Nobelprijswinnaar legt uit waarom de dollar gaat vallen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (13)

#1 Horst Grogmuller

Kunnen jullie er niet eens een mooi polletje of onderbouwde gokcompetitie maken wanneer het nu echt fout gaat met de dollar, met mensen met verschillende meningen en dollarontkenners etc.

Toen ik toch alweer 6 jaar geleden colleges politieke economie volgde hoorde ik ook al de hele tijd dat de dollar zou gaan vallen en inmiddels wil ik wel weten waar we aan toe zijn. Dus: 1) komt er nog wat van? 2) Wat betekent dit voor Europeanen? en 3) gaat de iPod daardoor goedkoper of duurder worden?

  • Volgende discussie
#2 Lothar

onderbouwde gokcompetitie maken

Chinezen uitgesloten van deelname.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Gen. Major S. Butler

Hij bedoelt waarschijnlijk de “Federal reserve note”.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Bismarck

@1:
1) Sinds zes jaar geleden is de dollar ook 30% minder waard geworden tov. de Euro. Overigens denk ik niet dat de dollar nog ontzettend veel kan vallen. Ik heb begrepen dat tegen de huidige dollar/goud koers de VS al voor de helft van alle dollars goud heeft. Bij een verder weg zakkende dollar zal goud ook nog in waarde stijgen (niet alleen tov. de dollar), dus er zitten hooguit nog enkele tientallen procenten in, voordat de VS eventueel de goudstandaard kan herinvoeren om zijn munteenheid te stabiliseren.

2)Ik heb niet zo heel veel vertrouwen in de Euro. Die reaguurder die spaargeld naar Noorwegen heeft gebracht mag mij verklappen hoe je dat kan doen zonder er zelf heen te moeten.

3)Als de dollar verder zakt (zoals het laatste jaar aan de hand), wordt je I-Pod voorlopig goedkoper. In ieder geval zolang de dollar toch het internationale handelsbetaalmiddel blijft, dat bv. ook de Chinese aanbieders op Ebay blijven hanteren (ik check zo’n beetje elke week de dollarkoers ivm. dankzij lage dollarstand goedkope elektronica uit China).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Gen. Major S. Butler

bla bla bla

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 JSK

Ik heb begrepen dat tegen de huidige dollar/goud koers de VS al voor de helft van alle dollars goud heeft. Bij een verder weg zakkende dollar zal goud ook nog in waarde stijgen (niet alleen tov. de dollar), dus er zitten hooguit nog enkele tientallen procenten in, voordat de VS eventueel de goudstandaard kan herinvoeren om zijn munteenheid te stabiliseren.

Hoe en waarom? Hoe, want het meerendeel van de Amerikaanse goudvoorraad is niet in overheidshanden. En waarom, want het is niet alsof de V.S. de fysieke controle over de dollarkoers kwijt is. Punt is dat het vastzetten van de koers niet wenselijk is. Het invoeren van de goudstandaard zou decennia van stagnatie betekenen, zie het VK na WO1.

En wat het betekent voor Europa? Handelstekortren, aangezien de V.S. de enige grote overschotpartner is van de EU.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 eli

@1 Goed idee. Net als de olieprijsvoorspellingen (in euros).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Martijn

@4: De Amerikanen willen de dollarkoers juist laag om Amerikaanse producten aantrekkelijker te maken en de buitenlandse schuld te verkleinen.

@6 En wat het betekent voor Europa? Handelstekortren, aangezien de V.S. de enige grote overschotpartner is van de EU.

Volgens mij niet direct, want de ECB kan de rente nog verlagen om de dollar weer omhoog te krijgen tov de euro, waar de Fed al op de nulgrens zit (de stijging van de euro is ook grotendeels het gevolg van de hogere rente.)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 JSK

Volgens mij niet direct, want de ECB kan de rente nog verlagen om de dollar weer omhoog te krijgen tov de euro, waar de Fed al op de nulgrens zit

Ik begrijp je intuitie maar ik ben het er niet mee eens.

De waarde van een munt wordt niet primair bepaald door de centrale bankrente. Zeker als deze dichtbij de nul is (neem ik aan dat) gaan speculanten naar andere factoren kijken. Belangrijk lijkt mij de inflationaire verwachtingen voor het muntgebied. De V.S. doet veel meer dat de toekomstige inflatie mogelijk aanjaagt – kwantitatieve verruiming en het begrotingstekort – dan Europa. Daarom is de dollar zwak vandaag.

Europa daarentegen heeft weinig centrale middelen om banken geld te geven of om economie te stimuleren. Daarnaast vloeien de baten van degelijke beleidsmaatregelen grotendeels de grens over. Monetaire en fiscale expansie in de Eurozone blijft daarom beperkt, denk ik.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Fail

Waarom zouden we wachten, als de dollar ineenstort.
Foutieve informatie kan al van grote invloed zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Stickmeister

De dollar zal straks te maken krijgen met hyperinflatie.
Op de achtergrond zijn bepaalde landen al overeenkomsten aan het sluiten om de dollar te droppen als ‘handelsvaluta’.

Russia ready to abandon dollar in oil, gas trade with China
http://en.rian.ru/russia/20091014/156468599.html

‘Tekort VS loopt sterker op dan gedacht’
http://www.dag.nl/buitenland/tekort-vs-loopt-sterker-gedacht-304451

Iran to completely drop dollar from foreign exchange
http://www.presstv.ir/detail.aspx?id=108867&sectionid=351020102

‘Arabische Golfstaten, China, Japan en Frankrijk laten dollar vallen’
http://www.beursduivel.be/nieuws/74572/Arabische_Golfstaten,_China,_Japan_en_Frankrijk_laten_dollar_vallen

De bedoeling zou zijn om binnen negen jaar de Amerikaanse dollar uit de oliehandel te weren. Bronnen bij topbanken in Hong Kong en de Arabische Golfstaten bevestigen het bericht. Het zou ook de reden van de recente, onverklaarbare stijging van de goudprijzen.

De Amerikanen zijn op de hoogte van de bijeenkomsten, maar snappen volgens insiders niet hoe ernstig de situatie is. De Chinezen des te meer. Voor hen kan de dollar niet snel genoeg uit de oliemarkt verdwijnen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 vandyke

Histories is de goudprijs helemaal niet zo hoog. Hier http://www.goldprice.org/spot-gold.html kan je de goudprijs over een periode van 30 jaar laten zien. In de jaren tachtig was de prijs veel hoger (denk an inflatie). Je kan ook andere munten kiezen. Helaas de euro pas van 2000, maar de DEM geeft een spectaculair plaatje.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Harry

Het probleem is dat er eigenlijk geen economie(met bijbehorende valuta) groot genoeg is om als alternatief te kunnen fungeren.
Het alternatief, de Euro, zou een omschakeling op korte termijn niet aankunnen.
Dus de USD blijft in principe minstens nog wel enkele decennia de belangrijkste munt.

  • Vorige discussie