Nrc Next, doorgemeten

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Als trouwe Nrc lezer kreeg ik gisteren, evenals duizenden anderen op de grote Nederlandse treinstations, de eerste editie van deze nieuwe ochtendkrant samen met mijn ‘oude’ editie gratis bezorgd. De noodzaak van het verschijnen van deze pretentieuze ochtendkrant heeft al vele discussies opgeleverd, zowel binnen de verschillende redacties van PCM, als bij de forensische lezer die ’s ochtends al bediend wordt met twee gratis ‘kranten’ die voor het oprapen liggen. De kostprijs van 1 euro lijkt daarbij al direct de Achilleshiel te worden van Nrc Next. Net zoals in andere landen lijkt het me bovendien nuttig om zogenaamde krantenkasten neer te zetten waarbij je door inworp van een munt een krant eruit kan halen omdat het kopen van een krant bij een boekhandel een extra handeling is die velen niet zullen doen bij een dergelijke concurrentie.

Aangezien ik bij de doelgroep hoor; 32, hoog opgeleid, actief in het culturele circuit en natuurlijk vol met ambitie, leek het me aardig deze krant eens onder de loupe te leggen omdat het toch de bedoeling is mij te lokken naar deze ‘hippere’ editie van Nrc. Hierbij richt ik me sec op de papieren versie zoals deze gisteren in mijn bus viel en niet op de nevenvoorzieningen zoals het weblog waarover Grobbo eerder deze week op Sargasso heeft geschreven.

Ten eerste het tabloidformaat; na het succes van het omturnen van het Parool en het AD naar deze afmetingen lijkt het me een onvermijdbare ontwikkeling voor de kranten om dit niet te volgen. Wat meteen opvalt bij het openslaan van Nrc Next is dat de verhalen doorlopen over twee pagina’s. Het voordeel van de tabloid is juist dat je deze makkelijk kunt omslaan zonder daarbij je medereisgenoot in het gezicht te slaan en tevens ook de lichtval in een dunne pagina kunt ontwijken. De huidige krantenconsument wil graag artikelen incl. foto’s op één pagina zien zodat het geheel overzichtelijk wordt gepresenteerd.

Het geven van een overzicht is ook één van de doelstellingen van Nrc Next; de eerste drie pagina’s zijn gevuld met kleine kolommen waarin wordt verwezen naar uitgebreidere artikelen verderop. Dat doet de middagededitie eveneens op de voorpagina, maar de manier waarop dat bij Next gebeurt, is onrustig en leent zich ertoe om deze pagina’s meteen over te slaan.

De nieuwe doelgroep zou volgens onderzoek bestaan uit een publiek met sterke hang naar de zapcultuur en kort en bondig de informatie voorgeschoteld wil krijgen. De verdieping in artikelen is daardoor ver te zoeken en dat vind ik vreemd. Het actuele nieuws volg ik wel via het journaal en juist de achtergronden maken het lezen van een krant interessant. De verhouding theater/(pop)muziek moet voor deze doelgroep ook worden aangepast in het voordeel van de laatste categorie.

Op één of andere manier vindt men op de Nrc redactie dat sport en intellect niet samen gaan. Al jaren lang is de informatievoorziening op dat gebied minimaal en kun je je beter op maandagochtend tot de Telegraaf wenden om wedstrijdverslagen te kunnen lezen. Bij Next is het niet anders.

Een aardige rubriek is ‘7 redenen om uit te gaan cq thuis te blijven’, maar het lijkt me wel verstandig om de eerste meer toe te spitsen op de omgeving waar de lezers vandaan komen. Het maken van toegespitste rubrieken op lezers bewijst wat dat betreft al jaren haar eigen succes.

Het hierboven geschetste is slechts een eerste indruk. Het zou een beetje flauw zijn om een nieuw intiatief niet de kans te geven te groeien en daarom zou ik bovengenoemde punten mee willen geven als handreikingen voor de kersverse redactie van Nrc Next.

Reacties (28)

#1 zutman

“en daarom zou ik bovengenoemde punten mee willen geven als handreikingen voor de kersverse redactie van Nrc Next”

Nou nou.

(Als ze niet naar je willen luisteren, kun je altijd nog je abonnement opzeggen!)

