Niet weer Goldman Sachs…

Foto: copyright ok. Gecheckt 30-10-2022

Door het gerommel van banken zijn bankiers niet alleen rijker geworden, maar gepensioneerden aantoonbaar armer. Zijn we inderdaad muppets? Een bijdrage van historicus Jeroen Laemers.

Afgelopen vrijdag was het weer zo ver: een grote Nederlandse pensioenverzekeraar legde een forse schadeclaim neer bij de zakenbank Goldman Sachs. Afgelopen januari was pensioenfonds ABP aan de beurt, ditmaal is Pensioenfonds Vervoer de eisende partij. Het Pensioenfonds Vervoer claimt een bedrag van tussen de 200 en 250 miljoen euro van zijn voormalige vermogensbeheerder Goldman Sachs Asset Management in Londen.

De specifieke aanleiding voor de aanklacht is vooralsnog onduidelijk. Pensioenfonds Vervoer heeft besloten geen verdere toelichting te geven ‘zolang de juridische procedure loopt.’

Mogelijkerwijs houdt de aanklacht verband met het zogenaamde Abacus-schandaal. In de jaren voorafgaand aan de financiële meltdown van 2008 verkocht Goldman Sachs gebundelde rommelhypotheken onder de naam Abacus aan verschillende investeerders, waaronder ABN AMRO. Wat de investeerders niet wisten (en Goldman Sachs wél) was dat deze producten waren samengesteld door een hedge fund dat erop gokte dat het product in prijs zou dalen. ABN AMRO verloor hierdoor binnen enkele maanden zo’n 840 miljoen dollar en moest vervolgens, tezamen met andere onderdelen van Fortis, door de Nederlandse overheid worden gered. Uiteindelijk schikte Goldman Sachs deze zaak met de Amerikaanse beurswaakhond voor een bedrag van 550 miljoen dollar.

Het is echter goed mogelijk dat er ditmaal iets heel anders aan de hand is. Goldman Sachs is namelijk ook de bank waar de eigen klanten werden aangeduid als ‘muppets‘ die zo efficiënt mogelijk financieel dienden te worden uitgekleed.

Wat de precieze aanleiding voor de aanklacht van Pensioenfonds Vervoer ook is, feit blijft dat een hele hoop Nederlands pensioengeld is verdampt. In 2008 verloor Pensioenfonds Vervoer namelijk ruim veertien procent van zijn totale vermogen. We hebben het hier dus niet over misgelopen winsten of een andere vorm van virtueel geld dat komt en gaat zonder dat het veel effect heeft op de reële economie. In plaats daarvan gaat het om geld dat niet wordt uitgekeerd aan gepensioneerden; geld dat wel moet worden opgebracht door diegenen die nu nog moeten bijdragen aan de opbouw van een pensioen.

Als Pensioenfonds Vervoer daadwerkelijk een zaak heeft – en gezien Goldman Sachs’ track record mogen we daar vanuit gaan – dan heeft deze bank dus ongeveer een kwart miljard euro gejat van gepensioneerde vrachtwagenchauffeurs. Zodoende zorgt een verrotte financiële sector er niet alleen voor dat bankiers rijker worden, maar ook dat de rest van ons armer wordt. Bij de komende Tweede Kamerverkiezingen kunnen we dus maar beter stemmen op partijen die oprecht werk willen maken van een fundamentele hervorming van de financiële sector. Doen we dit niet dan hebben de bankiers van Goldman Sachs gelijk en zijn we inderdaad een stelletje muppets.

Reacties (26)

#1 NietJeZus

Ik had een conclusie verwacht met hooivorken en fakkels ;)

  • Volgende discussie
#1.1 Prediker - Reactie op #1

Guillotines!

  • Volgende reactie op #1
#1.2 su - Reactie op #1

Lock & load!

