1. 4

  Waar zit de foutieve spatie dan? vruchtbaredelta? Bijzonder off topic trouwens, kan mij die taalverrloedering schelen, laten we allemaal fatsoenlijk Engels leren, verbeterd onze kansen op de internationale markt. Wellicht Hindi en Chinees er bij?

 2. 8

  Het zijn dus vooral de ingrepen in de rivier //bovenstrooms// van de delta en de verstedelijking van de delta die de boel bedreigen. Zeespiegelstijging maakt dat wat accuuter – maar een meer natuurlijker delta (niet alleen meer water maar ook slibrijker water dat vrij kan overstromen) was veel minder gevoelig daarvoor geweest.

  Grappig stukje rethoriek/overdrijving in de tekst hieronder. 1) “At the other extreme” (suggereert dat 1 m/100yr een lower extreme zou zijn, maar is de middle-of-the-road voorspelling), 2) als die 14m rise er komt, heeft de hele wereldkustlijn een probleem, niet alleen de vlakste en laagste zones zoals de Nijldelta — dat extremistische uitstapje was voor dit stuk niet nodig geweest — de situatie in het heden is al schrijnend genoeg.

  “A 1m rise in the sea level, which many experts think likely within the next 100 years, will cause 20% of the Delta to go underwater. At the other extreme, the 14m rise that would result from the disappearance of Greenland and western Antarctica would leave the Mediterranean lapping at the northern suburbs of Cairo, with practically all of the Delta underwater.”

 3. 9

  Laten we nog even wachten met het uitdiepen van de Westerschelde.. want waarom de Westerschelde verdiepen / baggeren als de zeespiegel over een tijd toch flink omhoog gaat. Kan de regering flink besparen, of zouden ze dat senario nu opeens niet meenemen?