Ode aan de welbespraaktheid

Hoewel hij zelden dezelfde standpunten huldigde als ondergetekende, heb ik hem altijd wel bewonderd om zijn welbespraaktheid. Zijn wijze van spreken wordt node gemist in het huidige politieke discours. Alleen dhr Donner komt nog in de buurt.
Hier een korte impressie. Mijn videobewerkingscapaciteiten zijn nog zo rudimentair dat een paar fraaie uitspraken het niet gehaald hebben tot het eindresultaat. De mooiste was “…u maakt nu van een temporaal verband een causaal verband…”.


(Directe link naar het filmpje op YouTube)

 1. 3

  Hij houdt er een apart taaltje op na, inderdaad. Kenmerken: veel zelfverzonnen zegswijzen en een divers gebruik van de woordenschat, zelfs wanneer dit onnodig of zelfs hinderlijk is.

  Ik weet niet of ik dat welbespraakt zou willen noemen, ’t klinkt namelijk vaker belachelijk dan iets anders, maar ’t is een apart kind, Griet … en dat is het.

 2. 4

  Telkenmale wanneer de goede man vanaf de televisiekansel weloverwogen zijn woorden kiest, daarbij een grimas trekt als ware hij de wederopstanding van Gerrie Kneteman verkondigt, verkneukel ik mij ten zeerste.

 3. 5

  Wat ik wel mooi vind aan deze man, is dat zijn taalgebruik echt en oorspronkelijk lijkt. Gewoon een zeer keurige heer van zichzelf (qua spraakgebruik, in ieder geval). Wat je veelt ziet in de politieke arena, is lui die of te plat praten voor woorden, of zich een keurig, op aantrekkelijke wijze archaisch, taalgebruik proberen aan te meten/leren. Dat lukt eigenlijk nooit, waardoor je mensen ziet die zelf niet (b)lijken te begrijpen waar ze het over hebben. Hoe moeten wij, de burgers, het dan begrijpen?

 4. 6

  Ach, Dries – ik ben een taai reptiel – van Agt.

  Een opvoeding bij de Jezuïeten heeft zo zijn waarde. Vooral als die leert om goed te praten, en toch niets te zeggen.

  Maar verder heeft het kabinet Van Agt-Wiegel bijvoorbeeld dermate veel geld verjubeld, dat ik hem persoonlijk verantwoordelijk houd voor alles dat door de bezuinigingen in de jaren ’80 kapot ging. Zoals het onderwijs.

 5. 8

  Ach ja, van Agt.

  ‘Van Agt zag zijn kans schoon: op 18 mei 1976 gaf hij de politie opdracht de kliniek te laten verzegelen voor ‘nader onderzoek’. Maar de verzegeling werd verbroken. De Tweede Kamer riep Van Agt de volgende dag ter verantwoording. Linkse partijen en de VVD probeerden Van Agt te dwingen de zaak in handen van de rechter te geven. Maar Van Agt hield voet bij stuk: “Ik zal de motie niet uitvoeren.” Gewaarschuwd door PvdA-minister Irene Vorrink wist de vrouwenbeweging een plan van Van Agt voor een nieuwe inval in de kliniek te voorkomen. Van heinde en ver kwamen vrouwen om Bloemenhove twee weken lang te bezetten. Daarna volgde een uitspraak van de rechter: de apparatuur van de kliniek mocht niet in beslag genomen worden. Van Agt had de strijd verloren.’

  Onze moraal ridder, de Don Quichote van Het Kruis.
  http://www.lambiek.net/aanvang/artefacts/1970_waarheid/straaten_agt3.gif

 6. 10

  Cees Fasseur heeft in zomergasten (2002, nog met Adriaan van Dis) vertelt hoe hij met van Agt op 1 kamer werkte op het ministerie van Justitie. Hij was vol of over diens taalgebruik.

 7. 11

  Niet eens met zijn standpunt (10 x concessies over en weer, niet aanvaarden/ marchanderen/ torpederen beide partijen) t.a.v. Palestina. En dat hij in 1982 als toenmalig M op Buiza bij toverslag Het Licht ontdekkende desondanks toch nog eventjes op oude voet het regeringsstandpunt bleef steunen…a la. Verpakte samen met Wiegel en den Uyl de inhoud in een authentieke vorm doorspekt met bevlogenheid, idealisme (den Uyl) humor, drama en theater. Daardoor respect bij voor- en tegenstanders. Balkenende (onbeholpen), Rutte (kleurloos) en Bos (besluiteloze twijfelaar) missen die extra kwaliteit, die vorm, zodat zij hun zwaktes minder kunnen verbloemen…dacht ik zo te moeten menen…

 8. 12

  Voorstel: laten we verzanden in een discussie over de staatsuitgaven van de kabinetten van Den Uyl versus Van Agt. En elkaar dan, uiteraard, steeds meer kleine steekjes onder water geven, net zolang totdat we er een scheldpartij van hebben gemaakt.

 9. 13

  Ander voorstel: laten we Lubbers, Van Agt en Kok in herinnering roepen die alle drie op vrijdag welbespraakt, in volzinnen, in enerzijds en anderzijds, de dieperliggende achtergrond en de overwegingen ten grond aan beslissingen van het kabinet wisten uit te leggen en laten we daarbij, dit ter vergelijking, onze huidige premier in beschouwing nemen die ik al eenmaal met een simpelere druk op de wekkerradio het zwijgen heb opgelegd, waarbij ik diep zuchtend aan voornoemde 3 personen moest denken en die, onze huidige premier dan, afgelopen vrijdag met hetzelfde doel op de buis verscheen en waarbij mijn zoon, terecht, opmerkte: Balkenende is op de buis en niemand luistert.

