Nederland moet relatie met Suriname herzien

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

De bevolking van Suriname verkoos de Mega Combinatie boven de andere partijen, waaruit de benoeming van Bouterse als president volgde . Of dit een goede beslissing is geweest moet later blijken, maar vast staat dat Suriname hierdoor internationaal enige vorm schade zal oplopen. Nederland heeft internationaal gezien een hoog aanzien als het gaat om recht en rechtspraak en heeft Bouterse veroordeeld tot een gevangenisstraf van 11 jaar voor 6 drugstransporten. Het kan niet anders dat de samenwerking van verschillende landen op het gebied van drugsbestrijding met Suriname wordt aangetast. En toevallig wordt in december een grote drugsconferentie gehouden van de Organisatie van Amerikaanse Staten. En die wordt ook nog is gehouden in Paramaribo. De VS heeft natuurlijk wel haar steun uitgesproken, maar zal terughoudend zijn om de miljarden van de ‘war on drugs’ aan Suriname te besteden.

Bernard Welten had volkomen gelijk toen hij de samenwerking met de Surinaamse politie wilde opschorten. Niet alleen omdat de Nederlandse politie zich niet kan inlaten met oud-dictators, maar ook vanwege het drugsverleden van Bouterse. De Nederlandse politie kan Suriname niet meer zien als volwaardig partner. Hirsch Ballin was het hier niet mee eens en vond dat de de regering beoordeeld moest worden op haar daden en benoemingen. Daar kunnen we nu al mee beginnen. Het moge duidelijk zijn dat Bouterse geen grote vriend van Nederland zal worden. Dat begon al met de schoffering van de Nederlandse ambassadeur, maar ook in zijn speech maakte hij enkele sneren naar Nederland. Terwijl hij ook heeft gezegd ?I reach out my hand to everyone who feels that they are adversaries and ask them to leave the past behind so we can build this country together? (The Guardian, 23 Juli). Dat geldt blijkbaar niet voor Nederland, aangezien Bouterse er meerde keren op heeft gewezen dat zijn contacten met Europa zullen lopen via Frans-Guyana en dat Suriname zich meer zal richten op China en Brazilië.

Spong merkte dan ook terecht op in Nova dat we geen ontwikkelingshulp (want dat is het) moeten opdringen aan landen die het niet willen. Als Suriname te kennen geeft niks meer met Nederland te maken willen hebben, dan hoeft Nederland ook geen Surinaamse politiebureaus te financieren. Spong meent ook dat de Nederlandse ambassade in Suriname moet worden gesloten en dat we enkel een consulaat overhouden. Dat gaat mij iets te ver. Het is niet voor niks dat Nederland een relatief grote ambassade in Paramaribo heeft. Nederland heeft flinke economische belangen in Suriname en die blijven steun verdienen van de ambassade. Voor het weghalen van de ambassade is eigenlijk ook geen argument. Het is geen vorm van ontwikkelingshulp en het enige argument dat over blijft zou dan Bouterse zijn verleden zijn. Dat argument zou betekenen dat we weinig ambassades overhouden, gezien de situaties in verschillende landen over de wereld.

Dat de Surinaamse bevolking Bouterse heeft gekozen moeten we accepteren, maar dat betekent niet dat we er niet op kunnen reageren. Het bijna compleet verbreken van alle banden gaat te ver en ook moet de Nederlandse ambassade in Suriname blijven bestaan. Wel kunnen we verschillende samenwerkingsprojecten heroverwegen.

Reacties (12)

#1 sander_1583

Geldkraan dicht geen duizenden ambtenaren per jaar die kant op zal schelen.

  • Volgende discussie
#2 Jonas

@1. Waar heb je het over, o ja, rechtse babbeltjes. stoer hoor!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Bismarck

Ambassade sluiten misschien?

/sorrykonhetnietlaten

Maar in ieder geval beginnen met samenwerkingsverbanden stoppen en eventuele bilaterale verdragen opzeggen. De ambassade kan altijd nog naar Frans Guyana.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Jonas

Bouterse president, Suriname verrot? Dus de politie is niet goed meer, de culturele banden kunnen doorgesneden worden, wij hebben niets meer met Suriname, omdat er een foute president is gekozen.

