voordat we inzien dat de goedkope olie op en het makkelijke leven voorbij is.

Reacties (26)

#1 JSK

Och ja, beweerde jij ook niet laatst dat de metaalprijzen binnenkort door het plafond zou gaan?

http://www.iex.nl/Grondstof-Koers/61010312/Aluminium-Spot.aspx

  • Volgende discussie
#1.1 Hans Verbeek - Reactie op #1

Bravo, je hebt de cherry (aluminium) gevonden.
Je had beter kunnen beleggen in koper, zink en tin.

#1.2 JSK - Reactie op #1.1

Aluminium is niet bepaald een onbeduidend metaal. Ook erg energie-intensief qua productie. Algemene kritiek: je focust teveel op hoe dom anderen zijn/hoe slim jij bent. Probeer eerst maar een overtuigend verhaal neer te zetten. Het einde van olie is al vele malen eerder voorspeld, ook op dit blog. Remember Rembrandt Koppelaar?

#1.3 Loupe - Reactie op #1.2

Hans Verbeek voorspelt hier niet ‘het einde van olie’. Hij doet verslag van de enorme stijging van de olieprijzen. Jij verwacht over 5 jaar nog voor minder dan €2 per liter te kunnen tanken?

  • Volgende reactie op #1.2
#1.4 majava - Reactie op #1.2

“je focust teveel op hoe dom anderen zijn/hoe slim jij bent.” Nou, hier moet Hans toch even bijvallen, want ik heb dat gevoel echt niet. ALs het om energie gaat zit ik vaker wel op dezelfde lijn dan Hans, terwijl ik geen enkel woord van hem serieus neem als het op het klimaat aangaat, maar dat is niet omdat ik hem ervan verdenk dat hij mij of anderen dom vind.

De olieprijs gaat waarschijnlijk steeds meer gemanipuleerd worden. De prijsstijgingen van het moment zijn echt niet gezond voor de economie, dus er zal flink wat lobbywerk verricht worden. Alles wel tegen de natuurlijke gang van zaken in, want face it, er wordt gewoon minder geproduceerd.

  • Volgende reactie op #1.2
  • Vorige reactie op #1.2
#1.5 JSK - Reactie op #1.2

@Loupe: Ongeveer vijf jaar geleden (eind 2007) kwamen hier ook regelmatig berichten voorbij dat we over x-jaar op $200 dollar olie per vat zouden zitten. Ik heb dat nog niet gezien hoor. Vind het niet erg als mensen niet kunnen voorspellen, maar het is wel irritant als alleen de succesvolle voorspellingen worden genoemd.

@majava:
De olieprijs gaat waarschijnlijk steeds meer gemanipuleerd worden. De prijsstijgingen van het moment zijn echt niet gezond voor de economie, dus er zal flink wat lobbywerk verricht worden.

Er zijn ook andere manieren dan een voortdurende prijsstijging waarop de economie een afname van het aanbod kan verwerken. Minder consumeren bijvoorbeeld, “demand destruction” zoals parallax het hier noemde laatst. Er is een rijker model van de werkelijkheid dan “vorig jaar was de olieprijs 20% lager dan nu, dus over 5 jaar zal ‘ie wel meer dan verdubbeld zijn”.

  • Volgende reactie op #1.2
  • Vorige reactie op #1.2
#1.6 Hans Verbeek - Reactie op #1.2

Klopt, maar aluminium is een zeer veel voorkomend metaal
Er is meer aluminium op aarde dan koolstof.

  • Volgende reactie op #1.2
  • Vorige reactie op #1.2
#1.7 JSK - Reactie op #1.6

Het komt veel voor in geoxideerde vorm, het vrijmaken van aluminium kost grote hoeveelheden energie. Desalniettemin gaat de prijs van aluminium niet door het dak.

Je houdt gewoon geen rekening met een heleboel andere factoren dan fysieke schaarste, waarschijnlijk omdat je al overtuigd bent van je eigen verhaal (waardoor je volledig blind bent mbt enige informatie die jouw verhaal tegenspreekt, zoals de lage aluminiumprijs).

#1.8 Hans Verbeek - Reactie op #1.2

@JSK: ik ga er niet vanuit dat ik erg slim ben of dat je dom bent. Maar aluminium is gewoon geen goed voorbeeld.

  • Volgende reactie op #1.2
  • Vorige reactie op #1.2
#1.9 gronk - Reactie op #1.2

Algemene kritiek: je focust teveel op hoe dom anderen zijn/hoe slim jij bent

JSK, uit jouw mond is die opmerking hilarisch.

  • Vorige reactie op #1.2
#1.10 Rob - Reactie op #1.9

Ja hij is leuk.

#2 salvatore

Zouden dat echt DE reden zijn de olie prijs blijft stijgen???
was er ook niet iets met boycot iran, gedoe in libie,en andere afrikaanse ,en zuidamerikaanse continenten;nu eens ook hen eigen bevoking,aan hen olie willen laten meegnieten.SS hell, e.a magnaten ondanks de olie crisis grote winsten maken.. en bovenal westerse sabotage in het gebruiken van legio alternatieven,en de innovatie daarvan, t.b.h van deze multinationals magnaten,en hen verstrengelingen tot diep in de politiek…

ARME zalm, in de met olie bevuilde zee-en..
Ik hoor DE zalm nog zeggen; ” Dat betekend dat “WE” 0,870 miljard winst over het afgelopen HALF JAAR (!!!) nu ook zien ‘ VERDAMPEN” .
Dat betekend; deze abn amro bank, dus bijna 2 miljard WINST (!!!) per jaar maakt; Onderwijl velen landen en hen volk creperen,aan gebrek aan alles en eerste levensbehoefte/toegang daartoe….

