Niet bloggen over de honden van de president

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

In Iran heeft een blogger onder dwang een postje over president Ahmadinejad verwijderd. Onder druk van buitenaf postjes verwijderen, dat is een fenomeen dat we in Nederland ook kennen. Alleen gaat de Iraanse overheid hier nét iets verder in dan het Nederlandse bureautje Cossmozz. Reza Valizadeh (32) iraans journalist en blogger schreef een postje over de honden van Ahmadinejad en werd de gevangenis ingegooid. In een cel vol met drugsverslaafden kwam Reza al snel tot inkeer, verwijderde vanuit de gevangenis het oude postje en plaatste een nieuwe postje over hetzelfde onderwerp maar met een nét iets andere toon…

Maar waar ging nu alle ophef eigenlijk over? Reza had onthuld dat het bewakingspersoneel van de president voor 150.000 luizige dollars vier honden in Duitsland had gekocht. Dat is 37.500 dollar voor iedere Commissaris Rex. Dat is duur, maar opmerkelijker is het feit dat de Iraanse overheid op religieuze gronden onlangs is overgegaan tot het confisceren van honden. Terwijl gewone Iraanse burgers hun onreine huisdieren moeten opgeven koopt Ahmadinejad zelf vier Schnautzi’s? Deze verbazing deelde blogger Reza met zijn lezers, maar na een paar nachtjes bezinning in de cel blogde hij:
I think that using these dogs in presidential security teams is not a point of weakness but on the contrary, it shows the country moving towards technology and progress. Some religious leaders (Ulama) consider dogs can be used for security reasons. (Global Voices)

Reacties (10)

#1 larie

Schijnheiligheid in die kringen is Ook daar dagelijkse kost. Bij de inval in Baghdad b.v. werd in de wijnkelders van Sadam een ongelofelijke hoeveelheid 1700/1800 a.d. cognacs en zeer exlusieve wijnen aangetroffen , terwijl een moslim niet drinkt.

 • Volgende discussie
#2 Mauz

Maar Sadam was toch ook niet zo heel erg moslim?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Onze Man

Schandalig natuurlijk dat die jongen wordt opgepakt voor zoiets, maar vergeet niet dat dit vele journalisten in Iran overkomt. wel komen ze -in de meeste gevallen- snel weer vrij. Dit was zeker bizar, however.

Maar dat van die honden die worden opgepakt is voorlopig een hoax, de dierenartsen draaien overuren in Iran met alle viervoeters en hun baasjes, zo kan ik vertellen als katten en tijdelijk hondeneigenaar. Er was sprake van, maar het is niet gebeurd.

De Iraanse politie gebruikt honden langs de drugsgrens met Afghanistan en er worden ook honden getraind voor aardbevingen, iets wat vrijvaak voorkomt in Iran.

@Larie. Saddam was een nationalist en geen islamist. je kon in Irak openlijk alcohol kopen, na de Amerikaanse invasie is daar verandering ingekomen: slijterijen opgeblazen enzovoort. In het Koerdische noorden (ook moslims, wat scheer je die mensen toch over een kam, maar dat is de norm in Nederland begrijp ik) kan je ook alcohol krijgen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Bismarck

@3: Koerden zijn dan ook niet zo streng in de leer (in de bergen leer je al snel wat pragmatischer met de regels omgaan die bedacht zijn in de woestijn).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Onze Man

@Bismark. Nou vraag ze maar eens over eerwraak, daar zijn ze dan weer een stuk strikter in. Hoe islam wordt beleeft heeft te maken met de cultuur waarmee het geloof is vermengd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Bismarck

@5: Eerwraak vind ik dan weer niet zo nodig een islamitische gewoonte. Komt/kwam ook voor bij andere religies en waarschijnlijk onder de Koerden ook al voor ze moslims werden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 larie

Ho ho ho..Onze man..ik scheer de “moslim” niet over een kam, echt niet. “De” moslim bestaat niet.

Alkohol echter in de Maghreb kan ik aardig wat anekdotes ophoesten..zoals in een vliegtuig zitten wat van Djeddah vertrekt en daar, na wat rondjes, weer terug komt. Veel whiskey, want dat ruikt je niet. Met blote buiken wiegende bediening..humor.

Of ergens in de Hogar bergen in het schemer een illegale kroeg te bezoeken..of b.v. zoals in Tunesie waar de dop van de fles mag tussen 19:00 en 19:30, zodat om 19:01 de tafels vol staan met wijn/bier waar de dop van af is…
enzo

een kam..u beledigd me enigszins.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 larie

Overigens “de norm in nederland” is dat ook niet over een kam;)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Onze Man

“terwijl een moslim niet drinkt”

Maar, inderdaad, wat ik schreef is ook over een kam scheren, excuus.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 larie

Mopperpot dat ik ben, “Onze man” U bent uit het goede hout gesneden net zoals:),

[IMG]http://img240.imageshack.us/img240/7725/decoflexmadammh8.jpg[/IMG]

 • Vorige discussie