Obama’s drugsgebruik onder de loep

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Barack Obama (Foto: Flickr/VictoryNH)Nu kamp-Hillary de hete adem van kamp-Obama in de nek voelt (mede dankzij endorsement van maker-of-breker Oprah) maakt het campagneteam van de enige vrouwelijke presidentskandidaat rare sprongen.

In een interview in de Washington Post maakt Hillary-medewerker Bill Shaheen een opmerking over het vroegere drugsgebruik van Democratisch tegenkandidaat Obama. Barack Obama maakte nooit een geheim van zijn jeugdzonden: in zijn boek “Dreams from my Father: A Story of Race and Inheritance” schrijft hij over zijn ‘party days’ tijdens zijn verblijf op Occidental College en de bijbehorende druggebruik. Niet alleen marihuana en alcohol passeren de revue, ‘Party Obama’ genoot ook van een snufje wit op z’n tijd. Zoals een goed Amerikaan betaamt kreeg hij op een goed moment berouw en beterde hij z’n leven.

Bill Shaheen zelf kan het zogenaamd allemaal niks schelen, nee hij maakt zich meer zorgen over de beschadigbaarheid van Barack Obama door de Grote Tegenstanders, de Republikeinen: “Het zal zo gaan: ‘wanneer deed je het voor het laatst’, gaf je ooit drugs aan iemand’, ‘verkocht je ooit drugs aan iemand’. Er zijn zoveel openingen voor smerige trucjes van de Republikeinen.”. Niet goed voor Obama en niet goed voor de Democraten, mocht hij tot hun kandidaat gekozen worden. Daarom toch maar voor de veilige keuze van Hillary gaan, zo redeneert Shaheen tussen de regels door.

Misschien vergeet Shaheen dat niet alleen de huidige president ex-drugsverslaafde is maar dat ook de president daarvoor niet helemaal vies was van wat illegal substances. En laat die nou net dezelfde achternaam hebben als de mevrouw waar Shaheen voor werkt en de belangrijkste mascotte zijn voor kamp Hillary. Uit dat kamp komen al de eerste geschrokken relativeringen over deze kortzichtige hypocrisie, maar het moge duidelijk zijn naarmate we dichter bij de verkiezingen komen: het wordt weer een smerige strijd.

Reacties (7)

#1 Chris

Men vergeet gemakshalve de sigaar uit de doos van Monica.

 • Volgende discussie
#2 Roy

Ik lees net in de NYT dat Shaheen ontslag heeft genomen als adviseur van Clinton en dat zij haar excuses heeft aangeboden aan Obama. Misschien worden de weken naar de voorverkiezingen toch nog rustig.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Victor

Volgens mij is dit allemaal onderdeel van de gelikte campagne: je laat een campagnemedewerker een proefballonnetje oplaten en als het dan verkeerd valt, laat je ‘m vertrekken. Pas als zo’n opmerking een aantal keer goed valt bij het grote publiek wordt het overgenomen door de kandidaat zelf.
Zo ging het ook bij het zgn. ‘flipflop’gedrag van Kerry…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Bart

Sterker nog @3. Het kan zelfs een bewuste beschadiging Obama zijn (niet eens een proefballonnetje) waarbij vooraf Shaheen als zondebok is klaargestoomd: hij zegt het, Hillary zogenaamd geschokt, hij neemt ontslag en Hillary blijft schoon, maar het is ondertussen wél gezegd (en nog wel als Republikeins citaat avant la lettre).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Teun

@4 dat is wel héél erg gespind. Geloof toch meer in de theorie @3.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Victor

achja, je ziet dat wel vaker op de VS-televisie in politieke reclamespotjes, de echte onder-de-gordel steken komen van personen en groeperingen die gelieerd zijn aan de tegenkandidaat. Maar dus niet rechtstreeks van die kandidaat zelf. Niet geheel onverstandig natuurlijk…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Eelke

@5: wat is het verschil tussen 3 en 4? Allebei zijn ze gespind maar geheel logisch voor Amerikaanse begrippen!

 • Vorige discussie