En dergelijke speculatieve winstbejag,en reden tot leningen tegen te HOGE misdadige rente; “de een zijn dood is….”
krokodillen tranen; over louter WINST verlies; maar geenszins levens kwaliteit verlies…en dit winst verlies…natuurlijk ook op ons burgers doorberekend/afgewenteld wordt..

En de wonderbaarlijke, ” verdamping” van miljarden…..
In allen bestaande banken schulden krediet lening olie menswaardigheids crisisen/ liberaliserings privatiserings winst rendementen crisissen…

Schaarste, crisis en faillissement; Een winst factor is.. kunstmatig in stand gehouden wordt……ten behoeve daarvan….
Crisis what crisis;in het chinees;betekenen deze 2 tekens;die crisis aanduiden; -kans,en -gevaar-.

We keuze in hebben…voor wat,we gaan…Innovtie hervorming en herverdeling…versus ROOFBOUW van mens, arbeid, natuur,grondstoffen, en kapitaal.
Maar de reden en argumenten van deze “oliecrisis” zijn VERRE van compleet…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Hans Verbeek

Het maakt niet uit waarom de olieprijs stijgt en of er manipulatie optreedt. Het feit dat de prijs stijgt wordt een probleem. We moeten met zijn allen die hogere prijs betalen.

Een ander probleem is de dalende EROEI. Er is steeds meer olie nodig om olie te winnen.
Nu is er 1 vat olie nodig om 10 vaten te winnen. Blijven er 9 vaten over om leuke dingen mee te doen.
Over 2 jaar kun je met 1 vat olie nog maar 9 vaten winnen. Die trend is onomkeerbaar: we zullen netto steeds minder olie overhouden om te rijden en te vliegen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Meester

Nou inderdaad! Het gemakkelijke leven zal noooooooooooit meer terugkomen. Zwart en grauw is onze toekomst.

(vroeger postte Rembrand op sargasso over dit onderwerp, die post gingen ergens over)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4.1 Hans Verbeek - Reactie op #4

Ben je de laatste tijd nog in Ierland of in Griekenland geweest?

#5 Herman Vruggink

Kan je uitleggen waarom je olie prijs in Euro’s aangeeft en niet zoals de rest van de wereld in Dollars? De daling van de Euro is namelijk op deze manier nogal een factor. Het record voor Brent staat volgens mij op 140 dollar in 2008. Als de euro verder wegzakt stijgt de olieprijs volgens Hans naar record hoogte. Maar zo werkt het natuurlijk niet. Laat in ieder geval een grafiek zien van de laatste 10 jaar. Dat zegt wat meer.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5.1 Loupe - Reactie op #5

Voor de pompprijs hier in Europa maakt dat natuurlijk wel uit. Voor het globale plaatje is de dollarprijs logischer idd.

  • Volgende reactie op #5
#5.2 Hans Verbeek - Reactie op #5

Herman, de wereldoliemarkt is langzaam aan het opsplitsen in deelgebieden net zoals de aardgasmarkt.
In Europa gebruiken we Noordzeeolie, Russische olie en een klein beetje Arabische olie. De prijsontwikkeling van die markt wordt het best weergegeven door Brent-prijzen.
In Europa hebben we alleen te maken met euro’s. We lenen euro’s van particuliere banken, die ze weer lenen van de ECB. Nederland leent geen dollars op de wereldmarkt, maar euro’s. Dat is eigenlijk de belangrijkste reden waarom de euro werd ingevoerd: om niet langer afhankelijk te zijn van die dollar.
Je kunt die euro’s eerst omruilen voor dollars en vervolgens voor olie. Maar je kunt ook direct uitrekenen wat een vat olie in euro’s kost.

De 10-jaars-grafiek in euro’s vind je hier

  • Vorige reactie op #5
#6 Bullie

Van die peak-oil meter klopt echt geen zak, mijn salaris is niet eens toereikend om al die olie te bekostigen die ik volgens die test zou verbruiken, zie ik nu aan de hand van dit topic

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6.1 mark3000 - Reactie op #6

haha, maar dat wisten we al…

160 vaten gemiddeld per persoon * 100 euro = 16k pp.

ofwel

16 miljoen * 16k = 256 miljard aan olie :D, hmm we moesten 18 miljard bezuinigen toch?

#7 Joop

Goeie zaak, dan gaan ze maar eens op de fiets naar hun werk, school of fitness club. Stelletje losers. En meer belasting kan ook nog wel. Smerige kankerverwekkende rotzooiblikken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Hans Verbeek

Actuele benzineprijs: 1.83 per liter

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Yevgeny Podorkin

Ondanks dat ziet de verwachte groei (Base Scenario 2012 – 2025) er anders rooskleurig uit:

http://www.conference-board.org/data/globaloutlook.cfm

QE. Je zal olie moeten bijdrukken…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Loupe
  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Steeph

Wel leuk om dit nog eens terug te lezen.
https://sargasso.nl/archief/2010/02/07/voorspel-de-olieprijs-slot-februari-10/
Daar het startte vlak voor het begin van de crisis, viel het in het water. Maar als we het nu gewoon 3 jaar opschuiven, lijkt het ineens weer ergens op.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie