Het is nu tweeënhalf jaar geleden dat we hier uitgebreid schreven over de tekortkoming van het documentatiesysteem van het parlement. En sindsdien is er steeds gezegd dat het binnen een jaar vervangen zou worden door een nieuw systeem. Het nieuwe systeem heb ik overigens mogen aanschouwen. Dat zou inderdaad een grote verbetering zijn.
Maar het moge duidelijk zijn dat de landelijke politiek het openstellen van haar eigen besluitvormingsproces niet tot de eerste prioriteiten rekent. Ze gooit er bakken met geld tegenaan om bijvoorbeeld de ministeries online beter toegankelijk te maken en jaagt alle gemeentes op om toch zoveel mogelijk e-gemeentes te worden. Zo wordt het nu mogelijk om centraal alle stemming van gemeenteraden te raadplegen.
Maar probeert u maar eens uit te zoeken hoe de belangrijke stemming over het Verdrag van Lissabon gegaan is in de Tweede Kamer. Welke partijen hebben voor gestemd en welke tegen? Als u in staat bent het binnen een kwartier te vinden op de site van de Tweede Kamer of Parlando bent u een held. Zo’n heel eenvoudige handeling leidt tot een enorme speurtocht.
Het is toch van de zotte dat we nog steeds particuliere initiatieven als die van Geencommentaar (direct linken) of Politix (overzicht stemmingen) nodig hebben om een beetje fatsoenlijk met kamerstukken om te kunnen gaan.
Het is natuurlijk helemaal absurd dat een initiatief als ikregeer.nl alle stukken helemaal apart zet en wel in staat blijkt dat te doen waar de Tweede Kamer kennelijk geen zin in heeft.
En je klomp breekt al helemaal als je weet dat ambtenaren van ministeries in mailwisselingen linkjes via Geencommentaar gebruiken om elkaar op de hoogte te stellen van officiële stukken en dat een ministerie als VROM in haar jaarverslag ikregeer.nl gebruikt om de juiste bewijsstukken te linken.
Goed, ik ben het weer even kwijt. Maar ik hoop dat we niet nog tweeënhalf jaar hoeven te wachten voor er echt stappen richting Politiek 2.0 gezet worden.
Reacties (21)
“Zo wordt het nu mogelijk om centraal alle stemming van gemeenteraden te raadplegen.”
Forbidden
You don’t have permission to access / on this server.
@Bismarck: Ik heb voorkennis. Daarom zie je ook bij de subtekst (hou je muis boven de link) dat hij pas morgen actief is.
Sorry.
Geen excuses nodig, de lezer had beter op moeten letten.
Heel interessant stukje hier: http://arstechnica.com/news.ars/post/20080603-study-gov-websites-should-focus-on-rss-xmlnot-redesigns.html
Een aantal onderzoekers van Princeton raden de (amerikaanse) overheid aan niet langer bezig te blijven met websites ontwikkelen om hun informatie openbaar te maken: dit duurt veel te lang, kost veel te veel geld en ’t resultaat valt altijd tegen. Hun advies is dat de overheid ervoor zorgt dat informatie altijd gratis beschikbaar is (met open formaten als rss en xml) en “de samenleving” daar zelf een interface (web pagina ofzo) omheen bouwt. Lijkt mij een heel goed idee.
@sensor: dank voor de link.
In essentie is dat ook het belangrijkste wat ik graag zie gebeuren. Maak de informatie op een standaard manier toegankelijk, de rest gaat vanzelf.
Maar zelfs dat lukt nog niet. Verslagen die door elkaar lopen in pdf-bestanden. Dossiers waarvan de stukken slechts met veel puzzelwerk bij elkaar te sprokkelen zijn. Stemmingen die soms pas na drie weken officieel bekend zijn (maar eerst ergens anders wel verschijnen). Etc….
OK, leuk hier weer eens wat over te horen en de verschillende links bij elkaar te zien.
