Oesterkwekerijen in problemen door verzurende oceanen

Foto: copyright ok. Gecheckt 25-10-2022

EINDE – De oesterkwekerijen aan de westkust van Amerika zien hun opbrengst dramatisch dalen door zuurder zeewater. De oesterlarven lossen op en dat is nog maar het begin van het einde… FILMPJE!

Reacties (10)

#1 servetius

Ik schat dat dit planeetje misschien drie miljard mensen een bestaan kan geven wat wij westerlingen menswaardig achten.

  • Volgende discussie
#1.1 C Wullink - Reactie op #1

Dan gaan ze maar kutten kweken, heb je ook een ‘zoute’ hap.

#1.2 Levi - Reactie op #1.1

Toch haalt een kweekkut het niet bij een wilde kut.

#2 frank

Even los van het feit dat acidification een heel echt probleem kan worden en dat het in het verleden (55 miljoen jaar geleden bv) een belangrijke rol in een uitstervingsgolf kan hebben gespeeld, vind ik dit filmpje volkomen tendentieus. Geen harde gegevens, alleen maar over die boehoe arme plankton celletjes die doodgaan en die lieve kleine oesterlarfjes.

In de oceanen is altijd al een dynamisch systeem geweest. Onder een bepaalde diepte lost kalk op. In de diepste oceanen vind je geen kalkafzettingen. Die oplossingsgrens (in het geval van plankton the Aragonite Compensation Depth ACD en in het geval van oesters the Carbonate Compensation Depth CCD) heeft in de geologische geschiedenis geschommelt. Ze liggen nu op enkele kilometers diepte (ik dacht ACD 2 km, CCD op 4 km, maar kan er naast zitten).

En waar zit ons plankton dan, inclusief die boehoe zielige oesterlarfjes? In de bovenste honderd meter van de waterkolom.

Overigens is de Japanse oester een geimporteerde plaag in Nederland. Probeer in de Oosterschelde bij laagwater maar eens in het water te komen zonder dat je voeten of schoeisel stuk gaat aan de vlijmscherpe randen van deze exoot. Misschien een mooie exportmarkt naar landen met bange mensen zonder oesters?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#2.1 Levi - Reactie op #2

Het is juist die bovenste waterkolom die verzuurd. Het filmpje is wellicht wat populair ingestoken het doet niets af aan de feiten,

#2.2 frank - Reactie op #2.1

LEvi, heb je een linkje naar een paper voor me?
Overigens doen mossels (niet oesters) het anders uitstekend in de Oostzee waar in het voorjaar met het vele smeltwater pas echt spraken is van een verzuurde bovenste waterkolom.

#2.3 Levi - Reactie op #2.2

Hier het nieuwsbericht in Sciencedaily over het onderzoek;
http://www.sciencedaily.com/releases/2012/04/120411132219.htm

Google zelf maar even op ‘acidification oysters’ het zijn niet de minste bronnen die de collapse van de Pacific oesterkweker onderbouwd linken aan verzuring.

Oesters in Europa zijn andere soorten in andere biotopen. Hier zal het effect van acidification anders uitpakken. Hier in Europa krijgen de oesters herpes… maar dat ligt (waarschijnlijk) niet aan verzuring.

#2.4 Joost - Reactie op #2.3

Nee, hier zijn de oesters zedeloos. Het wordt tijd voor een nieuwe regering die die oesters weer in het gareel trekt. Harder straffen zeg ik, en als dat niet helpt, nog harder straffen!

#3 HansR

Overigens is het aan de Middellandse zee niet veel beter. Maar daar wordt de schuld gegeven aan een herpes virus. Zoek de verbanden en waarom dat virus optreedt.

Hier, hier en hier wat ingangen (Frans lezen, sorry jongens).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Jabir

Slecht nieuws voor Steven Hayes.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie