Dossier:

Nadat afgelopen donderdag al een verbod op bijeenkomsten met honderd of meer mensen was afgekondigd, volgde gisteren ook de maatregel tot sluiting van alle horeca. We kunnen wel spreken van een noodtoestand. Of premier Rutte dat ook zo zal benoemen in de aangekondigde toespraak, wachten we af.

Is er nu krachtens de Coördinatiewet uitzonderingstoestanden sprake van een beperkte noodtoestand of een algemene noodtoestand? In ieder geval lijkt nu een situatie te zijn ontstaan waarbij de Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag van toepassing is. Een wet waarvan de uitvoering ligt bij ministers, commissarissen van de koning en burgemeesters.

In de praktijk zullen de 25 veiligheidsregio’s voor uitvoering en handhaving moeten zorgen. Al vanaf donderdag stelden een aantal van hen noodverordeningen in of regelden maatregelen per officieel besluit. Het leidde ook al tot de eerste handhavende stappen.

Omdat de maatregelen onze bewegingsvrijheid flink aan banden legt en er sancties opgelegd kunnen worden als we ons niet aan die maatregelen houden, is transparantie natuurlijk geboden. We hebben eens uitgezocht welke 25 veiligheidsregio’s een noodverordening of besluit kenbaar hebben gemaakt en hoe vlot u die kunt vinden (op basis van informatie die bij ons op zondag 23.00 uur bekend was). Kijkt u eens bij uw veiligheidsregio in  dit overzicht:

Twaalf regio’s hebben een noodverordening uitgevaardigd. Twee regio’s hebben een besluit gepubliceerd (in de besluiten staat niets over mogelijke sancties). Bij negen veiligheidsregio’s zijn de verordeningen vlot toegankelijk.

Acht regio’s hebben geen noodverordening, maar publiceren wel op enigerlei wijze iets over de (aanvullende) maatregelen van het Rijk.

Eén regio heeft niets op de website staan. Wel kun je doorklikken naar de bijbehorende gemeenten, die allen een bericht van de voorzitter veiligheidsregio op hun website hebben staan waarin wordt opgeroepen de maatregelen van het Rijk na te leven.

Twee regio’s hebben helemaal niets over de (aanvullende) maatregelen op hun website staan.

Alles overziend komt veiligheidsregio Gelderland-Midden (met voorzitter Ahmed Marcouch, de burgemeester van Arnhem) als beste uit de bus.

Groningen – Geen verordening of besluit; wel een bericht over de aanvullende maatregelen van het kabinet.

Friesland – Geen verordening of besluit maar een verklaring.

Drenthe – Besluit (geen verordening) met één klik direct in te zien.

IJsselland – Geen verordening of besluit maar artikeltje over maatregelen Rijk.

Twente – met een 1 klik naar noodverordening.

Noord- en Oost Gelderland – met een 1 klik naar noodverordening.

Gelderland-Midden – met een 1 klik naar noodverordening en aanwijzingsbesluit ambtenaren.

Gelderland-Zuid – met 1 klik naar noodverordening.

Utrecht – Heeft op zondag 15 maart 23: 00 uur geen verordening op website staan

Noord-Holland-Noord – op voorpagina staat een afbeelding waarin  te zien is dat er een besluit is. Met een klik op de afbeelding kom je bij info van de Rijksoverheid

Zaanstreek-Waterlandhier naar beneden scrollen om een stukje te zien over de publicatie van het besluit.

Kennemerland – Heeft op zondag 15 maart 23: 00 uur geen verordening op website staan.

Amsterdam-Amstelland – Heeft op zondag 15 maart 23: 00 uur geen verordening op website staan.

Gooi- en Vechtstreek – Heeft op zondag 15 maart 23: 00 uur geen verordening op website staan.

Haaglanden – met 1 klik naar noodverordening.

Hollands Midden – onder kopje ‘Nieuws’(links op pagina), tweede item aanklikken en letterlijke tekst noodverordening is meteen te lezen.

Rotterdam-Rijnmond – Heeft op zondag 15 maart 23: 00 uur geen verordening op website staan.

Zuid-Holland Zuid – met een 1 klik naar noodverordening.

Zeeland – hier moet je op deze pagina een eind naar beneden scrollen om een link naar de noodverordening te vinden.

Midden- en West-Brabant – links naar noodverordening en de aanwijzing evenementen afgelasten staan rechts op deze pagina.

Brabant-Noord – in 2 stappen bij downloadlink van de verordening.

Brabant-Zuidoost – met 1 klik naar noodverordening.

Limburg-Noord – Heeft op zondag 15 maart 23: 00 uur geen verordening op website staan.

Zuid-Limburg – geen verordening of besluit te bekennen.

Flevoland – even naar beneden scrollen en dan staat er een stukje met een download lonk naar de verordening.

Reacties (24)

#1 beugwant

Voor grensstreekbewoners, en dan met name Zuid- en Midden- Limburg is ook relevant wat er aan de andere kant van de stippellijn op de kaart wordt besloten, en dan stuit je (dankzij de randstedelijke focus op het Engels) aan de ene kant op een taalbarrière en aan de andere kant komt daar nog een gordiaanse knoop aan bestuurslagen bovenop.

