Nog een boekje open over Bush en zijn regering

Surgeon General Carmona legt de eed afDe voormalig Amerikaanse Surgeon General, de belangrijkste adviseur over medische zaken van het land, heeft een boekje open gedaan over hoe Bush en zijn regering met hem en zijn departement omging. Dit deed hij onder ede, tijdens een hoorzitting van een commissie over bestuurlijke vernieuwing.

Volgens de vorige Surgeon General, Dr. Carmona, was hij gedurende zijn vierjarige termijn (2002-2006) verschillende malen dwarsgezeten door de regering, meer dan enig Surgeon General voor hem. Zo mocht hij zich van de regering bijvoorbeeld niet uitlaten over stamcelonderzoek, abortus, de morning-after pil, sexuele voorlichting en de gevangenis-, psychische en wereldgezondheidszorg.

Daarnaast hebben officials jarenlang een rapport tegengehouden en gebagatelliseerd over meeroken. Ook moest hij verplicht president Bush drie keer noemen op elke pagina van elke speech en moesten zijn speeches republikeinse kandidaten ondersteunen, wat hoogst ongebruikelijk is voor een officieel onafhankelijk ambtenaar waarvan het witte huis zelf zegt: “[The surgeon general] is the leading voice for the health of all Americans”.

Hij suggereerde zelfs dat hem was afgeraden om de Olympische Spelen voor gehandicapten bij te wonen omdat de Kennedy’s een prominente rol in de Amerikaanse gehandicaptenorganisaties spelen. Een andere afrader was om te getuigen tegen de tabaksindustrie tijdens de mega-rechtszaken in 2005. Hij deed het toch.

Zijn onder ede afgelegde verklaring komt op het moment dat de hoorzitting in de senaat over volgende Surgeon General nog moeten plaatsvinden. Hij weigerde echter namen te noemen van de mensen die hem hadden gedwarsboomd.

Zijn beoogde opvolger is Dr. James W. Holsinger Jr. Holsinger is verre van onomstreden. Zo concludeerde hij in een rapport dat homosexualiteit onnatuurlijk en ongezond was. Lijkt me de ideale kandidaat.

Lees hier het volledige artikel in de New York Times. Loginnaam en wachtwoord “geencom”.

 1. 1

  Gaaaaaaaaaaaap! Zzzzzz.
  Sorry hoor, maar ik wordt nou eenmaal snel doodmoe van dat eeuwige gefocus op elke amerikaanse scheet.

 2. 7

  En dat je telkens een error krijgt na het versturen van een reactie zodat ie 2 keer verschijnt maakt het er allemaal niet beter op :-)

 3. 8

  Right. Iemand nog iets inhoudelijks te zeggen?

  Het is trouwens wel vaker gebeurd dat een relatief onafhankelijke functionaris wordt gecensureerd. Zoiets was ook al aan de gang met een of ander milieurapport, waar op last van Cheney’s staf de belangrijkste regels uit geschrapt moesten worden.

 4. 9

  Zack: Dit is een objectief artikel voor wat betreft de hoorzitting. Ik geef er alleen aan het eind een beetje opinie aan.

  Wat is er mis mee?

  Trouwens: jij maakt de fout, niet ons systeem.

 5. 10

  @Zack, is het anti-Amerika, of anti-Amerikaanse regering?

  Amerika is een prachtland, de regering ben ik niet kapot van. Lees vooral The Assault on Reason van Al Gore voor wat onderbouwing.

 6. 11

  @9: Opzich is er niks mis mee, maar ik deel de mening van slinks dat er ook hier zeer regelmatig stukjes verschijnen die weer eens moeten aangeven hoe dom/gek/whatever Amerikanen doen. Zo komt het iig op mij over.

  Verder kreeg ik bij mijn eerste reactie hier de melding dat ik maar om de 30 seconden mag reageren. Lijkt me dus niet mijn fout.

  @10: Volgens mij is het anti-Amerikanen. Ik geef toe dat er dingen in Amerika verkeerd gaan, maar die berichten komen tegenwoordig wel erg vaak en uitvergroot op diverse weblogs.

 7. 12

  Zolang de gewezen waakhond van de democratie op zijn rug ligt en dood speelt, ben ik blij dat er nog blogs zijn die een vinger wijzen op de glijdende schaal richting fascisme.

  En dat heeft niets met de het land of de bevolking te maken… Uitsluitend de regering, het monetaire systeem en de geheime diensten.

 8. 13

  @11: De Amerikaanse regering is de meest rampzalige sinds, ehm, ooit.

  Als we melding maken van een feitenrelaas dan doen wij mee aan een anti-amerikaanse hausse?

  Bullshit.