Nooit meer Auschwitz

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Deze week was het ‘dit nooit meer’ van de lucht. Ik hoorde Premier Balkenende met hese stem op de radio verhalen over de indruk die de herdenking in Auschwitz op hem had gemaakt.

Waar op het bagatelliseren of ontkennen van de Holocaust in Nederland een verbod rust, schetst het mijn verbazing dat de Armeense Genocide in Nederland nooit formeel erkend is.
De Turkse regering gaat anno nu zelfs nog zover deze te
ontkennen, al wordt erkenning van deze treurige geschiedenis als een voorwaarde gezien voor mogelijke toetreding tot de EU.

The Turkish government today denies that there was an Armenian genocide and claims that Armenians were only removed from the eastern “war zone.” (Fact Sheet: Armenian Genocide)

Meer info:
http://www.theforgotten.org/site/intro_eng.html
http://www.genocide1915.info
http://www.armenian-genocide.org

Reacties (7)

#1 caprio

Ik vind Auschwitz (eigenlijk zou het Birkenau moeten heten vind ik) meer de commerciele genocide, terwijl ik de Armeense genocide weer een typische cult-genocide vind. Daarentegen is Cambodja meer een hippe genocide, terwijl de goelags erg literair zijn . Ruwanda is een oninteressante genocide. Mijn persoonlijke voorkeur ligt bij de genocide van Verdun en omstreken tijdens de Eerste Wereldoorlog, wat een prachtig staaltje kunst en literatuur heeft dat opgeleverd. Van de Armeense genocide ken ik alleen Arshile Gorky die later nog in de film Ararat mocht spelen, een matige B-film, je zou dus kunnen zeggen dat de Armeense genocide een beetje een B-genocide is.

http://en.wikipedia.org/wiki/Arshile_Gorky

 • Volgende discussie
#2 Carlos

De Armeense Genocide is razend interessant: Turken die Koerden inhuren om de Armeniers te vermoorden (met een ruiterbrigade) en duitse militaire adviseurs die de Turken bijstonden. Die duitsers gebruikten hun ervaringen met de Armeense Genocide later in de Holocaust. Armeense kerkklokken werden omgesmolten door de frima Krupp tot kanonnen die de geallieerden beschoten in WWI.

Dat noem ik geen B-genocide!

(sta ook even stil bij de parallel met China en Darfur svp)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 NoName

Om het wat overzichtelijker te maken, een lijstje vanaf 1945:

http://www.genocidewatch.org/genocidetable2003.htm

Maar natuurlijk was de mensheid al wat langer bezig om elkaar op grote schaal naar de andere wereld te helpen.

Zo waren de japanners behoorlijk onaardig tegen de chinezen in de jaren 30 vorige eeuw, toe zij bezig waren naar hun zoektocht naar lebensraum.

En waren de europeanen niet te beroerd om in noord-amerika en australi

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 caprio

Nederland zou har eigen genocide geschiedenis moeten hebben eigenlijk, natuurlijk waren we erg bedreven in het uitleveren van de joden, maar dat was toch meer een oorspronkelijk Duitse genocide, hoewel elke Nederlander van Doetsche bloed is natuurlijk. Hoeveel Indonesiers/Zulus/Afrikanen hebben wij eigenlijk afgemaakt, bestaan daar leuke statistieken over? Op school moet ik die les gemist hebben tijdens de vaderlandsche geschiedenis.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Jacobine

Je hebt wel meer lessen gemist, lijkt mij…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Dichteres zonder naam

Ik heb een gedicht geschreven:

Nooit meer…

Nooit meer hetzelfde,
Al je vrienden kwijt,
Maar ook…

Geen moorden meer,
Nooit meer Auschwitz,
Nooit meer…

Het is voorbij,
Jong is oud geworden,
Nog een keer huilen en dan…

Dan moet je verder leven,
En je denk nog eens,
Aan vervlogen tijden,
Nooit meer..

Hopelijk vinden jullie het een beetje goed

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Bogazliyan

Het is begrijpelijk dat de huidige generatie dat niet heeft gedaan, maar hun voorouders. Omdat de huidige generatie het blijft ontkennen betekent dat ze medeverantwoordelijk zijn voor wat er in de geschiedenis is gebeurt en voor de onrecht dat nu tegenover het Armeense volk wordt gedaan door Turkije. Een volk waarvan de gedachten vol zitten met gewelddadige idee

 • Vorige discussie