Nieuwsbrief Globalisering Juni

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Deze maand aandacht voor de armoede en een paar goede ideeen om daar een einde aan te maken, afkomstig van een heel diverse groep beroemdheden. Voorts begeven we ons uitgebreid onder gewone Chinezen, en zien we hoe farmaceutische bedrijven langzaam maar zeker gaan werken aan medicijnen voor de armen.

Nieuwe index meet farmaceutische bedrijven
Toegang tot betaalbare medicijnen is een van de belangrijkste voorwaarden voor goede gezondheidszorg in arme landen. Farmaceutisch bedrijf GlaxoSmithKline doet daar van alle fabrikanten het meest zijn best voor. Link: www.atmindex.org of lees meer.

Geen schafttijd voor de ‘working poor’
Het is een groot misverstand te denken dat open markten en vrijhandel goed zijn voor de banengroei aan de onderkant van de maatschappelijke ladder. Integendeel: juist arme en slecht opgeleide werkers raken als eerste hun baantje kwijt. Vrijhandel en open markten zijn dan misschien goed voor de economie (in termen van groei), ze zijn niet goed voor de omvang en breedte in de arbeidsmarkt. Uiteindelijk betaalt de samenleving de prijs — en natuurlijk niet de bedrijven.
Link: http://www.counterpunch.org/carlsen06122008.html

Afgedwongen democratie werkt nooit
De Amerikaanse gewoonte om in allerlei minder prettige landen onder een zekere dwang democratische processen te stimuleren, werkt in de regel volstrekt averechts, constateert deze wetenschapper in een degelijk en samenhangend betoog. Hopelijk lezen Obama en McCain dit ook.
Link: A Critical Look at the Forced Spread of Democracy

Oplossingen voor de onderste miljard
Een miljard bewoners van deze planeet leven in absolute armoede. Hoe pakken we dat aan? Een van de bekendste Amerikaanse economen op dit vlak, Paul Collier, een onafhankelijke stem in het debat over armoedebestrijding, geeft tijdens een presentatie vier manieren om iets aan die situatie te doen.
Link: http://www.ted.com/index.php/talks/view/id/270

De beste oplossing voor de armoede
Wat is de beste oplossing voor de armoede? Het tijdschrift onzeWereld hield vorig jaar, ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan, een wedstrijd rond deze nogal lastige vraag. Winnaar werd het team dat ‘Rechtvaardige wereldhandel’ progageerde (zie de filmpjes op www.9oplossingen.nl).

• Maar er wordt niet stilgezeten. De Deense kritische wetenschapper Bjorn Lomborg gooide het over een andere boeg en gaf een selecte groep wetenschappers, onder wie een paar Nobelprijswinnaars, de opdracht om met een fictief bedrag van 50 miljard dollar de armoede te lijf te gaan. Dat project heet de Copenhagen Consensus. Hun oplossingen zijn nu bekend. Wat blijkt? Goedkope vitaminen en medicijnen voor kinderen leveren het beste resultaat op.
Link: http://www.copenhagenconsensus.com/Default.aspx?ID=788

Fotospecial: Onder Chinezen
Alle ogen zijn gericht op China. Het tijdschrift onzeWereld, de Wereldomroep en Oneworld maakten samen een multimediaal project waarin een andere, intieme blik wordt geworpen op het China van alledag. Het project ‘Onder Chinezen’, of “Intimate China”, toont werk van fotografie-studenten van de Dalian University of Arts and Design in Noord-Oost China. Doordat zij in staat waren om hun onderwerp van dichtbij te volgen, krijgen we een ander beeld van China te zien dan we kennen: van Christenen, acrobaten, transseksuelen, moslima’s, jongeren. Vanaf medio juli tot eind augustus vult de Wereldomroep het project aan met dagelijkse nieuwsitems en filmpjes rondom de Olympische Spelen.
Link: http://www.onzewereld.nl/index.php?page=_11&spotlightId=15

Deze nieuwsbrief is opgesteld door de redactie van Globalisering.com en verschijnt maandelijks op Sargasso. Lees meer nieuwsbrieven uit het archief of meldt u aan voor de nieuwsbrief op: globalisering.com

Reacties (4)

#1 richard

Over de mexicanen die in concurrentie met de chinezen zitten: De peso daalt al een paar jaar in een min of meer rechte lijn tov de yuan.

Dat zou betekenen dat mexico teveel importeert en te weinig exporteert, tov de chinezen. Oftewel: als je de mexicanen vergelijkt met de chinezen, dan leven de mexicanen boven hun stand.

Of te wel: Met wie moet je nou ‘medelijden’ hebben? Met de mexicanen of met de chinezen?

plaatje erbij
http://ichart.finance.yahoo.com/2y?mxncny=x

  • Volgende discussie
#2 koen

Paul Collier is een Brit…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 TRS

“Het is een groot misverstand te denken dat open markten en vrijhandel goed zijn voor de banengroei aan de onderkant van de maatschappelijke ladder. Integendeel: juist arme en slecht opgeleide werkers raken als eerste hun baantje kwijt. Vrijhandel en open markten zijn dan misschien goed voor de economie (in termen van groei), ze zijn niet goed voor de omvang en breedte in de arbeidsmarkt. Uiteindelijk betaalt de samenleving de prijs — en natuurlijk niet de bedrijven.”

Wie in de redactie verzint dit soort onzin?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 wc-eend

hee shopstopper,

open markten zijn tamelijk vervelend voor de slecht opgeleide werknemers die als eerste de concurrentie voelen van goedkope import van simpele materialen. spullen die voor een habbekrats in elkaar worden gezet in landen waar arbeiders een eurootje per dag verdienen, als ze goed hun best doen, met twee woorden spreken (en meer ook niet) en niet vaker dan eenmaal per dag naar de wc gaan.

  • Vorige discussie