Je hoeft niet in het buitenland te wonen om dit te weten. Nederlanders zijn nou eenmaal niet erg beleefd. Beleefd gedrag wordt vaak becommentarieerd met een opmerking als ‘doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg’. Gemiddeld is ‘de Nederlander’ nogal horkerig. En inderdaad, ergens anders kan men er ook wat van.
Grappig trouwens die ‘beleefdheidsvormen’ die expats noemen als niet-Nederlands. Je schoenzolen tonen is nergens beleefd, ook niet in Nederland. En de behoefte van je hond laten liggen wordt ook in Nederland gezien als asociaal. En ik ben ook wel eens (autochtone) huishoudens langsgegaan waar ik mijn schoenen ofwel buiten, ofwel in de gang moest laten staan.
#2
Beasjt
Pfffff… Catalanen (en dan vooral die uit Barcelona) zijn pas onbeschoft, hautain, lomp, onaardig, chauvinistisch, taalfacsisten, racistisch en ze hebben last van een misplaatst gevoel dat ze Spanje bevrijd hebben van Franco (terwijl die ouwe lul gewoon dood is gegaan) en single handed de burgeroorlog hebben gewonnen. Moet je eens een jaartje meedraaien hier op Menorca en hoe ze zich hier gedragen als kleine feodale klootzakjes die de Balearen beschouwen als van hun zijnde.
Wat een kankerlijers zijn dat.
#3
Beasjt
PS ik ben dus een expat.
#4
arieT @ A Clear Blue Sky
dat is een hoop frustratie…
#5
Geza
En ook niet erg beleefd he ? Je gastheren afzeiken :-)
#6
Yevgeny Podorkin
En waar is het merendeel van die expats allemaal woonachtig? De rust van dunbevolkt Canada, Nieuw Zeeland en Australië? Tja, dan is het na 30 weggeweest te zijn (of 2 weekjes per 2 jaar) al gauw drukker, brutaler, voller en hectischer…
En buitenlanders (Duitsers vooral, Amerikanen, japanners) komen júist graag naar Nederland vanwege vriendelijke beleefde en gemoedelijke sfeer…
Non- onderzoek.
#7
Birdman
Tsja, moeilijk. Ik denk dat Nederlanders vooral horkerig zijn zoals arieT het zegt. Het komt er allemaal vrij kortaf en bot uit. Maar deuren worden over het algemeen opengehouden en als je een slagerij binnenstapt wordt je gedag gezegd.
Dus beleefd zijn de Nederlanders over het algemeen wel.
#8
zmc
Dat de Nederlander zo nu en dan onbeleefd overkomt is vast niet meer of minder dan een symptoom van de oprechtheid van de Nederlander:P
In de rij staan kunnen ze in ieder geval niet, al geldt dat vooral voor het schoolgaand jeugd. En opstaan voor ouderen kun je ze ook zelden op betrappen.
#10
Eurocraat
In mijn ervaring zijn de echt onbeschofte Nederlanders voor 90% Amsterdammers
#11
larie
In de hele wereld krijg je wat je geeft qua benadering.
#12
Ernest
@10 Een goed voorbeeld vond ik de “Amsterdamse humor” jaren terug op AT5. Een Amsterdamse terrashouder op het Waterlooplein vertelde met plezier hoe hij een paar toeristen eerst lang liet wachten om ze daarna pas te vertellen dat hij geen koffie schonk, terwijl hij al had afgeluisterd dat ze dat wilden hebben. Als je de teleurgestelde gezichten van die mensen dan zag! Iedereen lachen joh! Reporter ook blij: Jaja Amsterdamse humor is dat, leuk!
#13
Bismarck
Zelf noemen nederlanders het assertief, maar ik zou de karaktertrek eerder omschrijven als brutaal.
#14
S’z
Zelfs het Zuidnederlands microcefaaltje
Is een brutaaltje
Verder eens met de Larie-doctrine “reap what you sow” … en met #5 ;-)
#15
Martijn ter Haar
@zmc, 8:
Volgens mij heb je daar wel een punt. Onoprechtheid is bijna een doodzonde in Nederland. Lompe eerlijkheid gaat voor gladde diplomatie. Misschien dat daarom Nederlandse politici relatief goed scoren bij expats – daar wil je eerlijkheid – en winkelpersoneel slecht – daar wil je snelle hulp en niet merken dat de persoon baalt van de baan en net ruzie heeft gemaakt.
Wel raar dat artsen goed scoren wat betreft beleefdheid, want als één beroepsgroep nou vol zit met arrogante harken die denkt dat de wereld van hun is…
#16
Martijn ter Haar
@10:
Amsterdammers zijn ongeveer de beleefdsten onder de Noord-Hollanders. Toen ik uit Den Helder kwam om in Amsterdam te gaan studeren moest ik me echt aanpassen aan het subtielere sociaal verkeer.
Nederlanders onbeleefd? wat in de rij staan betreft wel (erg leuke aanvaring bij een pinautomaat gezien op de Nieuwmarkt in Amsterdam. Hollander piepte voor door zich bij een vriend die vooraan stond te voegen. helaas bestond de rij verder uit een Rugby-team uit engeland… ze legden het eerst vriendlijk uit: there’s a queue. toen de hollander het nog niet begreep tilden ze hem even op en zetten hem op zijn plek).
verder zijn nederlanders nauwelijks anders dan anderen. het gemaakte “thank you” en “please” van de meeste britten stelt weinig voor en hier in Argentinie zijn mensen heel galant, tenzij ze toevallig net met hun auto over je heenrijden of zich door jou heen de metro inpersen. In de horeca is men van het niveau Amsterdam: zolang mogelijk de klant negeren, men is tenslotte druk aan het werk.
#18
Dewy
Ik heb regelmatig een tijd in het buitenland gewoond, ook nu woon ik eigenlijk ergens anders en ben op vakantie in Nederland om vrienden en kennissen te bezoeken. Nederlanders zijn nogal direct en dat is telkens even wennen als je terug komt. De kwalificatie botte spruitjes vreter schiet wel een paar keer door je hoofd voordat je weer geacclimatiseerd bent.
#19
Beasjt
@4
Kom eens een seizoentje meedraaien en ´s zien hoe frust jij word. Ik kom hier al vanaf mijn 9e (dat was in 1969). Mijn ouders wonen hier al 40 jaar (ok mijn pa inmiddels in een muurtje op het kerkhof). Iedereen zegt dat ik een Mercadalenç ben en waar ik kom op het eiland horen ze gelijk uit welk dorp ik kom.
En dan krijg je zo´n &$&%&@! catalaan in de zaak en het eerst wat ze steevast zeggen is “jij bent niet van hier”
Kankerbakken.
