Nieuw Zeeland: Zielige minderheden

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Net als in Amerika waren er al mensen in Nieuw Zeeland voordat de Europeanen zich er vestigden. Dat waren de Maori. En ook deze Maori zijn slecht behandeld. Minder slecht dan in andere landen, zoals Australië en de VS, maar netjes is het nog steeds niet te noemen. En dat realiseert de gemiddelde Nieuw Zeelander zich, en daarom worden er miljoenen uitgegeven aan schadevergoedingen. In het nationale museum van het land, het “Te Papa”, wordt het boetekleed ruim aangetrokken. De boodschap: Maori waren de goeden, blanken de slechten.

Voor de bezoeker komt dit een beetje vreemd over. Natuurlijk, het is een unieke cultuur, de kunst is fantastisch. Maar ook is het duidelijk dat de Maori van dit moment de slachtofferrol wel goed vinden. Ze vergeten daarbij dat de nationale hobby voordat de Europeanen kwamen elkaar afslachten was, en nadat ze doorhadden dat vuurwapens efficiënter waren werd het een ware volkerenmoord.
Maar dat is voorbij en nu claimen ze alles wat los en vast zit. De laatste claim betreft de lucht. Die was namelijk ook ooit van de Maori.

Het resultaat van al deze claims en daaruit voorvloeiende rechtzaken? Toenemend racisme onder blanken. “Ze zouden eens moeten gaan werken in plaats van op hun reet moeten zitten”. Er is wat voor te zeggen, een Maori van normaal postuur is een zeldzaamheid, dik zijn is een kunst daar.
Een ander, veel gehoord iets is dat de Maori maar eens naar de toekomst moeten gaan kijken, in plaats van naar het verleden.

Maar ik denk dat ze wel degelijk naar de toekomst kijken. Mijn gevoel zegt mij dat de meeste Maori claims niet worden ingegeven door het verleden, maar door potentiële winst in de toekomst…

Reacties (6)

#1 Mark

Zit dat dik zijn niet in de cultuur van de Maori? We hoeven ze toch niet onze schoonheidsidealen op te leggen…

  • Volgende discussie
#2 Packet Storm

Volgens mij zijn er wel meerdere culturen waar het een teken van welvaart is om meer vet dan je buurman te hebben. In india gaat dit bijvoorbeeld ook op.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Joost

Ah, maar de Maori cultuur is wel grotendeels geintegreerd in de westerse. Het schoonheidsideaal lijkt me dus niet zodanig dat dik zijn “vet” is :-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Scalpel

Moet je voor zielige minderheden echt helemaal naar Nieuw Zeeland? Hier in Nederland lopen toch ook genoeg interessante volkjes rond?

Laatst is er in Amsterdam West een geheel nieuwe soort ontdekt. Tokkies heten ze, waarschijnlijk is die naam afgeleid van het holle geluid dat uit hun schedel klinkt als ze tegen hun hoofd tikken, een gebaar dat ze veelvuldig maken.

Ze hebben nog veel meer aparte gewoonten en het is een groot wonder hoe ze hebben kunnen overleven in de stadsjungle voordat ze ontdekt werden. In contact met de westerse beschaving blijkt dat ze zich maar moeilijk kunnen handhaven. Bedreigd in hun voortbestaan is er een speciaal reservaat voor ze opgericht in de Flevopolder.

Voor antropologische beschouwingen hoef je in elk geval niet naar de andere kant van de aardbol, wou ‘k maar zeggen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Joost

Over de tokkies is al genoeg gezegd en geschreven… In Nederland dan.

Misschien kan ik een stuk over ze schrijven op een Nieuw Zeelands weblog?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Scalpel

Een antroposofische en antropologische invalshoek mis ik nog in de berichtgeving tot nu toe.

Maar een goed idee, om ze er ‘down there’ eens op te wijzen dat ze heus niet de enigen zijn met etnische problematiek. Het kan altijd erger.

  • Vorige discussie