Overigens @ Steeph#5: sensor noemt zichzelf senorsnor. Is jou sensor een onderbewuste deformatie van de nick vanuit je gezichtsveld of gewoon een ongelukkige verschrijving?
Nee, nog even niet: Tweede Kamer herhaalt zichzelf te veel, vindt UPC
De site watstemtmijnraad.nl is nu wel live.
Zit namelijk bij de presentatie van de site in almere. Met burgemeester Jorritsma.
Dit is natuurlijk niet alleen met de 2de kamer zo. Menig instelling slaagt er niet in om de info waarvoor je komt overzichtelijk op de site te zetten.
@Meester: Eens, maar verschillende instellingen hebben verschillende verantwoordelijkheden naar het publiek toe.
Overigens was bij de presentatie vanmiddag ook de opening van de 2.0 versie van petities.nl. Nu ook voor gemeenten.
Steeph, was leuk je vandaag weer te ontmoeten. Ik moest bij nalezing van bovenstaande reacties denken aan deze beeldspraak: maak je pas druk over de toefjes slagroom als je in staat bent een goede taartbodem te bakken. Maar de pratijk leert dat het ‘sexier’ gevonden wordt om hippe toepassingen te ontwikkelen in plaats van de middelen aan te wenden voor een toegankelijk en transparant informatiesysteem.
“Maar het moge duidelijk zijn dat de landelijke politiek het openstellen van haar eigen besluitvormingsproces niet tot de eerste prioriteiten rekent.”
Nee, Steeph, dat vind ik niet vreemd. Dit loopt namelijk gelijk met het verlies aan vertrouwen van de burger in de politiek. Het kan de politiek gewoon weg geen ene fl****r schelen of de burger hen vertrouwd, zolang de opkomst bij verkiezingen niet helemaal dramatisch laag wordt, waarvoor men overigens het “nogmaals uitleggen”-scenario bedacht heeft.
Sterker nog, de politiek heeft er alle belang bij dat hun gangen niet vanuit de eigen organisatie te volgen zijn, dan zouden zij namelijk ZELF het bewijs leveren voor hun eigen incompetentie en hun desinteresse voor hun kiezers (en uiteraard hun belangen).
Dus laten zij het “wijselijk” over aan het particulier initiatief, dan kan men het er altijd nog op gooien dat “het verkeerd overgenomen” is o.i.d.
@Remco Kouwenhoven: Ware woorden. En dat is waar ook veel “oude” politici misschien het meest aan moeten wennen. Ze hoeven niet alles te regelen, als ze het in de basis maar goed opzetten. Er zijn voldoende initiatiefrijke burgers die er dan iets moois van maken.
Dit was trouwens ook wel een aardige die ik vanmiddag tegenkwam bij een van de panelleden: Mail de politiek
@esgigt: Afhankelijk van mijn stemming ben ik het in meer of mindere mate met je eens. Deze van vorig jaar valt in de categorie “meer”:
https://sargasso.nl/archief/2007/04/09/tweede-kamerleden-zijn-watjes/
mooi streven dat inzicht in ons eigen parlement
.. ik heb net het sargassodossier over de europese grondwet net nog een beetje doorgespit (dank en complimenten Steeph)en als dat verdrag van Lissabon toch door onze strot geduwd wordt kunnen we ons nationale parlement wel opheffen..
u kunt nog tekenen tegen ratificatie door de eerste kamer:
http://andereuropa.org/joomla/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1
Wow, Sikbock de activist :-)
Dank voor de link.
Burgemeesters en Bijleveld over de nieuwe initiatieven:
http://www.youtube.com/user/eparticipatie
IN het kader van de transparantie en open standaarden, de site kent een export mogelijkheid:
http://www.watstemtmijnraad.nl/xml/search?extern=true
Daarachter kun je dan speciferen met region, title, summary, etc.
@ #20 Arnout:
Waarom niet een wat gestandaardiserde formaat gebruikt zoals RDF/XML? Een domeinspecifieke schema noem ik niet meteen een open standaard. EN WAAROM MARKUP ESCAPEN?? NOU? NOUDERNOU??