En dan gaan ze zeiken dat ik geen catalaans praat. Nee natuurlijk lul ik dat niet. Ik praat netjes Menorquin. Dat lijkt wel op catalaans, maar is net zo verschillend als zuid-afrikaans vergeleken met nederlands.
En zij maar volhouden dat het zelfde is. En dan vraag ik altijd maar: als het het zelfde is, hoe komt het dan dat ik jou niet goed versta en jij mij niet.
En dan komt het. Dan zeggen ze dus arrogant als ze zijn dat men hier niet correct praat en schrijft.
De blindevinketering voor ze.
@5
Catalanen zijn dus NIET mijn gastheer/vrouw (mens?). Die wonen in hun eigen provincie (dat haten ze als je zegt “provincie”, maar ze gaan er wel ff makkelijk vanuit dat de Balearen van hun zijn en vergeten dat we net zo autonoom zijn als zij.
@10
ehm… wat wou je daar mee zeggen? Ik ben toevallig ex-a´dammer.
@17
Over in de rij staan. Ik lig altijd dubbel als de deuren van de bus bij het vliegtuig open gaat en iedereen begint te rennen naar het vliegtuig. Onbegrijpelijk, aangezien iedereen een vast stoelnummer heeft.
Ik zorg daarom altijd om als laatste in de bus te stappen.
#20
larie
Oh @Beasjt, werk je in een slagerij ? (carnisseria) ;)
#21
el patron
De Nederlander….is dat niet hetzelfde type als die twee uit de Gamma-reclames? Of is Rotterdam de uitzondering op een voor de rest ‘beschaafde’ bevolking?
#22
caprio
Nou, nou, goed dat dat onderzocht is nu.
#23
Beasjt
@20
Nope. Ik heb een F5 internetcafe.
*LOL*
En nee, de pc´s zijn NIET in het catalaans. Wel in het spaans, engels, duits, frans, nederlands.
En als ze zeiken waarom het niet in het catalaans is is mijn antwoord: omdat jullie maar met zijn 6,5 miljoen zijn en er zo´n 224 miljoen mensen gewoon spaans spreken.
Let wel: ik heb het nooit over castellano, maar altijd over spaans.
Dat zij nu zo´n hangup hebben is hun probleem. Ook al kan ik dat wel begrijpen na al die jaren van taal- en cultuur onderdrukking.
Zelf heb ik ook wel de nodige oorvijgen gehad als ik betrapt werd op dialect kleppen met mijn vriendjes.
Zo ging dat vroeger.
#24
zmc
@Martijn ter Haar, #15: Mmm goed punt:-) Misschien kunnen we het als volgt stellen: eigenlijk is beleefdheid een soort van gedrags-taboe. En aan taboes doen we in Nederland niet. Nuchter, ook wel.
Overigens heeft rijgedrag (in de rij dus, niet op de weg) volgens mij meer te maken met vriendelijkheid dan met beleefdheid. In de rij voorkruipen is behalve onbeleefd ook nog eens asociaal, de deur niet voor iemand openhouden is hooguit onbeleefd; het wordt pas asociaal als je de deur in iemands gezicht dicht laat vallen. Volgens mij wordt in de discussie het verschil tussen “beleefd” en “sociaal” een beetje over het hoofd gezien, maarja dat doen ze in het onderzoek ook.
Wat dat betreft laten ze natuurlijk wel meer steken vallen; voor hetzelfde geld zou uit een soortgelijk onderzoek onder buitenlandse expats ook komen dat hun landgenoten onbeleefd zijn.
In related news staan de Russen met stip op 1 in de “Onbeschofte horken?”-poll van geenstijl. Op basis van het handjevol Russen dat ik in mijn leven ben tegengekomen moet ik het daar wel mee eens zijn;-)
#25
larie
….
#26
Beasjt
@25
Zal het aan de mrs doorgeven.
BTW al ontdekt als je op de webpage zit van mijn cafe dat als je op de deur klikt je naar buiten kunt en het hele dorp door kan wandelen?
Of je gaat ff naar menorca360.com en dan kan je ook in alle andere stadjes en dorpen rondwandelen.
#27
larie
thx, my mouth is sealed.
#28
Beasjt
@24
“rijgedrag”
Wat je opvalt hier is dat alleen auto´s die net nieuw zijn geen deuken hebben.
#29
SalonSocialist
18 Dewy,
een stelling waar ik het wel mee eens ben.
Mijn ervaring is dat waar Nederlanders een andere persoon leren kennen zo snel mogelijk duidelijk moet zijn: wie je bent? waar je vandaan komt en wat je komt doen? Nogal van kort door de bocht kennismaking.
24.zmc, De Russen die ik heb leren kennen zijn het tegenovergestelde van dat wat jij schetse.
De Russen die ik heb leren kennen waar uitermate genuanceerd in het uitten van hun (politieke) mening en vrij formeel in de omgang. Tijd, omstandigheid, sociale klasse zijn dan ook bepalende momenten waarop je een mening vormt van een buitenlander. De Russen die ik leerde kennen waren veelal hoger opgeleid en ontmoette ik niet in Alanya savonds aan de bar.
Mijn andere ervaring is dat Nederlanders veelal ambitieus en overtuigend kunnen overkomen (in den vreemde). Een sluimerende vorm van arrogantie en hoogmoed. Onder de expats: geen Nederlander die de lokale taal goed sprak en zijn appelen op de lokale markt haalde. Steen en been klagen over buitenlanders in Nederland, maar zelf niet verder kwamen dan: bieren in de lokale expatbar, onderling golfden, en het liefst iedere maand een week in Nederland zaten.
#30
Beasjt
@29
Dat beeld wat je schetst van expats herken ik niet. De nederlanders die hier wonen ontlopen elkaar als de pest.
Het zijn de engelsen juist die hun eigen pub hebben en elkaar zien op de golfbaan en in hun kerk etc. En geen woord spaans spreken. Al wonen ze hier al tig jaar verder als buenas dias en adios komen ze niet.
#31
Cancel
@6:
Heb ook gelzen dat Nederlanders juist wel vriendelijk worden gevonden. Beleefdheid en vriendelijklheid is niet hetzelfde. Beleefdheid is oppervlakkiger maar speelt dus juist bij winkel- en horeca personeel een rol waar je alleen maar oppervlakkig contact mee hebt.
