Noorse Wiedergutmachung

Na oorlog komt Wiedergutmachung, dat weten we allemaal.

lopen.. lopen.. lopen....Zo ook na de Grote Cartoonoorlog: twee islamitische leiders en een pastoor uit Noorwegen gaan samen op rondreis door het Midden-Oosten om uit te leggen dat de redacteur van een klein christelijk krantje zijn excuses heeft aangeboden voor publicatie van de de diep diep beledigende cartoons. The trip is also a public relations effort on the part of Norway, which has tried to broker peace in the Middle East for years and instead suddenly found itself the target of Muslim outrage (Aftenposten)

Eind goed al goed ..of was u nog niet klaar met de Grote Cartoonoorlog ?

 1. 3

  Op zich wel aardig: als we nu allemaal zeggen dat het klaar is met die oorlog, dat die dan ook echt klaar is. Maar dit kan volgens mij alleen met het oorlogen van dit type.

 2. 4

  Net een weekendje Kopenhagen gehad.

  Iedereen vroeg of we ons kwamen opblazen, en er gingen stemmen op over islamitische taxi-chauffeurs die weigerden deense klanten op te pikken.

 3. 5

  Ik vind het nog niet zo gek: De plaatsing van die cartoons was niet verstandig, en onafhankelijk van het schandalige misbruik dat er van is gemaakt om in het midden-Oosten anti-westerse sentimenten op te doen laaien, lijkt het me niet gek dat mensen dat dan maar erkennen.
  En overigens moet ‘pastor’ hier niet vertaald worden met ‘pastoor’, maar met ‘dominee’: het gaat om een functionaris van de staatskerk van Noorwegen, die Luthers is.

 4. 6

  Mijn vrijheid houdt op waar die van mijn medemens begint. Daarbinnen mag ik mij vrijelijk bewegen, met dien verstande dat ik te allen tijde verantwoordelijk ben voor mijn eigen daden.
  Het afroepen van taboes waar iedereen, waar ook ter wereld, zich maar naar moet voegen, is een eenzijdige vrijheidsbeperking buiten de kaders. Om vervolgens in het wilde weg alles en iedereen maar verantwoordelijk te stellen voor het werk van één individu, gaat nog verder.
  Totalitarisme is uit, wen er maar aan.

 5. 8

  @ Stijn: Nee hoor, dan begin ik wel met “@ Stijn:”.
  Waar het mij om gaat, is dat we te gemakkelijk onze eigen identiteit opzij zetten om de grootste scheeuwers te vriend te houden. Dat moet ook met behoud van eigenwaarde kunnen, dan hoeven we in de toekomst ook niet meer tegen onze zin in naar Irak of Afghanistan.
  Volgens onze eigen regels wordt het gelijk niet toebedeeld aan degene met de grootste spierballen en dat is terecht. Laten we ons daar hard voor maken.

 6. 9

  @HAr: Okee, gelukkig. Ik ben het ook met je eens.
  Laten we er maar aan toevoegen dat ook waarheid niet bepaald wordt door de hardste schreeuwers: Noch door demonstrerende extremisten, noch door bewust beledigende cartoonisten, noch door loeihard schreeuwende politici die zich een onbestaand ‘recht op belediging’ toeeigenen.

 7. 11

  Ne een tamelijk openhartig gesprek met toevallig ontmoette Maghrebbers vandaag neig ik naar mescalines #2, te vroeg en niets verhelderd.

  Voor mij, om enige vooruitgang te boeken voor een ieder, had een wat langer en heftiger confrontatie zowel in als extern louterend kunnen werken.

  Liever een cartoon als discussieaanzwengelaar dan ander extremistische gedoe (van beide kanten).

  Ik vond het beeld van biddende moslims op een niet legale protestdemonstratie in Amsterdam op mij erg agressief overkomen. Als je de koran een beetje kent krijg je kippenvel van dit beeld, er zit veel achter helaas.

  In landen waar een fundamentalistische onderstroom aan de oppervlakte probeert te komen wordt het openbaar bidden als wapen gebruikt.

  De rondreis is aan de rand, het gaat om de grote lijn en die wordt hiermee niet geraakt, cosmetische handeling.

 8. 12

  @Larie

  Ne een tamelijk openhartig gesprek met toevallig ontmoette Maghrebbers vandaag neig ik naar mescalines #2, te vroeg en niets verhelderd.

  Wat zeiden ze dan?