Er is een onafhankelijke zender in Suriname die Bouterse haat omdat de oprichter bij de Decembermoorden is omgekomen. Een vertegenwoordiger vertelde dat er acceptabele topmensen zelfs binnen Bouterse zijn partij zijn. En wij Nederlanders zullen weer even zeggen wat er fout zit – de oude kolonisator, vadertje Nederland!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Erik

@4: Je zou een onderscheid kunnen maken tussen dingen als de decembermoorden, waar je wat van kunt vinden, maar waar de surinamers onderling moeten uitkomen, en de drugshandel.
Bouterse wordt gewoon door Nederland gezocht (en ook weer niet, maar da’s politiek), dus je kunt wel nadenken over wat dat betekent voor de nederlandse politie als die in Suriname met ‘m te maken krijgen. Dat heeft niks met de decembermoorden te maken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Jonas

@5. Je begrijpt me fout. Net zoals ik al eerder schreef Bouterse en Suriname is niet synoniem voor elkaar.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Bismarck

@6: Tja, maar die veroordeelde drugshandelaar staat wel aan het roer, dus je dealt met hem in je samenwerking.

Los daarvan het staat Nederland vrij om geen hulp aan landen te geven, ongeacht vroegere relaties. Als het Iran betreft, waait er veel minder stof op als zelfs de handel ermee praktisch stopgezet wordt (terwijl Ahmedinejad juist niet in Nederland voor iets veroordeeld is).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Jonas

Bij Iran gaat het om een regime waar Amerika vroeger problemen mee heeft gehad (gijzeling ambassadeen, en kennelijk nog steeds heeft (olie?) dan ben je bij voorbaat een internationale paria.

Hier gaat het om een president die regeringsleider, en andere bevoegdheden heeft vergelijkbaar met de President binnen het Amerikaans politiek bestel, een sterke leider.

Het lijkt me dat je de huidige relaties niet aterk laat verstoren door de verkiezing van een nieuwe president, je anticipeert daarop. Vanwege de grote Surinaamse gemeenschap binnen de Nederlandse grenzen kunnen we niet zomaar onze rug laten zien.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 sander_1583

@2, er gaan iedere jaar duizenden vluchten naar Suriname om daar allerlei diplomatieke banden te onderhouden, schooltjes te bouwen, wegen aan te leggen, natuurlijk toe te zien etc

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Erik

@8: Zeker vanwege die surinaamse gemeenschap in Nederland zou je niet alle banden moeten verbreken, maar dat wil niet zeggen dat je de vorm van die banden niet kunt aanpassen aan veranderde omstandigheden. Overigens lijkt het vooral Bouterse te zijn die de band met Nederland losser wil maken.

off topic: Inderdaad is de amerikaanse afkeer van Iran helemaal losgezogen van de werkelijkheid, maar da’s wel vaker met Amerika. Zo zou Amerika in Iran een goede bondgenoot kunnen hebben gehad tegen de taliban en al Qaida (en tegen de opiumhandel) en was een landje verderop de suggestie dat Saddam Hoessein banden met al Qaida had natuurlijk ook absurd.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Piet

Geen geld meer naar Suriname klaar.
Hallo hij is veroordeeld voor drugssmokkel waar discussiëren we nog over? Als je geld stuurt naar Suriname hoef je niet heel intelligent te zijn om te begrijpen in wie zijn zak het uiteindelijk terecht komt.
Wat zijn sommige mensen toch naïef!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 pedro

Interpol meent dat de veroordeling van Bouterse voor drugshandel een politiek proces is geweest en heeft de actieve opsporing van Bouterse al jaren geleden stop gezet. Dat wil niet zeggen, dat hij er niets mee te maken heeft gehad, het wil slechts zeggen, dat er aan de kwaliteit van de rechtszaak het nodige schortte. In Nederland wordt het hem echter vooral nog steeds kwalijk genomen, dat hij Suriname onafhankelijk heeft gemaakt.

het drugsproces is alleen gevoerd, omdat we hem niet voor de decembermoorden konden veroordelen, omdat dat een interne Surinaamse aangelegenheid is.

Het is trouwens net als met de politionele acties in Indonesië. Daar mag je ook geen kwaad woord over zeggen, wat de Nederlandse inbreng betreft. Daar moeten we ook nog steeds politiek correct over blijven. Deze boodschap zal dus ook wel niet vallen onder de Nederlanders.

  • Vorige discussie