#32
Triboulet
Prive kunnen Nederlanders behoorlijk bot zijn, maar ik zou toch wel een lans willen breken voor de gezagsdragers en ambtenaren. Met Nederlandse agenten valt nog te praten. Dat is bepaald niet het geval met de Belgische Rijkswacht of de Spaanse Guardia Civil, om maar wat te noemen. En let eens op het verschil tussen Belgische en Nederlandse treinconducteurs. De Nederlandse zijn vaak vrolijk, maken grapjes met de reizigers, laten kinderen ook een kaartje knippen, terwijl hun Belgische collega’s veelal nors en zwijgzaam hun werk doen. Of dat aan hun salaris ligt? Geen idee.
De enige keren dat ik op straat ben aangehouden op bezit van drugs was in Belgie. Gezien mijn tijd daar enkele weken op een heel mensenleven bedraagt, is het bizar vaak gebeurd. (En sjacherijnig dat ze waren toen bleek dat ze weer niks hadden gevangen, natuurlijk.)
#33
Dewy
Het is alweer een tijd geleden dat ik met de trein heb gereisd en misschien is er veel veranderd maar ik herinner de conducteurs uit mijn ov-jaarkaart periode toch heel anders.
#34
Beasjt
NS personeel is op zich ok als ze hun werk doen, ze zijn alleen zeer irritant als ze massaal in de 1e klas gaan zitten en dat zien als hun kantine. En onbeschoft dat ze worden als je er wat van zegt als betalende reiziger. Keertje gruwelijk mot gehad met een groep van 8 NS´ers op traject A´dam-Almere. Na klagen bij hun rayon chef zijn die toen allemaal overgeplaatst naar andere trajecten zodat ik die kutkoppen niet meer hoefde te zien.
En pissed dat ze waren als ze me zo af en toe nog tegenkwamen op A´dam-CS.
Maar ja, dan hadden ze maar niet mij en mijn vrouw met fysiek geweld moeten bedreigen.
#35
stoethaspel
@Beasjt
Brede grijns door de blik van herkenning mijnerzijds. Woon op Mallorca, in een klein dorpje aan de oostkust.
Parla català! Mallorquin is dan weer niet goed genoeg blijkbaar. Hoewel ik sympathie heb voor de Catalanen is hun arrogantie me een doorn in het oog.
Aan de andere kant: Veel Spanjaarden die hier komen zijn ook ongelooflijk arrogante sukkels. Alles dat niet Castellano spreekt is maar een boer, een buitenlander die én Castellano leert én Català vinden ze maar een onbegrijpelijk iets. Onafhankelijkheid of autonomie wordt met een arrogant smoelwerk naar het rijk der toekomstige fabelen verwezen, alsof er op de Balearen niet een onevenredig groot deel van de nationale inkomsten wordt opgehoest. En de keuken hier, da’s ook allemaal maar niks: Tumbet, pamboli o frito Mallorquin, het is allemaal dezelfde boertigheid als ik de gemiddelde Spanjaard mag geloven.
#36
Bismarck
@35: Ik begrijp dat volgens jou het produceren van meer dan landelijk gemiddelde inkomsten een legitimatie voor onafhankelijkheid is?
#37
S’z
Hoe zit dat dan met Nadal, is dat nu geen *Spaanse* held ? Hoe gedraagt Nadal zich ? Toch nog een beetje als eilander ?
#38
canasta
Trouwens, binnenkort solliciteren bij een Belg. Iemand nog beleefdheids/gedragtips voor een lompe Nederlander?
#39
S’z
Gewoon niet te direct zijn. Luisteren. Pijpen als dat gevraagd wordt.
#40
Beasjt
@35
Parla catala me ass.
Xera Menorqui!
Zij zeggen parla en wij xera.
Wat de overige vastelanders betreft: die vallen wel mee.
Nog nooit een Gallego ofzo meegemaakt die zo hufterig bot arrogant etc is als een gemiddelde catalaan.
De meeste vastelanders zijn geïntrigeerd als ik me bek open trek en gaan in een deuk van mijn “mesclat” accent.
Als ik spaans praat doe ik dat schijnbaar met een hollands accent en als mijn best doe op catalaans heb ik een gruwelijk lokaal accent.
En dat geeft maar weer eens aan dat het ouwe gezegde dat vogels bekken waar ze mee opgroeien.
En over accenten: hier in het dorp klep ik dus als de rest, maar zodra ik in Maó (waar de mahonesa vandaan komt, mayo in nejerlands), horen ze direct dat ik uit het “poble des porcs” (“varkensdorp” (vroeger en dan heb ik het over amper 20 jaar terug, had iedereen een recyle beest in de tuin achter het huis)).
Ach, elke taal/dialect/accent heeft zijn eigen melodietje.
Enne nog ff voor ArieT: mijn zaak heet dus Ca n’Internet, wat zoveel betekend als “Huize Internet”
Zowat alles heet hier Ca n’dit of Ca n’dat en hoe moet je nou in godsnaam een inetcafe een naam geven zonder @ erin…
#41
Beasjt
En ik merk dat mijn NL nogal achteruit ga tijdens het typen.
#42
Beasjt
Ow en bedoelde dus @Larie met die laatste opmerking over de naam.
#43
Beasjt
@Stoethaspel
Ik weiger welke catalaanse cursus dan ook te volgen. Ik wil gewoon Menorquin leren. Heb je namelijk net zo weinig aan in de grote wereld als catalaans.
Maar de catalaanse mafia (1 f ja) rukt op en neemt gestaag de boel over.
Vroegâh toen Franco nog leefde waren de catalanen een stuk leuker en aardiger. Maar nu… ik haat ze.
#44
Beasjt
En een tip: versta die catalanen wel,maar geef gewoon doodleuk antwoord in het spaans.
Flippen ze van. Vooral als je gewoon met een dorpsgenoot Menorquin klept.
#45
m44
Francofiel!
#46
Beasjt
DAT zal ik maar verder als grapje aannemen.
#47
m44
Kon het niet laten. Het paste precies in het plaatje dat een Catalaan van je zou kunnen hebben. ;-)
#48
Beasjt
En DAT is ook tevens waarom ik ze zo haat.
Ze moesten eens weten wat mijn ouders toendertijd stiekum deden enzo.
En waar ik ook braaf aan meehielp.
Helaas zijn een hoop dingen die zij en ik toen deden nog steeds strafbaar aangezien men dat ziet als trrisme
#49
Beasjt
wie weet schrijf ik dat nog wel eens op als ik heel oud ben en echt alles verjaard is
#50
Beasjt
Ik denk dat ik mijn nick maar ga veranderen in “De Desilusionist” ofzo.
#51
larie
Niedoen, of ben je al oud en verjaard ? nee toch!
