Ochtendgloren 20100128

Het is Apple weer gelukt. De lancering van de iPad sloeg in als een mediabom! Of het tablet van Steve Jobs ook een succes wordt? Geen idee. Met de Bashful, Apple’s voorloper van de iPad uit de oertijd, zou het echter nooit iets worden.

Bill Gates weet het echter zeker. Hij is al helemaal om en vindt de iPad nu al geweldig…

De echte Apple-freaks zijn minder enthousiast. De iPad is namelijk gewoon een enorme iPhone en de ingebouwde beperkingen een vloek voor het merk Apple.

Herinnert u zich Enron nog, die Amerikaanse energiereus die in 2001 over de kop ging door zeer inhalige managers? Om daar nu een musical over te maken, moet je over veel fantasie beschikken. Recensenten zijn echter laaiend enthousiast.

Erger: het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens blijkt voor de overheid een optie open te houden om alle ‘opstandige’ burgers te kunnen vermoorden…

 1. 1

  Jaja, Europa (die ipod interesseert me geen ruk trouwens en Enron ook niet meer).

  Er staan nog veel gekkere dingen in die grondwet. Komen ze nu pas achter. En het feit dat een paar anarchisten dat nu pas zien zal ook geen zoden aan de dijk zetten.

 2. 2

  Kun je niet een enkele keer zoals nu gewoon je kop houden @1 ?

  Doodschieten tij een vluchtpoging mag dus gewoon. Ik herinner me hier helemaal niks van. Jij @Steeph ?

 3. 3

  In de VN-verklaring van de rechten van de mens staat helemaal niets over allerlei vormen van doodstraf.
  De Europses versie bestaat, dacht ik alweer ruim 50 jaar. Geen reden om alsnog de boel door te lichten en op de zere plekken te wijzen.

  Zet dat geen zoden aan de dijk? Ik vrees dat HansR daar wel een puntje heeft. Alleen al omdat zowel de VN- als de EU versie ruimte laat voor de wetgeving ter plaatse.
  De diverse nationale wetgevingen zouden veel meer gebonden moeten zijn aan die rechten van de mensen.

 4. 5

  @2: Die vind ik vooral opvallend. Hoe zit dat volgens de Nederlandse wet? Want anders wordt hier inderdaad via Lissabon een nieuwe mogelijkheid gecreëerd om mensen dood te schieten. De andere optie (bij oproer ed.) zal allicht in vergelijkbare woorden wel al in de Nederlandse wet staan.

 5. 6

  @mescaline, #2 Doodschieten tij een vluchtpoging mag dus gewoon

  Dat is natuurlijk onzin. Doodschieten tijdens een vluchtpoging wordt dan wel niet beschermd door dit wetsartikel, er staat zeker niet dat het mag. Doodschieten is en blijft gewoon strafbaar. Het is niet erg zinnig om op zichzelf staande wetsartikelen te beschouwen buiten de context van alle relevante wetgeving.

  En dan over die iPad. Wat een gezeur. Men doet net alsof men niet had verwacht dat proprietary gesloten omgevingen koning Apple ineens 180 graden om zou draaien. En dan een beetje verontwaardigd zijn als ze dat niet doen. Miemiemi. Apple en haar fans leven nou eenmaal graag in een soort van fascistisch (sorry, kan geen passender term bedenken) bestuurd software ecosysteem; dat moeten ze zelf weten, maar ik verklaar ze voor gek. De iPad past precies binnen dat stramien. Apple bepaalt wat je met je aankoop mag en kunt en schroomt structureel niet om die vrijheid in te perken. En dat heeft de schrijver van dat artikel dan wel weer aardig door. Niks nieuws onder de zon, echter.

 6. 7

  Op zich niets vreemds aan (een verdrag uit 1950 en b.v. in 1983 is pas in grondwet bepaald dat er geen doodstraf kan worden opgelegd). In Duitsland b.v. gaat gelukkig het grundgesetz voor dus die vallen af…men vergeet wel eens meer wat aan te passen wat nooit meer gebruikt wordt ja zelfs niet meer in het collectieve geheugen zit…

  Maar ik was nog niet uitgepraat.

  Neemt niet weg dat dat art. 2 hoe-dan-ook “speelruimte” biedt. “In Néderland!?” *Kok nadoet* Goed, de onschuld wáren we dus al kwijt. Het hokje rood 2 tellen en een paljas met gek wit haar in het torentje later echter…

  Rara, Surinaamse toestanden o.i.d. en hee wat gek zei de linkse anarchist de celdeur staat ineens zomaar open…

 7. 9

  @1

  Als je het artikel leest zeg ik als rechtgeaarde anarchistische aluhoed dat het al veel langer bekend was maar dat het mij nog niet opgevallen was dat het ook al slaat op mensen die “oproer” veroorzaken. Da’s namelijk nogal ruim. En daarom wat mij betreft best eng.

