1. 1

  Ja, het lijkt me vrij duidelijk dat wat in het ene geval onschuldige humor blijft, in het andere geval goor racisme is. Context en zo. De vergelijking tussen negers en apen heeft een tamelijk lange geschiedenis en werd gebruikt om zaken als slavernij, apartheid en rassenscheiding te rechtvaardigen.

 2. 3

  Ha, ik ben het volledig met 1 eens. (Die ha komt voort uit het feit dat ik voor ’t eerst in m’n leven iets positiefs zeg over Lothar Matthäus…)

 3. 11

  Die video van “Romney on McCain, Obama” is top of the shitpoop. Fabuleus, hoe ze dat doen: tijdens een NRA-applaus praat knappe Romney in de camera over een in kleinbeeldgebrachte uitgebluste lelijke McCain. CNN (notabene)….

 4. 12

  Toch mooi dat de geschiedenis van bepaalde vergelijkingen volgens jullie (en vast ook volgens de rechter..) blijkbaar uitmaakt in de strafbaarheid van die vergelijking. Betekent dat nou dat historici eerder strafbaar zijn? Of betekent het dat onwetenden met betrekking tot dergelijke ouderwetse waandenkbeelden veel meer risico lopen op vervolging?

  Hoe dan ook, misschien heb ik het mis, want die video doet het hier niet, maar ikzelf zie in dit hele gebeuren vooral racistische denkbeelden bij degenen die menen dat Obama niet gerelateerd mag worden aan apen omdat zijn huidskleur toevallig meer lijkt op die van bepaalde apen. Om op dat standpunt te komen, moet je immers onderscheid maken op basis van huidskleur, hetgeen ik overduidelijk racisme is. Of de intentie van de tekenaar van het aapje (waar ik dus misschien wat gemist heb omdat die video niet wil, ook niet na 15 seconden, gewoon omdat de CNN site door amateurs is gebouwd) ook racistisch was, is nog maar de vraag.

 5. 13

  @12: Wie heeft het hier over een rechter of strafbaarheid? De vraag waar het hier om gaat is de gedachtengang van de uitbeelder en die is practisch niet te achterhalen.

 6. 14

  Ik wil ook zo’n T-shirt. Twee afzonderelijke superonschuldige dingen, een tekst en en vriendelijk plaatje. Maar als je ze bij elkaar plaatst heb je ineens iets controversieels.

  Het past ook precies bij Obama. Met z’n omstreden dominee.