#52
Beasjt
ehm…
#53
larie
Bijna goed…Ooooohm, vanuit de diepte , komop je kan het :)
Een heel enkel keertje wil ik wel eens een beeld plempen maar dat gaat al sinds een tijdje niet meer. Is dit, webmeesteres, precies de intentie of een gevolg van m’n digibetisme?
M’n pics staan eerst op imageshack, doe de HTML tag en toch lukt het niet meer. Eigenlijk niemand meer nu ik erover nadenk.
#56
Hemaworstje
Zaeklijk zijn we heel beleefd , we passen ons aan aan iedere cultuur of taal.
Niet voor niets waren we de eerste die mochten blijven in Japan.
Op vakantie erger ik me niet aan den hollander
iedere malloot heeft recht daarop, maar laat ik ze niet in twente zien.
Provincialen weten wanneer ze grenzen overschrijden,
Hollanders daareentegen kennen geen grenzen..
#57
clismo
#58
larie
Boerenkool en Ohm, lastig lastig @clismo.
#59
stoethaspel
@Bismarck (36)
@35: Ik begrijp dat volgens jou het produceren van meer dan landelijk gemiddelde inkomsten een legitimatie voor onafhankelijkheid is?
Nou, dat ligt wel iets gecompliceerder dan dat. Maar als je beseft dat het Catalaans/Mallorquin pas sinds 1983 weer als officiële taal wordt erkent en onderwezen op scholen, en daarmee een heel stuk cultuur, dan wordt het toch al weer iets begrijpelijker. Er is altijd veel gedonder tussen de landelijke overheid, a.k.a. Madrid en die van de Balearen. De Balearen delven vaak het onderspit. Een voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld een nieuwe snelweg hier op het eiland, van Palma naar het oosten, die twee jaar na ingebruikname nog steeds niet betaald is, omdat de landelijke overheid zich plotsklaps terugtrok uit het projekt. Daarop eiste Mallorca een ‘belasting-teruggave’ van de Madrid en het einde van het liedje is dat er voor de aanleg uiteindelijk nog steeds niet betaald is.
Legitimatie? Ik weet het niet. Ik denk eigenlijk dat ik sowieso niet een helder plaatje heb van de voorwaarden tot een afhankelijkheidseis. Ik denk trouwens dat Mallorca onafhankelijkheid uiteindelijk niet zou kunnen overleven. De schaal is te klein denk ik voor een echte onafhankelijkheid.
@S’z (37)
Hoe zit dat dan met Nadal, is dat nu geen *Spaanse* held ? Hoe gedraagt Nadal zich ? Toch nog een beetje als eilander ?
Voor Spanjaarden wel, maar voor eilanders is het een Mallorcaanse held. En zeker, hij gedraagt zich absoluut niet arrogant, is heel eenvoudig benaderbaar, kortom, geen sterallures.
@Beasjt
Xera Menorqui!
Daar heb ik zo verdomd weinig aan, als ik me hier op het eiland verstaanbaar wil maken. Tuurlijk, beiden zijn dialecten van het Catalaans, maar hier op het eiland (en omgekeerd in B. ook.) doen ze al moeilijk wanneer ik zeg Yo soc d’Amsterdam i.p.v. Yo som d’Amsterdam.
Nog nooit een Gallego ofzo meegemaakt die zo hufterig bot arrogant etc is als een gemiddelde catalaan.
Ik ken vooral de Mallorcanen een beetje, en ik moet tot mijn spijt toegeven wel het e.e.a. te herkennen ja. Blijkbaar is het op het vasteland al niet veel beter. Maar Mallorcanen hebben sowieso de neiging dit eiland als het middelpunt van de wereld te zien. Kennelijk stijgen die zeven miljoen toeristen in het zomerseizoen de Mallorcanen massaal naar het hoofd.
Ik wil gewoon Menorquin leren. Heb je namelijk net zo weinig aan in de grote wereld als catalaans.
Voor mij de reden Mallorquin te leren, inderdaad.
Maar de catalaanse mafia (1 f ja) rukt op en neemt gestaag de boel over.
Veridad. Tegenwoordig moet iemand die een vergunning aanvraagt om een taxi te mogen rijden een basis-certificaat Catalaans hebben. Zonder dat zul je nooit niet-Catalanen mogen vervoeren. Absurditeiten, maar ergens ook wel begrijpelijk, gezien de ‘onderdrukking’ en ‘uitsluiting’ van de catalaanse cultuur in de loop der tijd. Franco was niet de eerste en zal waarschijnlijk ook niet de laatste zijn.
Hier op het eiland was men indertijd overigens erg pro-Franco, zo is mij verteld. Anti-spaans zijn ze nog altijd. ‘Visca el rei Jaume II’, zie je hier op veel plekken met spuitbus op de muur gespoten staan.
En een tip: versta die catalanen wel,maar geef gewoon doodleuk antwoord in het spaans.
Flippen ze van. Vooral als je gewoon met een dorpsgenoot Menorquin klept.
Doe ik al, maar dan vooral uit praktisch oogpunt. Ik zit hier pas twee jaar en heb nu spaans enigzins onder de knie. Mallorquin verstaan gaat best, maar het uitspreken ervan vind ik vooralsnog een crime. Het lukt me bijvoorbeeld nog altijd niet een standaard-oefening in het Mallorquin uit te spreken zoals het hoort. (Castellano: Dioz debe diez, Mallorquin: Dèu deu déu, NL: God is (mij) tien verschuldigt).
#60
Beasjt
Dèu deu déu
*LOL*
Die blijft moeilijk.
Hier btw hebben de eilanders geen probleem of je nou catalaans of spaans klept. Bussiness is bussiness. Er zijn natuurlijk wel diehards, maar dan gaat het erom dat ze tegen de teloorgang zijn van het Menorquin.
En over rechts gesproken. Iviza was pas rechts. En Formentera (geen drinkwater) was een strafkamp… (moet ik toch weer eens heen, gingen we altijd heen op vakantie… ’63-’69, dus er zal wel wat veranderd zijn *huiver*)
Hier op het eiland is men meer anarchista.
Hoop mensen die hier voor het eerst komen rennen snel weer gillend naar huis. Het eiland ligt je of ligt je niet.
Er is in vergelijking met Iviza en Mallorca ook eigenlijk geen reet te doen. Maar tussen september en mei is het eiland lekker van ons. En dan zijn de echt gezellige feesten ook. Met hele dorp op (ik zeg niet waar)strand sobrasada´s bbq´en. Eergisteren was het met zijn allen buiten op straat eten ivm de feesten nu. Alle straten vol tafels en iedereen eten meenemen. Dikke pret.
Eten en dan vooral veel is erg belangrijk hier voor een geslaagd feestje.