 • Volgende discussie
#2 J.Verveen

NRC-Next nodigt niet uit. Geen diepgang. Geen fun-pages m.b.t. internet en computertoepassingen. Geen opinies, waardoor NRC zijn meerwaarde heeft. Weinig sport-info. Kortom, als men dit handhaaft heb ik liever de Spits of Metro en gewoon ’s avonds de NRC.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 mescaline

Onder ons, we hebben dit in 2005 al doorgesproken, interessant of nrc.next die goede raad heeft verwerkt. Het lijkt van niet…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Carlos

Ik vond het wel aardig, überhaupt ‘sochtends naar de brievenbus lopen gaf mij een heel nostaligisch gevoel van toen ik nog ’thuis’ woonde en de Volkskrant uit de bus plukte. het verschil met vroeger is echter dat ik ‘sochtends geen tijd meer heb om de krant en ‘savonds eigenlijk ook niet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Carlos

Mescaline: de reacties van deze Sargasso discussie hangen uitgeprint op de NRC-redactie dus de door zutman weggehoonde suggestie van Jorn is helegaar zo gek nog niet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 mescaline

wow, we worden gevolgd

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 De gouden Aars

Jeetje Carlos, hoe weet je dat?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Carlos

Spionne Aarsdriaantje…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Leon

Hrm, je haalt je sport en je suffe opinies van Klaas en Piet maar lekker uit de Metro of Spits.

Ik vind de next een uitstekend initiatief. Ik moet het nog even aanzien of ik idd een next-plus abbo neem. Het ziet er iig uit als een mooie aanbieding, inclusief zaterdag krant en toegang tot het kranten archief voor een redelijke prijs.

Het zal afhangen van deze week. Wanneer de diepgang uitblijft en ze er suffe enquêtes instoppen en/of interviews met Mien en Achmed kunnen ze het vergeten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Leon

Oh heb ik al gezegd dat ik altijd de kriebels krijg als ik mensen zie die SUDOKU puzzeltjes aan het maken zijn. Nee? Nou bij deze.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 dr Banner

1.
Ik zou willen dat ik in de toonzetting van de ‘ouwelullen nrc’ dagelijks zou kunnen lezen over onderwerpen die ‘jongelullen’ interresseren. Helaas heeft men in nrc next niet alleen de Onderwerpen meer op ‘jongelullen’ gericht, maar ook de toonzetting ‘verjongd’. Een doelgroep van 25-35 hoef je echt niet meer met jip-en-janneke taal aan te spreken hoor. Mij stoot het af: ik lees liever de grote mensen NRC en een tijdschrift.

2.
Voor iedere ochtend een beetje inhoud heb ik wel een euro over. Voor news flahses niet – dus waarom dat overzicht van nieuws berichtjes er prominent in staat: als je vooral dat wil weten pak je toch een metro/spits mee? of ik pluk het met m’n USB-radio-sticky uit de ether?
Als je het al er in stopt: maak het nog korter en flikker het op de achterste pagina. Durf is een echte nieuwe moderne krant te maken voor je doelgroep i.p.v. een light-en-fun aftrekseltje.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 dr Banner

inte_r_esseren; _o_nderwerpen; is = eens.
Reaguren maakt leesblind.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 RennieB

fla_s_hes.

; )

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Fr@nk

Laat ik deze hele “discussie” eens een treetje hoger de ladder op schoppen met de vraag: “heeft een krant die ‘laatste nieuws’ brengt nog wel enig bestaansrecht?”

Ik denk eerder dat ‘de krant’ gebruikt word voor:
– ongelezen kattenbakvulling,
– alleen gelezen wordt als men moet poepen.

Het laatste nieuws in een krant is over het algemeen het nieuws van gisteren. Het nieuws van gisteren heb ik eergisteren allang online gelezen of gehoord, cq. gezien op radio of tv dus waarom zou ik voor een krantenabonnement een relatief vermogen betalen.

Sp!ts en Metro voldoen als vertegenwoordiger voor het nieuws van gisteren. Gratis koppensnellen.
Diepgang: nul.

De gerenommeerde kranten zouden voor mij twee maal per week mogen verschijnen met achtergrond informatie gebaseerd op redelijk actueel nieuws.

Hot news lees ik wel online.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 zutman

@carlos,5: “de reacties van deze Sargasso discussie hangen uitgeprint op de NRC-redactie dus de door zutman weggehoonde suggestie van Jorn is helegaar zo gek nog niet.”

Misschien vonden ze die discussie wel hilarisch.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 boog

Wat mij in de hele kwestie NRC-next een beetje bevreemd is de gedachte dat de normale NRC te dik zou zijn. Dat valt m.i. namenlijk wel mee. Een normale doordeweekse NRC heeft in het 1e katern 2 p. binnenland, 2 buitenland, 1 opinie, 1 of 2 kunst, 1 sport. En het 2e kartern in economie+media.
Netjes gerangschikt allemaal. De ANP berichtjes in de marge, en de reportages/achtergronden in het midden.
Zo kun je prima selecteren wat je wilt lezen. Wat wil je nou nog meer?