 • Volgende discussie
#3 beugwant
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 P.J. Cokema

Een samenvatting van de bevindingen aan het artikel toegevoegd.
Alles overziend komt veiligheidsregio Gelderland-Midden (met voorzitter Ahmed Marcouch, de burgemeester van Arnhem) als beste uit de bus.

En waarom staat er op de website van Rotterdam-Rijnmond niets? Druk gebied, dus volop kans op overdragen virus.
Kortom: veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond en Limburg Noord komen als slechtste uit de bus.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Bookie

Ik lees in het begin alle horeca, maar hotels en thuisbezorgrestaurants zijn nog open.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Rigo Reus

@5: Hotels hebben hun cafes dicht en ze moeten improviseren bij de ontbijtzalen. Gasten kunnen hun ontbijt meenemen naar hun kamer bijvoorbeeld. Voor hotels is het sowieso lastig, want waar moeten de gasten eten in de stad? Dat wordt dan thuisbezorgd.nl of gebruik maken van de hotelmagnetron.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 groenleven

gedaan, gekeken op site van veiligheidsregio en meteen info up-to-date m.b.t. corona en maatregelen en links naar andere sites bv rijk

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Joop

Coffeeshops weer open voor afhalen. Mooi voor de mensen met rheuma en ms die dat gebruiken voor pijnverzachting. Jammer voor de zwarte markt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Henk van S tot S

Intussen vond dit plaats in de biblebelt en andere godvruchtige oorden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Rigo Reus

Iedereen heeft het maar over de nadelen van het Coronavirus, maar, joepie, houden zo: Het is pas een week geleden dat Radio 538-dj Niek van der Bruggen van zijn welverdiende vakantie in Amerika dacht te gaan genieten. Hoewel de dj het uitermate naar zijn zin heeft aan de andere kant van de oceaan, kan hij geen kant meer op door het coronavirus.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 KJH

Heeft iemand dit sommetje al gedaan? We gaan in Nederland voor het uitstrekken van de onvermijdelijke besmettingen om de zorg te ontlasten. Maar gaat dat uberhaupt lukken?

Stel: 50% van de bevolking wordt in een jaar tijd besmet. Daarvan heeft 1% IC opname nodig. IC opname duurt 3 weken. Da’s (17mio * 1% * 21) 1,8 miljoen IC dagen. We hebben 1500 IC bedden, maal 365 = 547500 IC bed dagen. Oftewel: zelfs in het ideale scenario (alle IC bedden altijd vol) gaan we nog steeds zeiknat.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Cerridwen

@11: Dat ligt dus nog best dicht bij elkaar! Als je die 50% niet in één jaar doet, maar over 3 jaar uitsmeert, en je regelt extra ic capaciteit (daar wordt al volop aan gewerkt) dan klopt het sommetje al.

Wat niet wil zeggen dat het niet zwaar wordt; eerst maar eens de komende weken overleven

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 gbh

Nieuwe symptomen ontdekt:

Bijna alle geïnfecteerde mensen die we interviewden, en dit geldt voor ruim tweederde, beschreef een geur- en smaakverlies van meerdere dagen.

https://www.faz.net/aktuell/gesellschaft/gesundheit/coronavirus/virologe-hendrik-streeck-ueber-corona-neue-symptome-entdeckt-16681450.html?GEPC=s3

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Lmgikke

@12 nope. je vergeet twee essentiële zaken.

1. dit virus verspreidt zich exponentieel. uitsmeren over jaren is erg tricky. je wilt een paar jaar uitsmeren tegen max ic capaciteit. Dan moet je heel gecontroleerd besmetten, een fout en het stroomt over. en dat brengt me naar punt 2

2. meten is weten. men test te weinig, en er wordt niets gezegd over massaal testen. als je niet meet, moet je schatten. en dat is met dit virus i.c.m. exponentiële reeks heel veel giswerk. met alle risico’s dat het oncontroleerbaar wordt.

conclusie, Rutte heeft geen plan en voert een heel riskant spel met honderdduizenden levens. Allemaal om de waarheid niet te hoeven zien:

de enige kans die de wereld heeft is dit virus uitroeien. net zoals sars en mers. en dat IS wat de rest doet. wij niet? dan worden we door de rest van de wereld straks in quarantaine gezet. dat is pas goed voor onze handelseconomie…

uitroeien geen optie? het is onze enige optie….(of we gaan heel veel mensen opofferen, elk jaar weer.)

https://www.theguardian.com/commentisfree/2020/mar/15/epidemiologist-britain-herd-immunity-coronavirus-covid-19

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Cerridwen

@14: Het virus verspreid zich sowieso, we gaan geen mensen bewust besmetten.

Waar iedereen mee bezig is (en niet alleen Nederland, mocht je dat soms denken), is zorgen dat de verspreiding zodanig vertraagt dat wij het aan blijven kunnen, net zolang totdat er linksom of rechtsom groepsimuniteit bereikt kan worden.