#61
S’z
Eten is overal belangrijk. Behalve bij de protestanten ?
#62
stoethaspel
Dèu deu déu: Die blijft moeilijk.
Blij te horen niet de enige te zijn, ook al zit ik hier nog maar kort…
#63
Beasjt
Ach ja, ik kan “ik zag de zon in de zuiderzee zakken zei de schipper zacht” ook nog steeds echt netjes uit me bek krijgen zonder spierpijn als A´dammer (en ik ben toch echt heus naar de “goeie” scholen geweest).
Reacties (65)
Je hoeft niet in het buitenland te wonen om dit te weten. Nederlanders zijn nou eenmaal niet erg beleefd. Beleefd gedrag wordt vaak becommentarieerd met een opmerking als ‘doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg’. Gemiddeld is ‘de Nederlander’ nogal horkerig. En inderdaad, ergens anders kan men er ook wat van.
Grappig trouwens die ‘beleefdheidsvormen’ die expats noemen als niet-Nederlands. Je schoenzolen tonen is nergens beleefd, ook niet in Nederland. En de behoefte van je hond laten liggen wordt ook in Nederland gezien als asociaal. En ik ben ook wel eens (autochtone) huishoudens langsgegaan waar ik mijn schoenen ofwel buiten, ofwel in de gang moest laten staan.
Pfffff… Catalanen (en dan vooral die uit Barcelona) zijn pas onbeschoft, hautain, lomp, onaardig, chauvinistisch, taalfacsisten, racistisch en ze hebben last van een misplaatst gevoel dat ze Spanje bevrijd hebben van Franco (terwijl die ouwe lul gewoon dood is gegaan) en single handed de burgeroorlog hebben gewonnen. Moet je eens een jaartje meedraaien hier op Menorca en hoe ze zich hier gedragen als kleine feodale klootzakjes die de Balearen beschouwen als van hun zijnde.
Wat een kankerlijers zijn dat.
PS ik ben dus een expat.
dat is een hoop frustratie…
En ook niet erg beleefd he ? Je gastheren afzeiken :-)
En waar is het merendeel van die expats allemaal woonachtig? De rust van dunbevolkt Canada, Nieuw Zeeland en Australië? Tja, dan is het na 30 weggeweest te zijn (of 2 weekjes per 2 jaar) al gauw drukker, brutaler, voller en hectischer…
En buitenlanders (Duitsers vooral, Amerikanen, japanners) komen júist graag naar Nederland vanwege vriendelijke beleefde en gemoedelijke sfeer…
Non- onderzoek.
Tsja, moeilijk. Ik denk dat Nederlanders vooral horkerig zijn zoals arieT het zegt. Het komt er allemaal vrij kortaf en bot uit. Maar deuren worden over het algemeen opengehouden en als je een slagerij binnenstapt wordt je gedag gezegd.
Dus beleefd zijn de Nederlanders over het algemeen wel.
Dat de Nederlander zo nu en dan onbeleefd overkomt is vast niet meer of minder dan een symptoom van de oprechtheid van de Nederlander:P
@ #7 Birdman:
In de rij staan kunnen ze in ieder geval niet, al geldt dat vooral voor het schoolgaand jeugd. En opstaan voor ouderen kun je ze ook zelden op betrappen.
In mijn ervaring zijn de echt onbeschofte Nederlanders voor 90% Amsterdammers
In de hele wereld krijg je wat je geeft qua benadering.
@10 Een goed voorbeeld vond ik de “Amsterdamse humor” jaren terug op AT5. Een Amsterdamse terrashouder op het Waterlooplein vertelde met plezier hoe hij een paar toeristen eerst lang liet wachten om ze daarna pas te vertellen dat hij geen koffie schonk, terwijl hij al had afgeluisterd dat ze dat wilden hebben. Als je de teleurgestelde gezichten van die mensen dan zag! Iedereen lachen joh! Reporter ook blij: Jaja Amsterdamse humor is dat, leuk!
Zelf noemen nederlanders het assertief, maar ik zou de karaktertrek eerder omschrijven als brutaal.
Zelfs het Zuidnederlands microcefaaltje
Is een brutaaltje
Verder eens met de Larie-doctrine “reap what you sow” … en met #5 ;-)
@zmc, 8:
Volgens mij heb je daar wel een punt. Onoprechtheid is bijna een doodzonde in Nederland. Lompe eerlijkheid gaat voor gladde diplomatie. Misschien dat daarom Nederlandse politici relatief goed scoren bij expats – daar wil je eerlijkheid – en winkelpersoneel slecht – daar wil je snelle hulp en niet merken dat de persoon baalt van de baan en net ruzie heeft gemaakt.
Wel raar dat artsen goed scoren wat betreft beleefdheid, want als één beroepsgroep nou vol zit met arrogante harken die denkt dat de wereld van hun is…
@10:
Amsterdammers zijn ongeveer de beleefdsten onder de Noord-Hollanders. Toen ik uit Den Helder kwam om in Amsterdam te gaan studeren moest ik me echt aanpassen aan het subtielere sociaal verkeer.
Nederlanders onbeleefd? wat in de rij staan betreft wel (erg leuke aanvaring bij een pinautomaat gezien op de Nieuwmarkt in Amsterdam. Hollander piepte voor door zich bij een vriend die vooraan stond te voegen. helaas bestond de rij verder uit een Rugby-team uit engeland… ze legden het eerst vriendlijk uit: there’s a queue. toen de hollander het nog niet begreep tilden ze hem even op en zetten hem op zijn plek).
verder zijn nederlanders nauwelijks anders dan anderen. het gemaakte “thank you” en “please” van de meeste britten stelt weinig voor en hier in Argentinie zijn mensen heel galant, tenzij ze toevallig net met hun auto over je heenrijden of zich door jou heen de metro inpersen. In de horeca is men van het niveau Amsterdam: zolang mogelijk de klant negeren, men is tenslotte druk aan het werk.
Ik heb regelmatig een tijd in het buitenland gewoond, ook nu woon ik eigenlijk ergens anders en ben op vakantie in Nederland om vrienden en kennissen te bezoeken. Nederlanders zijn nogal direct en dat is telkens even wennen als je terug komt. De kwalificatie botte spruitjes vreter schiet wel een paar keer door je hoofd voordat je weer geacclimatiseerd bent.
@4
Kom eens een seizoentje meedraaien en ´s zien hoe frust jij word. Ik kom hier al vanaf mijn 9e (dat was in 1969). Mijn ouders wonen hier al 40 jaar (ok mijn pa inmiddels in een muurtje op het kerkhof). Iedereen zegt dat ik een Mercadalenç ben en waar ik kom op het eiland horen ze gelijk uit welk dorp ik kom.
