1. 1

  Om precies te zijn krijgen ze dus 2 stuks fruit, 1 magnetronmaaltijd en 6 boterhammen. Of daar beleg bij zit, is me niet helemaal duidelijk en zo’n magnetronmaaltijd zal wel van het formaat zijn wat je bij de supermarkt koopt, formaatje voorgerecht.

  Toen ik 18 was, at ik 14-18 boterhammen per dag. En dan had ik nog honger. En ook nu ik bijna 2x zo oud ben, eet ik nog steeds het equivalent van 1.5 tot 2 keer zo’n gevangenismaal (10-12 boterhammen, 2x flink opscheppen bij warm eten en dan ’s avonds nog een zak chips). Eet ik minder, dan val ik af, en ik ben al dunnetjes. Sport ik, dan moet ik nog veel meer eten.

  In zo’n gevangenis kun je me na een maand waarschijnlijk terugvinden in de ziekenboeg met ondervoedingsverschijnselen… aangezien veel gevangenen flink wat groter zijn dan mij en ook flink wat jonger (en groeiender), denk ik niet dat klagen over honger hier gezeur is.

  Dit is echt diep triest.

 2. 2

  “Het basis voedselpakket … voldoet aan de richtlijnen van het Voedingscentrum.”

  Ook wel eng is dat het Voedingscentrum magnetronmaaltijden in haar richtlijnen opneemt.

 3. 3

  In Afrika dáár hebben ze honger. Bajesklanten in Nederland hébben niet te klagen -punt. Berouw komt na de zonde. Laat ze maar bajeswerk doen en van dat geld hun boterhammen bijkopen, i.p.v bier, peuken en hoeren.
  Oh, en gelukzoekers en vluchtelingen in detentie-centra reken ik dus niet onder bajesklanten. Die mensen dienen wij meer dan ruim voldoende te voeden. Want er is vreten genoeg in ons land.

 4. 6

  minder voedsel is minder energie.
  minder energie is minder problemen voor de bewakers.
  Zolang de minimum richtlijnen qua voedselinname gehaald worden is het verder toch niet zo interessant dat er gedetineerden met een grote trek zijn. Hadden ze zich maar aan de wet moeten houden.

 5. 7

  @2: die richtlijnen zeggen wat een gemiddelde volwassene moet eten. (En nee, magnetronmaaltijden staan er niet tussen.) Dat sommige mensen, zoals @1, meer willen eten dan gemiddeld (en anderen dus weer minder), is blijkbaar te hoge wiskunde voor de DJI.

  Mooie quote ook in het artikel ‘We hebben een contract gesloten met een nieuwe leverancier. De DJI koopt maaltijden voortaan centraal in, dat is goedkoper.’. Vanzelfsprekend is het goedkoper als je minder eten inkoopt.

 6. 8

  @6: Gevangen hebben meer rechten dan alleen het recht in leven te worden gehouden. In principe hebben gevangen volgens mij dezelfde rechten als alle andere burgers min de door gerechtelijke uitspraken opgelegde beperkingen.

  Met name de vrijheid van bewegen is bij gevangen behoorlijk ingeperkt. Dat lijkt me ook de bedoeling. Daarnaast moet de overheid wel voor een fatsoenlijk bestaan zorgen, zoals ze dat voor iedereen (zieken, ouderen, verwaarloosde jeugd) moeten voor wiens zorgen ze zich verantwoordelijk maakt.

 7. 9

  @8: Helaas hebben sommige mensen niet door dat bij vrijheidsberoving een enorme verantwoordelijkheid hoort. Je maakt mensen daarmee namelijk volledig afhankelijk van je (een behoorlijk onliberaal principe overigens).

 8. 10

  @8
  Uiteraard hebben ze ook hun rechten, en het is de taak van de overheid om diegenen wiens zorg aan hun is toevertrouwd volgens de letter van de wet uit te voeren.
  Maar als ze een hoeveelheid eten krijgen dat volgens door experts vastgestelde normen genoeg is, dan is dat gedeelte van de zorgtaak toch vervuld. Ik zie niet hoe dan de rechten van die gevangenen worden geschonden. Overheid hoeft het ze niet naar de zin te maken.

 9. 11

  @8 Bedoelt u, dat wanneer ik honger heb dat ik dan gratis eten meekrijg van de kruidenier? Of moet ik naar de voedselbank? Maar waarom levert de voedselbank dan niet aan de bajes? Wat is ertegen om de boeven te laten werken voor extra eten? Dat is toch ook verantwoordelijkheid leren nemen (waar detentie o.a. voor bedoeld is)? Nog los van dat de meeste bajesklanten dat zonder arbeid ook wel kunnen betalen. Zeker, van werken krijg je juist honger en zouden de armsten het dunst of ongezondst kunnen zijn. Maar dat is dan nog altijd een afspiegeling van iedereen die niet vast zit.

 10. 12

  @11 “Bedoelt u, dat wanneer ik honger heb dat ik dan gratis eten meekrijg van de kruidenier? Of moet ik naar de voedselbank? Maar waarom levert de voedselbank dan niet aan de bajes?”
  U leest niet wat ik schrijf. De kruidenier, noch de voedselbank hebben zich verantwoordelijk gemaakt voor uw verzorging. U kunt gaan en staan waar u wilt en eten wat u wilt. Zolang de overheid niet om de een of andere reden de verantwoordelijkheid voor uw onderhoud op zich neemt, is het uw eigen taak om niet te verhongeren.

  Gedetineerden hebben echter niet de vrijheid om zelf te bepalen hoe ze in hun levensonderhoud voorzien. Wij (de overheid voor ons) hebben besloten dat ze in het gevang moeten en hebben daarmee de verantwoordelijkheid voor hun levensonderhoud op ons genomen.
  In die omstandigheden dienen we ze menswaardig te verzorgen. Ik begrijp dat je dan discussie kan hebben over de hoeveelheid luxe die we in Nederland als minimum beschouwen voor een menswaardig bestaan, maar voldoende eten van behoorlijke kwaliteit lijkt me toch zeker wel tot de minimumbehoeften te horen.

  “? Wat is ertegen om de boeven te laten werken voor extra eten?”
  Daar is volgens mij heel veel op tegen. Dat lijkt me een vorm van slavernij die we al lang geleden hebben afgeschaft hier. Er is niks op tegen om ze te laten werken als onderdeel van hun straf (mits door de rechter opgelegd) of als onderdeel van hun reïntegratieplan. De kans geven om vrijwillig te werken voor additionele luxe is ook geen probleem. Maar voedsel is in Nederland geen additionele luxe.

 11. 13

  Wel vreemd, als je ze onbeperkt toegang geeft tot goedkope producten met veel verzadigende vetten dan worden ze lekke dociel. Na een paar maanden hoef je ze enkel maar een sofa en tv te geven en je hoeft de deur niet eens meer op slot te doen.

 12. 14

  @Share, #11 Als u honger hebt, kunt u ervoor kiezen uw vrijheid om te ruilen voor een gevulde maag.

  Overigens krijg ik de indruk dat gevangen helemaal niet de mogelijkheid hebben om met extra geld extra voedsel te kopen. In het artikel wordt enkel gerept over een winkeltje met chips en koekjes.

 13. 15

  minder voedsel is minder energie.
  minder energie is minder problemen voor de bewakers.

  Daarom zijn er zo weinig problemen met de openbare orde in (pak em beet) Lagos, Nigeria. Ik snap em!