Nieuwsbrief Globalisering Oktober 2009

globaliseringBeste lezers en lezeressen,
Op de valreep van de maand een propvolle en zeer gevarieerde nieuwsbrief met, onder meer, een round-up van het lopende Moyo-debat, een interactieve klimaatkaart die ons een beetje ongerust maakte, iets over de ondergaande dollar, een lofrede op de sloppenwijk, en nog meer.

Loftrompet voor de sloppenwijk
De snelle groei van sloppenwijken, deze ongestructureerde en illegale verblijfplaatsen voor de armsten in de wereld, heeft veel positieve kanten.

Video’s van vergeten verhalen
VJ Movement is een initiatief van een Nederlandse journalist: laat tientallen collega’s uit de hele wereld hun beeldmateriaal op een website zetten zodat we allemaal kunnen genieten van de ‘vergeten verhalen’ die journalisten uit de hele wereld willen vertellen, maar waarvoor al te vaak geen platform is te vinden.

De dollar-samenzwering
Wie dacht dat de Amerikanen ongestraft een financiele crisis kunnen veroorzaken, over de hele wereld diverse banken laten struikelen en samenlevingen in de armoede storten, wie dacht dat de wereld dit allemaal zo maar pikt van die Amerikanen, die heeft het mis.

De wereld in 2055
Hoe zal de aarde er uit zien als alle pessimisten gelijk krijgen en de klimaattop in Kopenhagen vooral een ‘Hopenhagen” zal blijken te zijn?

We zijn weer geweldig…
Nederland scoort een gedeelde derde plaats op de jaarlijkse Commitment to Development Index van het Amerikaanse Centre for Global Development.

Het Moyo debat
De Zambiaanse econome Dambisa Moyo was vorige maand in Nederland. Dat hebben we geweten.

Hoe te ontsnappen aan de banvloek van de olie?
Moeten we blij zijn als er in een arm land olie wordt gevonden ? Nee. Zonder democratie, en zonder een verstandig economisch beleid zal de vondst van grondstoffen arme landen alleen maar schaden.

Snel internet bereikt Afrika
Nu de langverwachte breedbandkabel sinds augustus eindelijk aan land is in de Keniaanse havenstad Mombasa, heeft oost-Afrika toegang tot snel internet. Toch is snel en betrouwbaar internet nog lang niet voor iedereen toegankelijk.

Deze nieuwsbrief is opgesteld door de redactie van Globalisering.com en verschijnt maandelijks op Sargasso. Lees meer nieuwsbrieven uit het archief of meldt u aan voor de nieuwsbrief op: globalisering.com

 1. 1

  De dollar-samenzwering
  Wie dacht dat de Amerikanen ongestraft een financiele crisis kunnen veroorzaken, over de hele wereld diverse banken laten struikelen en samenlevingen in de armoede storten, wie dacht dat de wereld dit allemaal zo maar pikt van die Amerikanen, die heeft het mis.

  Jezus, wat is dit nou voor een protocollen van de wijzen van Sion-achtige uitspraak?

 2. 4

  Zonder democratie, en zonder een verstandig economisch beleid zal de vondst van grondstoffen arme landen alleen maar schaden.

  Hoe waar.

  Daarom zitten we ook in Afghanistan.

  Om democratie te brengen.

  En Big Macs.

  Daarna zal het er een stuk beter gaan.