1. 1

  Jaja, terwijl wij ons begraven in regelgeving houden de duitsers het een stuk simpeler (omslagsysteem met investeringszekerheid betaalt door de normale electriciteit). Gevolg? Het werkt zo goed dat de “goede daken” schaars beginnen te worden (nu is dat weliswaar een beetje overstimulatie, maar goed daarom komt er binnenkort ook een wetswijziging… jaja, waren wij ook maar eens zo moedig om zoiets als dit in een wet vast te leggen)

  http://www.solarlokal.de/daecherboerse.php
  http://www.solardachboerse-nordwest.de/dachangebote.htm
  http://www.dachboerse.net/main/Dachboerse.php

 2. 2

  Niet te geloven. Misschien maar eens mailtjes gaan sturen aan wat mensen in Den Haag, want op deze manier wordt het nooit wat met zonne-energie.

 3. 8

  @1: Je vergeet dat de Duitsers niet over aardgas beschikken, en daarom goede reden hebben om gebruik te maken van ‘simpele’ maar ontwijfeld veel duurdere stimuleringsplannen. Je kan veel zeggen over politici, maar over het algemeen zijn ze niet achterlijk.

 4. 10

  @JSK Lijkt me niet het sterkste argument, het is niet alsof Nederland nog zo ontzettend veel aardgas over heeft. Om in de toekomst niet helemaal afhankelijk te zijn van het o zo betrouwbare Rusland, is het wel verstandig nu echt in te zetten op alternatieven.

 5. 11

  Genoeg om van een windmolenpark in de Noordzee uit de grond te stampen. En met de stijgende gasprijs (gekoppeld aan die van olie) wordt het ‘laatste restje’ onder Slochteren steeds waardevoller.

  Wat ik probeer te zeggen: er zijn vaak goede redenen voor het gedrag van anderen. Het is echt niet dat de Duitsers zo slim zijn en wij zo dom. Het is dat de Duitsers meer geprikkeld worden om dure alternatieve energie te ontwikkelen vanwege hun eigen schaarste. Wat zij daar voor uitgeven gaat deels ten koste van andere doelen die een samenleving kan hebben, zoals armoedebestrijding (armoede is in Duitsland een véél groter probleem dan hier) of hoger onderwijs (idem).

 6. 12

  @JSK: Bij de duitsers speelt natuurlijk ook nog mee dat ze van kernenergie zijn afgestapt. Dat legt extra druk op de zaak.
  Maar los van al die feitelijkheden merk ik toch vaak wel in Duitsland een veel groter bewustzijn van de komende problematiek en een veel grotere wens om met name aan het de CO2 uitstoot iets te doen.
  Een initiatief als in de tien steden (waaronder Keulen) is hier nog ondenkbaar:
  http://www.vab.be/nl/actueel/dossiers/printdossier.aspx?Id=270

  Er speelt dus meer mee daar.

 7. 13

  Klopt. Een volksaard die vaak technische oplossingen zoekt voor sociale problemen en daarnaast technische problemen als belangrijker inschat als sociale. Kortom, een ‘ingenieurscultuur’.

  Maar zonder dollen: sinds mijn duitse vriendin ben ik alleen maar positiever geworden over Nederland.