En dan krijg je zo´n &$&%&@! catalaan in de zaak en het eerst wat ze steevast zeggen is “jij bent niet van hier”
Kankerbakken.
En dan gaan ze zeiken dat ik geen catalaans praat. Nee natuurlijk lul ik dat niet. Ik praat netjes Menorquin. Dat lijkt wel op catalaans, maar is net zo verschillend als zuid-afrikaans vergeleken met nederlands.
En zij maar volhouden dat het zelfde is. En dan vraag ik altijd maar: als het het zelfde is, hoe komt het dan dat ik jou niet goed versta en jij mij niet.
En dan komt het. Dan zeggen ze dus arrogant als ze zijn dat men hier niet correct praat en schrijft.
De blindevinketering voor ze.
@5
Catalanen zijn dus NIET mijn gastheer/vrouw (mens?). Die wonen in hun eigen provincie (dat haten ze als je zegt “provincie”, maar ze gaan er wel ff makkelijk vanuit dat de Balearen van hun zijn en vergeten dat we net zo autonoom zijn als zij.
@10
ehm… wat wou je daar mee zeggen? Ik ben toevallig ex-a´dammer.
@17
Over in de rij staan. Ik lig altijd dubbel als de deuren van de bus bij het vliegtuig open gaat en iedereen begint te rennen naar het vliegtuig. Onbegrijpelijk, aangezien iedereen een vast stoelnummer heeft.
Ik zorg daarom altijd om als laatste in de bus te stappen.
Oh @Beasjt, werk je in een slagerij ? (carnisseria) ;)
De Nederlander….is dat niet hetzelfde type als die twee uit de Gamma-reclames? Of is Rotterdam de uitzondering op een voor de rest ‘beschaafde’ bevolking?
Nou, nou, goed dat dat onderzocht is nu.
@20
Nope. Ik heb een F5 internetcafe.
*LOL*
En nee, de pc´s zijn NIET in het catalaans. Wel in het spaans, engels, duits, frans, nederlands.
En als ze zeiken waarom het niet in het catalaans is is mijn antwoord: omdat jullie maar met zijn 6,5 miljoen zijn en er zo´n 224 miljoen mensen gewoon spaans spreken.
Let wel: ik heb het nooit over castellano, maar altijd over spaans.
Dat zij nu zo´n hangup hebben is hun probleem. Ook al kan ik dat wel begrijpen na al die jaren van taal- en cultuur onderdrukking.
Zelf heb ik ook wel de nodige oorvijgen gehad als ik betrapt werd op dialect kleppen met mijn vriendjes.
Zo ging dat vroeger.
@Martijn ter Haar, #15: Mmm goed punt:-) Misschien kunnen we het als volgt stellen: eigenlijk is beleefdheid een soort van gedrags-taboe. En aan taboes doen we in Nederland niet. Nuchter, ook wel.
Overigens heeft rijgedrag (in de rij dus, niet op de weg) volgens mij meer te maken met vriendelijkheid dan met beleefdheid. In de rij voorkruipen is behalve onbeleefd ook nog eens asociaal, de deur niet voor iemand openhouden is hooguit onbeleefd; het wordt pas asociaal als je de deur in iemands gezicht dicht laat vallen. Volgens mij wordt in de discussie het verschil tussen “beleefd” en “sociaal” een beetje over het hoofd gezien, maarja dat doen ze in het onderzoek ook.
Wat dat betreft laten ze natuurlijk wel meer steken vallen; voor hetzelfde geld zou uit een soortgelijk onderzoek onder buitenlandse expats ook komen dat hun landgenoten onbeleefd zijn.
In related news staan de Russen met stip op 1 in de “Onbeschofte horken?”-poll van geenstijl. Op basis van het handjevol Russen dat ik in mijn leven ben tegengekomen moet ik het daar wel mee eens zijn;-)
….
@25
Zal het aan de mrs doorgeven.
BTW al ontdekt als je op de webpage zit van mijn cafe dat als je op de deur klikt je naar buiten kunt en het hele dorp door kan wandelen?
Of je gaat ff naar menorca360.com en dan kan je ook in alle andere stadjes en dorpen rondwandelen.
thx, my mouth is sealed.
@24
“rijgedrag”
Wat je opvalt hier is dat alleen auto´s die net nieuw zijn geen deuken hebben.
18 Dewy,
een stelling waar ik het wel mee eens ben.
Mijn ervaring is dat waar Nederlanders een andere persoon leren kennen zo snel mogelijk duidelijk moet zijn: wie je bent? waar je vandaan komt en wat je komt doen? Nogal van kort door de bocht kennismaking.
24.zmc, De Russen die ik heb leren kennen zijn het tegenovergestelde van dat wat jij schetse.
De Russen die ik heb leren kennen waar uitermate genuanceerd in het uitten van hun (politieke) mening en vrij formeel in de omgang. Tijd, omstandigheid, sociale klasse zijn dan ook bepalende momenten waarop je een mening vormt van een buitenlander. De Russen die ik leerde kennen waren veelal hoger opgeleid en ontmoette ik niet in Alanya savonds aan de bar.
Mijn andere ervaring is dat Nederlanders veelal ambitieus en overtuigend kunnen overkomen (in den vreemde). Een sluimerende vorm van arrogantie en hoogmoed. Onder de expats: geen Nederlander die de lokale taal goed sprak en zijn appelen op de lokale markt haalde. Steen en been klagen over buitenlanders in Nederland, maar zelf niet verder kwamen dan: bieren in de lokale expatbar, onderling golfden, en het liefst iedere maand een week in Nederland zaten.
@29
Dat beeld wat je schetst van expats herken ik niet. De nederlanders die hier wonen ontlopen elkaar als de pest.
Het zijn de engelsen juist die hun eigen pub hebben en elkaar zien op de golfbaan en in hun kerk etc. En geen woord spaans spreken. Al wonen ze hier al tig jaar verder als buenas dias en adios komen ze niet.
@6:
Heb ook gelzen dat Nederlanders juist wel vriendelijk worden gevonden. Beleefdheid en vriendelijklheid is niet hetzelfde. Beleefdheid is oppervlakkiger maar speelt dus juist bij winkel- en horeca personeel een rol waar je alleen maar oppervlakkig contact mee hebt.
Prive kunnen Nederlanders behoorlijk bot zijn, maar ik zou toch wel een lans willen breken voor de gezagsdragers en ambtenaren. Met Nederlandse agenten valt nog te praten. Dat is bepaald niet het geval met de Belgische Rijkswacht of de Spaanse Guardia Civil, om maar wat te noemen. En let eens op het verschil tussen Belgische en Nederlandse treinconducteurs. De Nederlandse zijn vaak vrolijk, maken grapjes met de reizigers, laten kinderen ook een kaartje knippen, terwijl hun Belgische collega’s veelal nors en zwijgzaam hun werk doen. Of dat aan hun salaris ligt? Geen idee.