 10. 19

  @Kreken
  Eensch!

  @mescaline
  Hehe, wet van Godwin

  Es even kijken, wat ik zo uit m’n hoofd weet…

  -Ons langst zittende kamerlid, die ondanks z’n standpunten zeker een rots in de mediageile branding is, moet ook wel als je civiele techniek hebt gestudeerd
  -In het vorig kabinet Karien van Gennip, een echte Ir. met een technische natuurkunde opleiding aan de TU delft
  -Huidig kabinet, minister van verkeer, maar technische bedrijfskunde is de titel Ir. natuurlijk niet waard

  Verder heb ik zelf nog geen politieke ambities na mijn studie, noch ben ik lid van een politieke partij ;-) Maarja… sinds twee jaar zijn er toch geen nieuwe Ir’s meer :-P

 11. 21

  Merkel is overigens een natuurkundige, Rik. Zelf ben ik van mening dat een ingenieur niets te zoeken heeft in de politiek, net zomin als ik denk dat een boer iets te zoeken heeft in de misdaad.

  De stap van productiviteit naar parasitisme is gewoon te rigoureus.

 12. 22

  Merkel is overigens een natuurkundige, Rik. Zelf ben ik van mening dat een ingenieur niets te zoeken heeft in de politiek, net zomin als ik denk dat een boer iets te zoeken heeft in de misdaad.

  De stap van productiviteit naar parasitisme is gewoon te rigoureus.

 13. 23

  Merkel is overigens een natuurkundige, Rik. Zelf ben ik van mening dat een ingenieur niets te zoeken heeft in de politiek, net zomin als ik denk dat een boer iets te zoeken heeft in de misdaad.

  De stap van productiviteit naar parasitisme is gewoon te rigoureus.

 14. 25

  Excuses hiervoor, al weet ik niet hoe ik dit voor elkaar kreeg. Ik click-te namelijk op preview, en niet op de ‘plaats 3x-knop’.

 15. 26

  Wel fijn dat Goldmembers, zoals ik, die plaats 3X-knop hebben, overigens. Je weet immers maar nooit wanneer het van pas komt.

 16. 29

  Mijn vriendjes (ik niet natuurlijk) hebben geweldig genoten toen we die loods daar in Heemstede konden slopen. (TLbuizen knallen goed)
  Dat was van voor de kliniek: Sonnevanck verhuisde naar Zandvoort of zoiets

 17. 31

  @ALO#13: Kok welbespraakt? De man heeft zelden een volledige zin uitgesproken.Zijn zinnen waren grammaticale frankensteintjes, aan elkaar geknoopte dode fragmentjes.

 18. 32

  @Kalief,
  dat had je toch naar het vrijdagse interview met de minister-president op de radio moeten luisteren. Kok kon fraai uitleggen hoe het kabinet tot een besluit was gekomen, met hoofd- en bijzinnen die tezamen eindigden doordat dat iedere zin correct werd afgesloten.

  Voor TV heb ik hem dit niet zien doen.

 19. 33

  @Dolby
  Het zou er natuurlijk in kunnen ontaarden. Dan zien we de conversie van Sargasso naar een sex-chatbox. Zou wel leuk zijn.

  Ik zoen iedereen en alles. Mannen, vrouwen, kinderen, autochtonen, allochtonen, familie, kennissen, honden en paarden. Wel netjes op de wang natuurlijk. Mooie vrouwen daarentegen worden eerst in een stevige omklemming genomen en daarna vol op de bek geraakt.

 20. 35

  @ 13,

  Toen de zestien jaar oude Karl Roszmann, die door zijn arme ouders naar Amerika was gestuurd, omdat een dienstmeisje hem verleid had en een kind van hem gekregen had, op het al langzamer varende schip de haven van New York binnen kwam, meende hij het beeld van de godin der Vrijheid, dat hij al veel eerder had opgemerkt, plotseling in een veel helderder stralend zonlicht te zien.

 21. 36

  Diepenhorst en Donner sla ik qua welbespraaktheid toch een stukje hoger aan.

  Zeer wel mogelijk wordt mijn mening over Mr. A.A.M. van Agt vertroebeld door het feit dat ik hem een creep vind die het gigantisch achter zijn ellebogen heeft, of achter de mouwen, zoals mijn moeder zou zeggen. Bovendien lijkt hij op Mr. Spock uit Star Trek en die vond ik als kind ook eng.

  Maar ik moet toegeven hij was een geslepen politicus en veel praten en uiteindelijk niks zeggen is ook een kunst. Alleen bij van Agt vind ik het wel zonde van de verspilde lucht en speeksel.

 22. 40

  “Beste Maxime. Op 31 mei hebt ge in een voordracht de vijf prioriteiten gepresenteerd van uw buitenlandbeleid. Forum heeft ’s anderendaags deze voordracht ten dele gepubliceerd”

  “Het kan toch niet waar zijn, Maxime, dat gij daar geen boodschap aan hebt?”

  “…wis en zeker verfoeilijke zelfmoordaanslagen..”

  “..ik doe een beroep op u … uitvoering te geven aan het nobele principe dat gij hebt geproclameerd..”

 23. 42

  Van Agt was even op bezoek bij Evil Knevel and Baäl-Zebub Brink. Hoe ongemakkelijk hadden deze twee intellectuele zwarte gaten het met de Christen van Agt die het opnam voor de Palestijnen. Een treurnis…