  • Vorige reactie op #1
#2 stoethaspel

+ veel voor de gebruikte pica.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Zwarte Os

En welke partijen steunen zo’n financiële hervorming? En wat zal deze inhouden?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Peter

Mark Rutte en D66 leider Alexander Pechtold namen deel aan de Bilderberg conferentie in Chantilly (VS) waar ook afgevaardigden van Goldman Sachs aanwezig waren. De EU/NWO-doelstellingen dienen koste wat kost te worden behaald. http://eindtijdnieuws.blogspot.nl/2012/06/bilderberg-groep-2012-deelnemerslijst.html
Aangezien de VVD nog steeds de grootste partij is, schijnen we het niet erg te vinden dat onze pensioengelden worden verkwanseld.
Nog maar de vraag of we bij andere partijen beter af zijn. Ook zij hebben een agenda te volgen die niet van hen is …

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Ian

Wat is er mis met de navolgende zin?

“Bij de komende Tweede Kamerverkiezingen kunnen we dus maar beter stemmen op partijen die oprecht werk willen maken van een fundamentele hervorming van de financiële sector.”

Kamerverkiezingen, politieke partijen, oprecht, hervorming van financiële sector zijn woorden die je niet in een zin kan benoemen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Thallmannistgefallen

De mensen achter goldman sachs steunen de open samenleving net zoals de linkse partijen, ze zijn dan ook samen op conferenties te vinden en houden elkaar de hand boven het hoofd.

The game is rigged.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6.1 Inkwith Barubador - Reactie op #6

Oh wacht, ja. Links heeft het natuurlijk gedaan. Was ik even vergeten.

Dat de VVD flink wat (ex-)bankdirecteuren binnen haar gelederen heeft, is natuurlijk niet belangrijk.

#6.2 Thallmannistgefallen - Reactie op #6.1

Voor zo ver ik weet hebben die het niet eens zo slecht gedaan. Maar dat was dan ook van een heel andere orde dan Goldman Sachs.

Maar goed, de VVD kan je inderdaad ook tot dit kartel rekenen. De VVD accepteert namelijk ook het plaatsen van stromannen van Goldman Sachts.

  • Volgende reactie op #6.1
#6.3 pedro - Reactie op #6.1

Voor nazi’s wel.

PS wil thalmanistgefallen niet meer zo genoemd worden, dan kan ie een andere nick kiezen.

  • Vorige reactie op #6.1
#7 Yevgeny Podorkin

Ja, en welke politieke partijen willen eigenlijk oprecht een fundamentele hervorming van de financiële sector? Ik vrees dat wij muppets overal te laat mee zijn (privatisering om maar een zijstraat te noemen). Zal daarnaast in Europa op weinig steun kunnen rekenen, Goldman zit vuistdiep in de politiek:

http://www.independent.co.uk/news/business/analysis-and-features/what-price-the-new-democracy-goldman-sachs-conquers-europe-6264091.html

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7.1 Yevgeny Podorkin - Reactie op #7

je kan in ieder geval de JSF cancellen en politiemissies stopzetten

Rutte bij Obama: Jobs Jobs Jobs…wat zou b.v. Roemer zeggen?

#7.2 Bolke de big - Reactie op #7.1

JSF cancellen levert geen rooie cent op.

#7.3 Yevgeny Podorkin - Reactie op #7.2

Zal best, maar misschien als signaal naar de VS hun financiële sector te hervormen. Dat iedereen ook uit die rijkelijke ruif begon te snoepen doet er even niet toe…alle problemen waar wij in EU/ wereld nu mee te maken hebben zijn terug te voeren op het de vrije hand geven van Wall Street.

Dus. Als het ware.

#7.4 Bolke de big - Reactie op #7.3

“maar misschien als signaal naar de VS hun financiële sector te hervormen”

Zal niks helpen, geld is als water, het kiest de weg van de minste weerstand, als de VS de regels aanscherpt dan zal het geld gewoon richting de plek gaan waar de regels soepeler zullen zijn, dergelijke regels werken alleen als alle landen er aan mee doen, anders is het vechten tegen de windmolens.

Het ontspoorde wallstreet is geen oorzaak maar een gevolg van het feit dat er een hoop investeerders/banken zijn die hun geld willen investeren op plekken waar weinig regels zijn.