De enige keren dat ik op straat ben aangehouden op bezit van drugs was in Belgie. Gezien mijn tijd daar enkele weken op een heel mensenleven bedraagt, is het bizar vaak gebeurd. (En sjacherijnig dat ze waren toen bleek dat ze weer niks hadden gevangen, natuurlijk.)
Het is alweer een tijd geleden dat ik met de trein heb gereisd en misschien is er veel veranderd maar ik herinner de conducteurs uit mijn ov-jaarkaart periode toch heel anders.
NS personeel is op zich ok als ze hun werk doen, ze zijn alleen zeer irritant als ze massaal in de 1e klas gaan zitten en dat zien als hun kantine. En onbeschoft dat ze worden als je er wat van zegt als betalende reiziger. Keertje gruwelijk mot gehad met een groep van 8 NS´ers op traject A´dam-Almere. Na klagen bij hun rayon chef zijn die toen allemaal overgeplaatst naar andere trajecten zodat ik die kutkoppen niet meer hoefde te zien.
En pissed dat ze waren als ze me zo af en toe nog tegenkwamen op A´dam-CS.
Maar ja, dan hadden ze maar niet mij en mijn vrouw met fysiek geweld moeten bedreigen.
@Beasjt
Brede grijns door de blik van herkenning mijnerzijds. Woon op Mallorca, in een klein dorpje aan de oostkust.
Parla català! Mallorquin is dan weer niet goed genoeg blijkbaar. Hoewel ik sympathie heb voor de Catalanen is hun arrogantie me een doorn in het oog.
Aan de andere kant: Veel Spanjaarden die hier komen zijn ook ongelooflijk arrogante sukkels. Alles dat niet Castellano spreekt is maar een boer, een buitenlander die én Castellano leert én Català vinden ze maar een onbegrijpelijk iets. Onafhankelijkheid of autonomie wordt met een arrogant smoelwerk naar het rijk der toekomstige fabelen verwezen, alsof er op de Balearen niet een onevenredig groot deel van de nationale inkomsten wordt opgehoest. En de keuken hier, da’s ook allemaal maar niks: Tumbet, pamboli o frito Mallorquin, het is allemaal dezelfde boertigheid als ik de gemiddelde Spanjaard mag geloven.
@35: Ik begrijp dat volgens jou het produceren van meer dan landelijk gemiddelde inkomsten een legitimatie voor onafhankelijkheid is?
Hoe zit dat dan met Nadal, is dat nu geen *Spaanse* held ? Hoe gedraagt Nadal zich ? Toch nog een beetje als eilander ?
Trouwens, binnenkort solliciteren bij een Belg. Iemand nog beleefdheids/gedragtips voor een lompe Nederlander?
Gewoon niet te direct zijn. Luisteren. Pijpen als dat gevraagd wordt.
@35
Parla catala me ass.
Xera Menorqui!
Zij zeggen parla en wij xera.
Wat de overige vastelanders betreft: die vallen wel mee.
Nog nooit een Gallego ofzo meegemaakt die zo hufterig bot arrogant etc is als een gemiddelde catalaan.
De meeste vastelanders zijn geïntrigeerd als ik me bek open trek en gaan in een deuk van mijn “mesclat” accent.
Als ik spaans praat doe ik dat schijnbaar met een hollands accent en als mijn best doe op catalaans heb ik een gruwelijk lokaal accent.
En dat geeft maar weer eens aan dat het ouwe gezegde dat vogels bekken waar ze mee opgroeien.
En over accenten: hier in het dorp klep ik dus als de rest, maar zodra ik in Maó (waar de mahonesa vandaan komt, mayo in nejerlands), horen ze direct dat ik uit het “poble des porcs” (“varkensdorp” (vroeger en dan heb ik het over amper 20 jaar terug, had iedereen een recyle beest in de tuin achter het huis)).
Ach, elke taal/dialect/accent heeft zijn eigen melodietje.
Enne nog ff voor ArieT: mijn zaak heet dus Ca n’Internet, wat zoveel betekend als “Huize Internet”
Zowat alles heet hier Ca n’dit of Ca n’dat en hoe moet je nou in godsnaam een inetcafe een naam geven zonder @ erin…
En ik merk dat mijn NL nogal achteruit ga tijdens het typen.
Ow en bedoelde dus @Larie met die laatste opmerking over de naam.
@Stoethaspel
Ik weiger welke catalaanse cursus dan ook te volgen. Ik wil gewoon Menorquin leren. Heb je namelijk net zo weinig aan in de grote wereld als catalaans.
Maar de catalaanse mafia (1 f ja) rukt op en neemt gestaag de boel over.
Vroegâh toen Franco nog leefde waren de catalanen een stuk leuker en aardiger. Maar nu… ik haat ze.
En een tip: versta die catalanen wel,maar geef gewoon doodleuk antwoord in het spaans.
Flippen ze van. Vooral als je gewoon met een dorpsgenoot Menorquin klept.
Francofiel!
DAT zal ik maar verder als grapje aannemen.
Kon het niet laten. Het paste precies in het plaatje dat een Catalaan van je zou kunnen hebben. ;-)
En DAT is ook tevens waarom ik ze zo haat.
Ze moesten eens weten wat mijn ouders toendertijd stiekum deden enzo.
En waar ik ook braaf aan meehielp.
Helaas zijn een hoop dingen die zij en ik toen deden nog steeds strafbaar aangezien men dat ziet als trrisme
wie weet schrijf ik dat nog wel eens op als ik heel oud ben en echt alles verjaard is
Ik denk dat ik mijn nick maar ga veranderen in “De Desilusionist” ofzo.
Niedoen, of ben je al oud en verjaard ? nee toch!
ehm…
Bijna goed…Ooooohm, vanuit de diepte , komop je kan het :)
http://nl.wikipedia.org/wiki/Ohm_%28mantra%29
wat in het vat zit verzuurd niet
Een heel enkel keertje wil ik wel eens een beeld plempen maar dat gaat al sinds een tijdje niet meer. Is dit, webmeesteres, precies de intentie of een gevolg van m’n digibetisme?
M’n pics staan eerst op imageshack, doe de HTML tag en toch lukt het niet meer. Eigenlijk niemand meer nu ik erover nadenk.
Zaeklijk zijn we heel beleefd , we passen ons aan aan iedere cultuur of taal.
Niet voor niets waren we de eerste die mochten blijven in Japan.
Op vakantie erger ik me niet aan den hollander
iedere malloot heeft recht daarop, maar laat ik ze niet in twente zien.
Provincialen weten wanneer ze grenzen overschrijden,
Hollanders daareentegen kennen geen grenzen..
Boerenkool en Ohm, lastig lastig @clismo.
@Bismarck (36)
@35: Ik begrijp dat volgens jou het produceren van meer dan landelijk gemiddelde inkomsten een legitimatie voor onafhankelijkheid is?
Nou, dat ligt wel iets gecompliceerder dan dat. Maar als je beseft dat het Catalaans/Mallorquin pas sinds 1983 weer als officiële taal wordt erkent en onderwezen op scholen, en daarmee een heel stuk cultuur, dan wordt het toch al weer iets begrijpelijker. Er is altijd veel gedonder tussen de landelijke overheid, a.k.a. Madrid en die van de Balearen. De Balearen delven vaak het onderspit. Een voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld een nieuwe snelweg hier op het eiland, van Palma naar het oosten, die twee jaar na ingebruikname nog steeds niet betaald is, omdat de landelijke overheid zich plotsklaps terugtrok uit het projekt. Daarop eiste Mallorca een ‘belasting-teruggave’ van de Madrid en het einde van het liedje is dat er voor de aanleg uiteindelijk nog steeds niet betaald is.
Legitimatie? Ik weet het niet. Ik denk eigenlijk dat ik sowieso niet een helder plaatje heb van de voorwaarden tot een afhankelijkheidseis. Ik denk trouwens dat Mallorca onafhankelijkheid uiteindelijk niet zou kunnen overleven. De schaal is te klein denk ik voor een echte onafhankelijkheid.
@S’z (37)
Hoe zit dat dan met Nadal, is dat nu geen *Spaanse* held ? Hoe gedraagt Nadal zich ? Toch nog een beetje als eilander ?
Voor Spanjaarden wel, maar voor eilanders is het een Mallorcaanse held. En zeker, hij gedraagt zich absoluut niet arrogant, is heel eenvoudig benaderbaar, kortom, geen sterallures.
@Beasjt
Xera Menorqui!
Daar heb ik zo verdomd weinig aan, als ik me hier op het eiland verstaanbaar wil maken. Tuurlijk, beiden zijn dialecten van het Catalaans, maar hier op het eiland (en omgekeerd in B. ook.) doen ze al moeilijk wanneer ik zeg Yo soc d’Amsterdam i.p.v. Yo som d’Amsterdam.
Nog nooit een Gallego ofzo meegemaakt die zo hufterig bot arrogant etc is als een gemiddelde catalaan.
Ik ken vooral de Mallorcanen een beetje, en ik moet tot mijn spijt toegeven wel het e.e.a. te herkennen ja. Blijkbaar is het op het vasteland al niet veel beter. Maar Mallorcanen hebben sowieso de neiging dit eiland als het middelpunt van de wereld te zien. Kennelijk stijgen die zeven miljoen toeristen in het zomerseizoen de Mallorcanen massaal naar het hoofd.
Ik wil gewoon Menorquin leren. Heb je namelijk net zo weinig aan in de grote wereld als catalaans.
Voor mij de reden Mallorquin te leren, inderdaad.
Maar de catalaanse mafia (1 f ja) rukt op en neemt gestaag de boel over.
Veridad. Tegenwoordig moet iemand die een vergunning aanvraagt om een taxi te mogen rijden een basis-certificaat Catalaans hebben. Zonder dat zul je nooit niet-Catalanen mogen vervoeren. Absurditeiten, maar ergens ook wel begrijpelijk, gezien de ‘onderdrukking’ en ‘uitsluiting’ van de catalaanse cultuur in de loop der tijd. Franco was niet de eerste en zal waarschijnlijk ook niet de laatste zijn.
Hier op het eiland was men indertijd overigens erg pro-Franco, zo is mij verteld. Anti-spaans zijn ze nog altijd. ‘Visca el rei Jaume II’, zie je hier op veel plekken met spuitbus op de muur gespoten staan.
En een tip: versta die catalanen wel,maar geef gewoon doodleuk antwoord in het spaans.
Flippen ze van. Vooral als je gewoon met een dorpsgenoot Menorquin klept.
Doe ik al, maar dan vooral uit praktisch oogpunt. Ik zit hier pas twee jaar en heb nu spaans enigzins onder de knie. Mallorquin verstaan gaat best, maar het uitspreken ervan vind ik vooralsnog een crime. Het lukt me bijvoorbeeld nog altijd niet een standaard-oefening in het Mallorquin uit te spreken zoals het hoort. (Castellano: Dioz debe diez, Mallorquin: Dèu deu déu, NL: God is (mij) tien verschuldigt).
Dèu deu déu
*LOL*
Die blijft moeilijk.
Hier btw hebben de eilanders geen probleem of je nou catalaans of spaans klept. Bussiness is bussiness. Er zijn natuurlijk wel diehards, maar dan gaat het erom dat ze tegen de teloorgang zijn van het Menorquin.
En over rechts gesproken. Iviza was pas rechts. En Formentera (geen drinkwater) was een strafkamp… (moet ik toch weer eens heen, gingen we altijd heen op vakantie… ’63-’69, dus er zal wel wat veranderd zijn *huiver*)
Hier op het eiland is men meer anarchista.
Hoop mensen die hier voor het eerst komen rennen snel weer gillend naar huis. Het eiland ligt je of ligt je niet.
Er is in vergelijking met Iviza en Mallorca ook eigenlijk geen reet te doen. Maar tussen september en mei is het eiland lekker van ons. En dan zijn de echt gezellige feesten ook. Met hele dorp op (ik zeg niet waar)strand sobrasada´s bbq´en. Eergisteren was het met zijn allen buiten op straat eten ivm de feesten nu. Alle straten vol tafels en iedereen eten meenemen. Dikke pret.
Eten en dan vooral veel is erg belangrijk hier voor een geslaagd feestje.
Eten is overal belangrijk. Behalve bij de protestanten ?
Dèu deu déu: Die blijft moeilijk.
Blij te horen niet de enige te zijn, ook al zit ik hier nog maar kort…
Ach ja, ik kan “ik zag de zon in de zuiderzee zakken zei de schipper zacht” ook nog steeds echt netjes uit me bek krijgen zonder spierpijn als A´dammer (en ik ben toch echt heus naar de “goeie” scholen geweest).
oeps
daar ontbrak dat crusiale woordje “niet”
ik sag de son in de suidersee enzo dus