En die hele ochtend/avond kranten discussie snap ik helemaal niet. Alsof je de NRC voor het ‘laatste nieuws’ leest. Die ANP berichtjes staan niet voor niets in de marge! Je leest de NRC voor de diepgang etc. Die is er de volgende ochtend ook nog wel. Ik heb jarenlang ’s ochtends in de bus of trein de NRC zitten spellen zonder ooit het gevoel te hebben dat het ouwe koek was. maar goed, de NRC heeft dan ook wel een grotere halfwaardetijd dan de spits/metro, want die zijn meestal al achterhaald bij verschijning.

Maar dit soort discussies zijn natuurlijk niet besteed aan types als fr@nk, die een verkeerd beeld hebben waarom mensen een krant lezen.

Wat ik trouwens wel weer zou missen bij zo’n next-plus abbonement is de vrijdagse boekenbijlage. next-plus-plus zouden ze dus ook moeten aanbieden, lijkt me.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 BartB

Tsja. Nou hield de Nijntje zo’n mooi pleidooi voor uitgebreidere onderzoeksjournalistiek, door te zeggen dat gespreid mediagebruik een bedreiging voor de democratie was. Maar zelf met een mooie scoop komen bij de lancering was er niet bij – het moet mogelijk zijn geweest als je bedenkt dat ze al een half jaar proefdraaien, en de grote mensenkrant best een journalistje of twee uit wil lenen. Ik sloeg niet bepaald stijl achterover van wat er tot nu toe aan reportages en achtergronden in de nrc.next stond.

Rijlessen met een hoofddoek, een schrijver die naar Amerika vliegt voor een verhaal over publishing on demand zonder vervolgens even uit te leggen hoe dat werkt, een hand weinig kritisch bekeken vragen uit de inburgeringscursus die eerder al eens door De Volkskrant was doorgenomen. Misschien zijn de Nijntjes nog iets te blij met zichzelf.

Maar goed, het is altijd nog stukken beter dan de Metro, en er zit wetenschapsjournalistiek in. Bovendien ben ik groot voorstander van meer leesvoer in Nederland. Mijn zegen hebben ze.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 zazkia

heh Dr B dat ben ik nou zo met je eens,
Ik zit dus in de nrcnext doelgroep en ben al jaren lid van de NRC. Dat vuige nextblaadje blief ik niet!

overdreven layout en jipenjanneketaal. Die enerceepuntnext ziet eruit als een groot kleurboek.

Ze deden er bij de NRC beter aan hun “echte” krant te marketen. Eigenlijk geeft dat punt next t al aan, een punt is een balletje, ’t heeft daar nu nog de reputatie van een ballenkrant,waardoor al mijn vrienden dan toch de trouw en lezen, of liever Sargasso ;), want de volkskrant gaat nergens meer over…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Laurens L.

>> na het succes van het omturnen van het Parool en het AD

Uhhhh… Het succes van het AD-tabloidformaat is nog lang niet bewezen. Sinds kort heb ik trouwens een gratis abonnement. Eerste indruk: mag van mij zo weer in groot formaat allemaal… Zo’n tabloid laat je toch makkelijker ongelezen liggen. Lijkt teveel op het Brabantse advertentieblaadje de Vondst. Over de inhoud van nrc.next heb ik verder vooral gruwelverhalen gehoord. Tips aan Turkse vrouwen: hoe versier ik een Nederlandse man??

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 mescaline

Dat is pas interessant.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 mescaline

En? en? En?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 dr Banner

misschien dat nrc next zegt de doelgroep 25-35 aan te willen spreken, om de doelgroep 18-25 te lokken…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 mescaline

kinderen van 18-25 met jip en janneke taal lokken… hmm, hmmmm.

Geen speld tussen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 Verbal Jam

Kunnen de discussies hier ook niet op tabloidformaat? Ik scroll me gek!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 Marco Raaphorst

aha een krantje dus wat voor een specifieke doelgroep wordt geschreven.

ik ben gen krantenlezer je begrijpt het al :)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 campion

Krampachtig jong. Vervelende indeling. Pretentie van diepgang, maar daar weer te bescheten voor. Artikelen saai geschreven, weinig werkelijk humor, lef en reflectie.

Kortom, een angstige haastkrant.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 Martijn de Waal

Als ze toch meelezen bij nrc, hier nog een verzoek:

Lastige van nrc next is dat hij uit een deel bestaat en dat je hem aan de ontbijttafel dus niet kunt verdelen. Of je moet hem doormidden scheuren. Is daar iets aan te doen?

 • Vorige discussie