Het virus is overal in de wereld, het is een illusie dat we het virus nog kunnen uitroeien. Met zware maatregelen uitroeien kan lokaal, maar omdat het overal is, zal het opnieuw geïntroduceerd worden op het moment dat je het normale leven gaat hervatten. Ondertussen wil je de economische schade zoveel mogelijk beperken.

Testen, testen, testen is een geweldig idee in theorie, maar als het aantal testen beperkt is, dan moet je selectief zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Lmgikke

@15. check eens wat andere media en de WHO.

als testen beperkt zijn moet je bij produceren. Niet dat al een maand als excuus gebruiken. en waarom verspreidt het virus zich sowieso? Omdat Rutte dat roept?

De rest van de wereld gaat voor uitroeien. Dat is de enige echte optie. En dat is niet lokaal. men roeit uit waar het is en meet om nieuwe cases te vinden. om die ook te isoleren en uit te roeien.

nu roepen dat het toch wel verspreidt is opgeven.

en als wij het wel loslaten onder de bevolking, dan zul je zien dat Nederland geïsoleerd gaat worden van de rest van de wereld.

bedenk me nu dit: wij zijn blijkbaar bereidt een paar procent van de bevolking op te offeren. de rest van de wereld niet.

als de rest van de wereld virus vrij is, en wij niet. Dan zou het mij niet verbazen dat men onze logica op ons toepast:
Die Nederlanders zijn bereid op te offeren voor het grotere belang? hoeveel procent van de wereldbevolking woont daar? ooo maar een paar promille van de wereldbevolking? en die zijn opofferingsgezind?…..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 majava

@15:

Testen, testen, testen is een geweldig idee in theorie, maar als het aantal testen beperkt is, dan moet je selectief zijn.

Een idee waar de WHO van zegt dat iedereen dat zsm moet doen. Jij weet het weer beter, zoals altijd.

Het aantal testen is beperkt? Toch weer vreemd dat Zuid-Korea, dat veel eerder met het virus geconfronteerd werd, meteen full force kon testen. Nederland lag dus gewoon te slapen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Cerridwen

@16:

De rest van de wereld gaat voor uitroeien.

O ja? Andere Europese landen nemen ongeveer dezelfde maatregelen als Nederland, in de VS is men ook nog niet bepaald bezig met ‘uitroeien’. Is Iran bezig met het virus uitroeien denk je?

Het virus heeft zich over de hele wereld verspreid, er zal de komende tijd overal wel een land zijn waar toch weer een uitbraak optreed, en die zich dan weer kan verspreiden.

@17: Zoals je aan de verspreiding wereldwijd kan zien, is Zuid-Korea de uitzondering, niet Nederland.

Ik heb die vraag ook, waarom Nederland niet genoeg tests heeft en agressiever heeft getest. Maar totdat duidelijk wordt wat er precies wel en niet gebeurd is, en wat de overwegingen waren, stel ik mijn oordeel daarover uit.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Le Redoutable

Voorlopig heb in nog nergens situaties gelezen die een noodtoestand noodzakelijk maakt, ja het WC papier is hier en daar op, en wat andere relatief kleine ongemakken. Voor zover ik op straat kan zien houdt iedereen zich heel netjes aan de regels en worden vele zaken uit eigen initiatief opgelost. Een groot voordeel van een grotendeels zelfredzame bevolking die niet voor alles afhankelijk is van wat de staat al dan niet goed of fout beslist.

Voor diegene die willen weten waarom een gecontroleerde uitbraak de enig reële optie is en uitroeien zo goed als onmogelijk hier de wiskundige uitleg:

https://www.washingtonpost.com/graphics/2020/world/corona-simulator/

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Frank789

@16: [ De rest van de wereld gaat voor uitroeien. ]

Waarom blijf je volharden (in een leugen)?
Dit is net als het verkoudheidsvirus, het is niet uit te roeien, het zal altijd ergens door blijven sudderen, vooral omdat lang niet iedereen zware symptomen vertoont maar wel besmet is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 KJH

@16: Hm. Al wat uit Rusland gehoord over dit virus? Ik ook niet. En dat is best een groot land dat tussen China en Europa in ligt, en alle soorten klimaten heeft. Volgens mij gaat men in Rusland voor de ‘fuck you’ optie. Wat de rest van de wereld ook doet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 P.J. Cokema

@21: Gehoord niet, maar gelezen wel…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 beugwant

Inmiddels ook een noodverordening in Zuid-Limburg: https://www.1limburg.nl/noodverordening-van-kracht-zuid-limburg

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 P.J. Cokema

@23: Vanmiddag nog eens nagekeken: alleen regio Amsterdam-Amstelland en Limburg Noord hebben niet op de website staan over een noodverordening. De rest inmiddels wel.

Ook hebben ze een nieuwe verordening gepubliceerd, aangepast aan de maatregelen die het kabinet zondag afkondigde. Bijna iedereen heeft nu ook hetzelfde model gepubliceerd, zodat er eenduidigheid is

 • Vorige discussie