Obama dichtbij nominatie na winst in North Carolina

Amerikaanse vlag 2008 (Foto: Arnoud Boer)

Don?t ever forget that we have a choice in this country. We can choose not to be divided; that we can choose not to be afraid; that we can still choose this moment to finally come together and solve the problems we?ve talked about all those other years in all those other elections.

Aldus Barack Obama na zijn overwinning in de voorverkiezing in North Carolina. Hillary Clinton won nipt in Indiana.

De kansen van de voormalige first lady om de Democratische nominatie alsnog binnen te slepen raken uitgeput, omdat ze er niet in slaagde te bereiken wat nodig was: overtuigende overwinningen in beide voorverkiezingen. Clinton won nog wel in Indiana, maar met een verschil van nauwelijks een paar procent van de stemmen. Zelfs de mensen om haar heen beginnen nu te twijfelen over hoe het nu verder moet met haar campagne. Barack Obama kreeg daardoor de kans om gisteravond te laten zien dat hij bestand is tegen harde tegenwind in een campagne.

 1. 1

  Clinton staat met Obama’s overwinning ook gelijk minder sterk in haar argument dat alleen zij de grote staten wint en de “swingstates”. North-Carolina is namelijk precies zo’n staat.

 2. 2

  @1: Ik vind het wat ver gaan om NC als grote en zeker als Swing State te betitelen

  “Except for regional son Jimmy Carter’s election in 1976, from 1968?2004 North Carolina has voted Republican in every presidential election”

  Toegegeven, mogelijk kan Obama daar wel verandering in brengen (zoals wel meer zuidelijke staten wel eens Swing State kunnen worden als Obama meedoet).

 3. 4

  Obama heeft de nominatie praktische gezien al maanden binnen. Ik dacht dat het wel goed was als Clinton doorging, omdat de hele hypotheekcrisis ging spelen en uit kandidaten zich op dat punt dan goed konden profileren. Totaal niet gebeurd. Clinton heeft een plan gelanceerd over tijdelijk vermindering van de benzine-accijns dat aan alle kanten is afgeschoten en Obama had zijn handen vol aan dominee Wright.

  Uiteindelijk gevolg is dat de keuze tussen Clinton en Obama nou net zoiets is als de keuze tussen Balkenende en Bos. Misschien is een verrassingsactie van Al Gore toch nog een goed idee?