  • Volgende reactie op #7.3
#7.5 Inca - Reactie op #7.3

Wij waren ooit vermaard om onze waterbouwkunde. Dus laten we dat weer gaan doen. Windmolens kunnen daarbij goede diensten bewijzen.

  • Vorige reactie op #7.3
#8 Prediker

Hoe moeten Nederlandse partijen verhinderen dat Nederlandse banken en/of pensioenfondsen zich laten oplichten door Goldman Sachs?

Dan zou je dus moeten verbieden dat Nederlandse banken of pensioenfondsen investeren in buitenlandse aandelenpakketten. Met alle gevolgen van dien.

Merk daarbij op dat allerlei ex-bonzen van Goldman-Sachs hoge posten hebben in de Europese Centrale Bank, in regeringen, in adviescommissies.

http://lobbypedia.de/index.php/Goldman_Sachs#Lobbyarbeit:_Struktur_und_Strategien

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 weerbarst
  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10.1 Zwarte Os - Reactie op #10

Dan wordt het tijd om de advocaat van de duivel in te schakelen, die komt ook overal mee weg.

#11 joost

Voor de VS geldt dat 1% van de bevolking 50% van alle bezit in handen heeft en dat de armste 60% van de bevolking samen niet meer dan 2% bezit. In Europa is dit iets minder extreem, maar het scheelt niet eens zoveel

De hele financiële constellatie in de VS en Europa is voor het grootste deel het bezit van enkele duizenden individuen. Alle bailouts en financiële reddingsplannen hebben tot nu toe dus voornamelijk de bezittingen en belangen van de miljardairs beschermd.

Voor de 99% van ons is een regeling waarbij schulden massaal worden afgeboekt de snelste en beste oplossing. IJsland is hier een goed voorbeeld van. Door snel te saneren is het vertrouwen in de IJslandse economie in korte tijd hersteld en kunnen de meeste werkzoekenden weer een baan vinden en een normale boterham verdienen.

Helaas begint het er op te lijken dat de miljardairs een te sterke greep de bestuursorganen hebben.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11.1 Thallmann - Reactie op #11

Geconcentreerde macht is onvermijdelijk, de ijzeren wet van de oligarchie. Je ziet overal waar mensen in samenlevingen groter dan 200 mensen leven.

Ongelijkheid(in geld bezit) hoeft geen probleem te zijn, zo is het land met de grootste ongelijk ter wereld, namibie, ook een van de meest vreedzame landden ter wereld. Een groot gedeelte van de bevolking gebruikt niet eens geld.

#11.2 Noortje - Reactie op #11.1

“Ongelijkheid(in geld bezit) hoeft geen probleem te zijn, zo is het land met de grootste ongelijk ter wereld, namibie, ook een van de meest vreedzame landden ter wereld. Een groot gedeelte van de bevolking gebruikt niet eens geld.”

Dit is waarom het wel een probleem is: http://www.imf.org/external/pubs/ft/fandd/2011/09/Berg.htm?wpisrc=nl_wonk#author

En over Namibie: 25% hiv besmet, tot de jaren 90 een zeer langdurige oorlog die pas met de onafhankelijkheid in 1990 tot een stabiele situatie kwam. Eenderde van de bevolking is werkloos. De helft van de bevolkign is afhankelijknvan eigen verbouwde grond. Levensverwachting voor een zwarte man/vrouw is plm 40 jaar. Ondervoeding en infectieziektes als gevolg van slechte water- en sanitaire voorzieningen is orde van de dag.

Nee hoor, niks mis met het hebben van hele rijke buren werkzaam in bijvoorbeeld de mijnbouw in Namibie. Jammer alleen dat je je eigen kind aan de diaree ziet sterven en er niks nada niente aan te doen is.

Vrede is slechts een van de factoren die van belang zijn Thall. En door dit statement zo te maken negeer je alle andere zaken die samenhangen met een (zeer) rijke bevolking in hezelfde land als een extreem arme bevolking.

#12 Let

Nog maar een petitie misschien, voordat we de messen slijpen?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie