Nieuwsbrief Globalisering mei 2010

globaliseringDag beste lezers en lezeressen, In deze nieuwsbrief aandacht voor de nadelen van de apps-revolutie, opvallend positieve cijfers over kindersterfte, buffelende migrantenwerkers, en nieuw inzicht in de oorlog tussen bedrijfsleven, burgers en hun president. Veel leesplezier! Deze nieuwsbrief wordt samengesteld door John Verhoeven, onzeWereld. De volgende nieuwsbrief verschijnt, deo volente, medio juni..

Bedrijfsleven contra de burger – en de president…
Presidenten en bestuurders die het lef hebben te kiezen voor de belangen van de gewone burger, moeten rekenen op veel weerstand. Soms komt die weerstand uit onverwachte hoek, zoals de protesten van een groeiende middenklasse die haar nieuwverworven rijkdom niet wil delen met het nog steeds arme deel van de bevolking. Zie Bolivia, zie Thailand.

China en de VS lossen het samen op
Wie de opwarming van de aarde wil stoppen hoeft geen wereldwijde, alles omspannende complexe afspraken te maken met diverse regeringen en belangengroepen.

Ayaan Hirsi Ali’s nomadenbestaan
Het boek Nomade van Ayaan Hirsi Ali is, niet in Nederland maar wel elders in de wereld, aanleiding tot diepgaande beschouwingen en interessante analyses die raken aan mondialisering van cultuur en waarden.

Kindersterfte daalt harder dan verwacht
Het gaat veel beter met het terugdringen van de mondiale kindersterfte dan we tot op heden dachten. Wereldwijd sterven dit jaar ruim 7,7 miljoen kinderen onder de vijf jaar. Dat is even slikken, want een enorm cijfer. Maar in 1990 was dit aantal nog twaalf miljoen.

Stuur meer geld!
In het jaar 2001 was de Verenigde Staten het land van waaruit migranten verreweg het meeste geld naar huis stuurden. Meer dan dertig procent van het mondiale totaal (28 miljard euro) kwam uit de VS.

Een cijfer met twaalf nullen
De schuldencrisis lijkt vooral een probleem voor rijke, verwende westerse landen die decennia op te grote voet hebben geleefd en nu op de blaren moeten zitten. Maar het is ingewikkelder: de tachtig grootste economieën in de wereld (dat zijn alle landen die er ook maar een beetje toe doen, vanuit oogpunt van welvaart en groei gezien) hebben nu al een schuld van 41 biljoen euro, dat is cijfer 41 met twaalf nullen.

globaliseringDag beste lezers en lezeressen, Op de valreep van de maand een nieuwsbrief vol positieve berichten, maart toch ook met een verwijzing naar een documentaire die uw nachtrust niet zal verbeteren.

Naar een duurzame veehouderij?
Vanwege het dierenwelzijn, vanwege het milieu, en vanwege de volksgezondheid moet er een halt toe worden geroepen aan de intensieve veehouderij.

Shock Doctrine: overtuigende documentaire
Twee jaar na het geruchtmakende boek Shock Doctrine van de Canadese journaliste Naomi Klein is er deze maand een documentaire gelanceerd over het thema van de neoliberale overval op arme landen.

China trekt groene energie
China is sinds vorig jaar de grootste investeerder in groene energie ter wereld.

Afrikaanse miljarden zijn weg
De laatste 40 jaar is een bedrag van minstens zeshonderd miljard euro illegaal uit Afrika verdwenen.

Ondanks alles: meer hulpgeld in 2009
Ondanks de crisis is in 2009 meer geld uitgegeven aan ontwikkelingshulp dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit cijfers van de OESO. Vorig jaar is bijna 120 miljard dollar aan ontwikkelingshulp uitgegeven. Dat is een toename van 0,7% ten opzichte van 2008

Deze nieuwsbrief is opgesteld door de redactie van Globalisering.com en verschijnt maandelijks op Sargasso. Lees meer nieuwsbrieven uit het archief of meldt u aan voor de nieuwsbrief op: globalisering.com

  1. 1

    Is China niet de grootste investeerder in alle energie (vanwege een dreigend schreeuwend tekort)?

    Oh en die megastuwdammen, tellen die ook mee in het rekensommetje?

  2. 3

    @1 Waarschijnlijk wel, is tenslotte ook renewable, maar kan nergens in de bron een breakdown van de cijfers naar sector terugvinden.

    @P, Sheeple: