Nederland tijdens de jaarwisseling officieel oorlogsgebied

Ja, eindelijk is het zover. Als een explosieven afstekende Nigeriaan al tot zoveel onrust leidt, dan moet al dat vuurwerk het land natuurlijk wel in de hoogste staat van paraatheid brengen.
Maar wanneer u denkt dat dit een grap is, dan heeft u het mis. Met de jaarwisseling gaat het leger namelijk zogenaamde UAV’s(Unmanned Aerial Vehicle) inzetten boven een deel van Nederland. Al het andere luchtverkeer moet een veilig heenkomen zoeken in hogere sferen.
Uw wordt dus officieel bespioneerd gedurende de nacht, door het leger.
Persoonlijk krijg ik daar de kriebels van. Het leger hebben we om ons te verdedigen tegen het “kwaad” van buiten. Misschien dat we het bij uitzondering inzetten bij rampenbestrijding, maar dan heb je het wel gehad.
Zelfs een land als de Verenigde Staten heeft een zogenaamde “posse comitatus” act. Daarin staat dat het inzetten van het leger op eigen grondgebied, tegen de eigen burgers verboden is. Een zeer begrijpelijke en duidelijke wet. Misschien hoogste tijd dat we die hier ook gaan invoeren?

 1. 2

  Ach. Ze moeten oefenen met die spullen; een uitgelezen kans. Er is op basis van de informatie waar je naar linkt vooralsnog geen enkele reden om aan te nemen dat men ook iets doet met de vergaarde data.

  Hier staat een kaart van het gebied:

  http://fmc.dotnet-services.nl/news.htm#Inzet_onbemande_cameravliegtuigen_nieuwjaarsnacht

  Maar nou zit ik te lullen; er is namelijk wel degelijk informatie die erop duidt dat men actief gaat surveilleren. Zie namelijk hier de melding:

  https://www.notams.faa.gov/dinsQueryWeb/queryRetrievalMapAction.do?reportType=Report&retrieveLocId=EHAA

  Het gaat dus om Veen. Op zich een rare aanduiding voor een melding die dat hele gebied betreft; logischer was geweest om Oss te zeggen ofzo. Maar het is dus Veen. Daar is oud&nieuw al enige jaren oorlog en daar passen die vliegtuigjes op zich prima bij. Ook “kansenwijk” Hatert in Nijmegen valt binnen het gebied, maar oorlogszone #1 – de Nijmeegse Wolfskuil – valt er vreemd genoeg NET buiten.

  Er is overigens ook niks nieuws aan het bespioneren van burgers door defensie; veel gemeentes laten volgens mij F16s van defensie met enige regelmaat fotos maken van hun grondgebied en controleren op basis van verschillen tussen die fotos bouwvergunningen en dergelijke. En het zal ook wel “geen toeval” zijn dat men ’s zomers bij heldere lucht structureel dogfights oefent in de lucht boven mijn huis (in Nijmegen).

  Hoe dan ook. Ik hoop dat ze er heel wat uit de lucht weten te schieten. Het luchtruim is verboden toegang tot 305 meter, maar dat is de maximale hoogte waarop die dingen kunnen vliegen. De kans is dus reeel dat ze zich op hoogtes begeven die met een beetje serieus vuurwerk te bereiken zijn.

  Overigens is de reikweidte van die dingen kleiner dan het gebied lang is en moeten ze met de hand worden gelanceerd. Waarschijnlijk zullen we op oudjaarsavond stilaan wat legerbases zien verschijnen op veldjes her en der;-)

 2. 4

  Peanuts vergeleken met de digitale enkelband die gps rekeningrijden wordt. Maar dat is anti-auto, en anti-auto is okee, in een bepaalde hoek tenminste.

 3. 9

  Ik voorzie kamervragen van de PVV: waarom houdt het Nederlandsche leger joods-christelijke inwoners van nederland in de gaten, en mogen de moslimterroristen in de schilderswijk ongestraft oefenen met explosieven? Nou? Nou?

 4. 11

  @Zmooc

  Die 1000 voet grens is het vrije luchtruim, tot die hoogte mag je met je ultralightje tuffen zonder vluchtplan en radiocontact (je moet wel een radartransponder hebben). Daarom wordt dat luchtruim specifiek gereserveerd. Daarboven zijn de routes van het vliegverkeer bekend. Het wil niet zeggen dat de UAV’s niet ook hoger zullen vliegen dan die 1000 voet.
  Hun maximum hoogtebereik is zelfs 14000 voet http://www.armytimes.com/news/2009/11/army_raven_110209w/

 5. 14

  Een oefening met nieuw materieel in een omgeving met veel ontploffingen, licht, rook en mensenmassa’s. Lijkt me toch niet zo’n slecht idee. Waarom overal altijd gelijk toch weer slechte bedoelingen achter worden gezocht.

 6. 16

  @cracken, #14: Waarom overal altijd gelijk toch weer slechte bedoelingen achter worden gezocht.

  Omdat men expliciet heeft gekozen voor een gebied waar belachelijk traditioneel enorm veel auto’s in de fik gezet worden misschien?

  Maar ook dan is het op zich geen slecht idee. De auto-eigenaren zullen vast blij zijn als het helpt de daders te pakken. Ik vind het dan ook geen gek idee. Vorig jaar kostte het me ook weer 400 euro voor een nieuwe voorruit…

 7. 24

  Dichtbevolkt Nederland waar zelfs helikopters (ook trauma) maar zeer beperkt kunnen en mogen vliegen, en dan zo’n Ultralichte onbemande drone: besparing op aanschaf/metalen/ materieel en piloten en richten minder schade aan als ze neerstorten…buitenkansje voor de betere observator. Kan gewoon thuiswerken: files, supporters, strandfeestjes, moskeegangers, koopgootfanaten…mensen met een te kort rokje….

  Aaaach ja, en aan de camera’s waren we tenslotte ook al gewend geraakt, om de haverklap zo’n zweefvliegtuigje boven je huis kan er dan ook wel bij. En heeft best wel zijn charmes: KIJK buurman: daar gaat de NL- 456…ik zag hem eerst…

 8. 25

  Niet alleen verkenning gronk, evolueren al aardig naar redelijk volwaardige bommenwerpers:

  De MQ-9 REAPER kan 1,5 ton aan wapenload meenemen en een AGM- 114 luchtdoelraket afvuren. De MQ-9 REAPER heeft een endurance van 20 uur. De kosten van de MQ-9 REAPER zijn ongeveer 19 miljoen dollar.

  Tot zover de MQ- 9 REAPER.

  Moeten eens kijken op discovery, bijna iedere avond feest. Vergelijkend warenonderzoek van het modernste wapentuig. Slimme munitie en granaten, tanks, vliegtuigen (w.o. ook de nieuwste drones). Plus uitgebreide tests van ex- commando wiens kale knikker bij elk afgevuurd schot gezonder gaat gloeien…HaaaAhh

  *nog puik vurende karabijn van opa oppoetst*

 9. 26

  “Nederland tijdens de jaarwisseling officieel oorlogsgebied” En zo voelt het al jaren ook aan rond de jaarwisseling.

  Overigens heeft de VS in het verleden meermaals wel degelijk het leger/milities ingezet tegen haar eigen burgers.

 10. 29

  Gezien de ervaringen in het Nederlandse leger voor wat betreft het zoekraken van belangrijke filmrolletjes maak ik me niet zoveel zorgen.

  Het volk, ach het volk is mak.
  Angst zaaien , gegevens oogsten

 11. 30

  @25 En ik al een afkeer hebben van kale koks. Laat staan kale commando’s. Die voetballer is daarmee begonnen.

  Moeilijk mee gehad hoor, heel moeilijk, maar als je dat kleine kansje kan benutten doordat je kale kop er beter voor staat, goed peace vrede.

  Maar die anderen ?

 12. 32

  Jaaaa, zou er toch maar niet te streng over oordelen, heb zelf namelijk ook moeilijk haar. Dan weeg je e.e.a. af: laat maar waaien met alle gevolgen vandien of toch maar de tondeuse erin en die stropdas met dikke knoop pak van Italiaanse snit en 2 olijke hondjes…

  *kortgeleden kennis van vroeger tegengekomen: VVD- raadslid, Fortuyn look-a-like*

  Maar je kan zo langzamerhand dat dossier “Privacy” voor het gemak net zo goed veranderen in Brave New World 2.0…

 13. 33

  Misschien had Pim ook wel moeilijk haar. Net als Ad. Ze hebben het nooit van elkaar geweten :'(

  Zou best kunne dat die Bolkestein met ze grijze huppelhaardos het wel wis. Da’s een gluipart. Hoor!

  *insert ergens filmpje van Jac/V.Es “die andere proessor in de haar die zei ….”*

 14. 35

  @gronk: Volgens mij ben je in de war met de Reaper of de Pedator. Die kunnen doelen aanwijzen en raketten aan boord hebben. Dit is de Raven, die lijkt me daar veel te klein en instabiel voor. Zelfs voor een RC vliegtuigje is het een kleintje. En dan nog, Apaches hebben er geen drol mee te maken.