  En je hebt iets tegen anarchisten? Ik snap namelijk niet precies wat je verwijzing naar deze groep mensen precies aan je statement toevoegt, behalve stereotypering. Anarchisten zijn volgens jou trage mensen die een paar jaar achter de feiten aanlopen? Aardig hoor. En gebaseerd op…. niets?

 8. 10

  @mescaline#2
  Nee, ik hou m’n kop niet. Overigens staan er echt veel gekkere dingen in de grondwet. Maar dat van dat doodschieten is niet waar. De site waar ik zelf naar verwijs heeft in elk geval deze vreemde tekst niet en het is ook onwaarschijnlijk dat die echt bestaat. De officiële tekst op de EU-site zou bekeken moeten worden. Ik heb er nu even de tijd niet voor – die site is altijd lastige te doorzoeken naar de juiste referentie – maar het is uiterst onwaarschijnlijk.

  @Anarchiel
  Als ik jou uit moet gaan leggen dat anarchisten niet echt serieus worden genomen en dat hier waarschijnlijk de Wikipedia is verkracht door iemand dan heb je mij meteen duidelijk gemaakt waarom men anarchisten niet echt serieus neemt.

  Ergo: het berichtje is flauwekul.

 9. 13

  Wetboek is af en de jongens staan allemaal klaar YP.

  Rara, Surinaamse toestanden o.i.d. en hee wat gek zei de linkse anarchist de celdeur staat ineens zomaar open…

  Leg aan…. vuur!

 10. 14

  @Anarchiel
  Ik denk toch dat je een verkeerd document hebt. Of die juridische site is gehacked. De officiële tekstensite van de EU (EU-lex) heeft de tekst van het verdrag als HTML en daar staat die tekst niet in.

  Ik neem alleen die tekst als referentie en geen andere van een hoe integer ogende site dan ook. This is internet man!

  Vooralsnog denk ik aan een zeer macabere grap van (b.v.) een stel anarchisten oid.
  Om kort te gaan: tot nader order is het onzin.

 11. 15

  Overigens is HANDVEST VAN DE GRONDRECHTEN VAN DE EUROPESE UNIE niet hetzelfde natuurlijk als Verdrag tot Bescherming van de
  Rechten van de Mens en de Fundamentele Vrijheden
  wat Anarchiel refereert. Ik ken de verhouding en de status van de tweede niet. Maar ik kan het me nog steeds niet voorstellen.

 12. 16

  Ik denk dat Verdrag tot Bescherming van de
  Rechten van de Mens en de Fundamentele Vrijheden
  een vervallen tekst is. De tekst lijkt overigens inderdaad een echt Europees verdrag [uit 1950]. Dat is dubieus genoeg moet ik zeggen maar ik denk toch dat eea is overruled door Het verdrag van Lissabon en Het handvest.

  En nou geloof ik het wel weer.

 13. 17

  Nog een keertje dan @ HansR:

  De Europese Grondwet
  http://www.grondweteuropa.nl/9310000/d/igc/tracteug.pdf

  Vanaf bladzijde 407 onderaan en dan wat verder. Heel veel juridisch taalgebruik maar ik kan mij toch echt niet aan de gedachte onttrekken dat de Europese Grondwet/Verdrag van Lissabon heel ernstig op het EVRM gebaseerd is.

  Maarja, ik ben dan natuurlijk ook maar zo’n verdwaalde anarchist. Die sites hackt om daar PDF documenten aan te passen.

  *proest*

  Hans, misschien moet je wat minder waarde gaan hechten aan wat politici je allemaal voorliegen en eens verder kijken dan conditionering en indoctrinatie je normaal gesproken toestaan. Politici die het beste met de bevolking voorhebben? Nee joh, da’s nog nooit zo geweest. Stelletje elitaire graaiers, meer zijn het niet. En geven om andere mensen doen ze al helemaal niet. Dus doodstraf? Graag zelfs! Kan de elitaire inteeltclub heerlijk beschermd en afgeschermd blijven.

  Nogmaals, veel sterkte in je leven. Ik ga me weer met mijn anarchistische hobbies (sites hacken, onzin verkondigen en het doden van kleine huisdieren) bezighouden.

 14. 18

  @anarchiel
  Maarja, ik ben dan natuurlijk ook maar zo’n verdwaalde anarchist. Die sites hackt om daar PDF documenten aan te passen.

  Waar heb ik dat gezegd?

  En verder is de link die jij geeft de tekst van de afgewezen grondwet uit 2004. De link die ik geef in #14 is de tekst uit 2007. Overigens taat duidelijk in beide teksten:

  Artikel II-62
  Het recht op leven
  1. Eenieder heeft recht op leven.
  2. Niemand wordt tot de doodstraf veroordeeld of terechtgesteld.

  Dat jij naar juridische noten gaat en daaruit ongeloof destilleert op pagina 407 (je link heeft slechts 252 genummerde pagina’s trouwens) is je goed recht en wantrouwen naar de EU en haar wetten wordt door mij gedeeld.

  Maar waar je je op baseert is naar mijn mening onjuist.