Oliemaatschappij verplaatst koraalrif

De indiase oliemaatschappij Essar heeft een koraalrif verplaatst voor de aanleg van een pijpleiding. Het relocatieproject in de Golf van Kutch in de Arabische Zee zou succesvol zijn verlopen en was binnen vier maanden afgerond, aldus de oliemaatschappij. Rolf Bak, hoogleraar Tropische Marinebiologie aan de Universiteit van Amsterdam gelooft er geen snars van:

grijpertje... hoppa... klaar ??! Het verplaatsen van een koraalrif is erg moeilijk, zegt hij. Voor het verplaatsen van 100 meter koraal heb je zeker tien duikers nodig die een half jaar aan de verhuizing werken en dan is het nog maar de vraag of het koraal het overleeft. Bak denkt dat de verhuizing mechanisch is gedaan. ‘Als ze het koraal gewoon hebben opgeschept dan sterft het zeker’ (OneWorld.nl)

  1. 2

    Misschien hadden ze vijftien duikers. Wel typerend voor Sargasso heden ten dage, onder een postje over het (misschien) mislukte verplaatsen van een koraalrif weet iemand al te vertellen dat het de schuld van Balkenende is.

  2. 8

    Wel, er is aandacht voor het milieu in India. Denk niet dat dit zou gebeuren in Indonesie, Maleisie, Vietnam.

    Ik begrijp prof. Bak wel, maar hij snapt weinig van de Indiase stijl. Al zou het projekt mislukken, dan is het voor veel Indiers grotendeels toch geslaagd. Want, er is een groot en nieuw offer gepleegd voor een ideeel doel, en er is getracht om meer Indiaas wetenschappelijk inzicht te krijgen (verificatie van westerse ideeen over hoe men koraalrif verplaatst). Think Oboema en je bent opeens een end in hun richting opgeschoven.