Nederland, halte banenrepubliek?

Het is zover. Het Nederlandse Openbaar Ministerie heeft in al haar wijsheid besloten. Ambtenaren zijn onfeilbaar en zeker niet strafbaar. Bak je van je werk niets, maar illegalen wel? Geen punt! Nee, sorry. Geen bonus vanwege de kostenbesparingen op het uitzetten.

Als privaat persoon een foutje maken? Wijkje in Enschede opblazen, de Volendamse jeugd uitroken of bijvoorbeeld een paar foto’s van slapende agenten op je website zetten met leuke teksten? Het OM staat al voor de deur om je desnoods tot aan de Hoge Raad te vervolgen. Publiek aan het werk tegen een concurrerend salaris? Geen punt. Het OM gaat toch geen collegae bij Justitie vervolgen… Stel je voor! Foutjes worden overal wel eens gemaakt, kan iedereen gebeuren. Terug op je post een beetje lastig? Hebben we elders nog ergens een ministerssalaris in de aanbieding?

Sorry voor het ongenuanceerde stuk. Ben boos. Volgende keer hopelijk weer iets beters over de justitiële moraal in China of de corruptie aldaar. Gelukkig worden, ook op dat vlak, de verschillen tussen Nederland en China snel kleiner. Over een paar jaar maakt het gewoon helemaal niet meer uit waar je woont. Als Libby in de VS, Wu in China of als De Korte in Nederland.

 1. 2

  Terechte verontwaardiging. Toen de Libier veroordeeld werd tot zo’n buitenproportionele straf – welke “gewone” brandstichter door slordigheid met peuk is ooit veroordeeld? – kon je de bui al zien hangen. Men probeert al niet eens meer de schijn van objectiviteit uit te stralen. Bah.

 2. 4

  Chinaman..haal eens diep adem, ogen dicht,

  Je noemt vele dingen, zoals de “schipholbrand”. Hoe sta je er tegenover om zoals, La douce France bijvoorbeeld, penentiare instellingen voor ‘brandgevaarlijken”geheel opgebouwd te zien uit beton?

  In mijn geheugen staan nogal wat bewust aangezette branden in deze, HvH, of leemkuil bijvoorbeeld..dus wat te doen..beton dan, of is dat onmenselijk? Who is to blame?

  Wat Enschede betreft, geheel met je eens..die Mans is een lapswans en moet aan de schandpaal.

 3. 7

  Ik begrijp misschien wel wat u bedoelt, @dr. Rudy. Maar toch, is het in Belgie denkbaar dat die geachte Collega met een Misstap, “die vuile socialist”, niettemin een gerechtelijke procedure tegemoet kan zien… ?

 4. 8

  Neeeheeee, Nederland kan geen bananenrepubliek zijn. Dat willen we misschien wel… Maar zolang we een koning(in) hebben zullen we onszelf toch echt een kokosmacronenkoninkrijk moeten noemen…

 5. 15

  @larie
  In mijn werkzaam leven ben ik en aantal mensen tegengekomen die iets nieuws wilden. Iets praktisch. Goedkoop en snel. Deze mensen wilden studenten onderbrengen in omgebouwde zeecontainers. Je weet wel, gewoon een kamer, badkamer en keuken. Twee kanten een uitgang die de student zelf open kan maken. Toen was daar de brandweer.

  Oeverloos gezeik, kan het wel, kan het niet. Hoe maak je die krengen brandveilig. De muren van de containers moesten minimaal een half uur brand tegenhouden. Deal. Twee lagen gipsplaten. Brandweer vertrouwt het nog steeds niet. Kan nooit goed zijn… Toen de Schipholbrand, extra veiligheidsmaatregelen, veel geld uitgeven. Het rapport van Onderzoeksraad voor de veiligheid. De wanden in Schiphol waren gemaakt van zeer brandbaar en absoluut onveilig geperst laminaat. Spul dat je eigenlijk enkel ziet in kantoorgebouwen, je weet wel. Die mooie, makkelijk te verplaatsen, tussenmuren. Enkel op kantoren dus, waar mensen, behalve bij de overheid, geacht worden niet te slapen en zeker niet opgesloten zitten.

  Lees het persbericht van het OM. Die concludeert heel simpel dat er conform wat normaal was gebouwd is…. Smerig.

  Blijkbaar hoop het OM dat iedereen nu lekker op vakantie is, kamer met reces. In September is iedereen het alweer vergeten.

  Weet je Larie. Ik hoef niet zo nodig bloed te zien. De twee bewakers, jammer voor die knullen. Zij krijgen nu alle schild van 11 doden. Niet terecht. De locatiedirecteur, het zal wel. Maar het feit dat het om direct vooraan staat om private personen direct te vervolgen en z’n eigen mensen de hand boven het hoofd houdt. Walgelijk. Was het een private onderneming geweest, dan waren er zeer zeker mensen veroordeeld voor dood door schuld. Nu hoeft het niet eens voor de rechter gebracht te worden. OM wast justitie schoon.

  @Ijsbrand
  Pikmeer II. Sommige handelingen, bijvoorbeeld het bouwen van gevangenissen, kunnen als privaatrechtelijk worden gezien.

  @Mesc
  Vragen? Zijn ze nog aan het werk dan in Den Haag? Doofpot tactiek.

 6. 16

  Klinkt misschien debiel maar ik ben blij dat steeds meer mensen erachter komen dat Nederland dus niet bepaald zo brandschoon is. Integendeel zelfs, we gaan steeds meer lijken op een ‘Italie aan de Rijn’, met alle doofpotten e.d. die we hier hebben.

  Ambtenaren mogen hier niet eens vervolgd worden! Probeer dat maar eens aan een Italiaan uit te leggen, of uberhaupt iemand van buiten Nederland. (Overigens is het tot nu toe nog nooit iemand gelukt om mij de logica te doen inzien van dat hele ‘Pikmeer’-arrest.)

 7. 20

  De discussie is nog niet gesloten. De directeur en de RGD vervolgen heeft ook mijn voorkeur boven het jagen op de lager geplaatsten. De discussie is dan wel van wiens schuld sprake is. Ik ga er tenminste van uit dat dood door schuld ten laste zal moeten worden gelegd. Maar is dat de directeur van de RGD, de justitieambtenaar die de brandveiligheidseisen aangegeven heeft, de gemeenteambtenaar die het bouwplan niet goed getoetst heeft, zijn collega die ging over de gebruikersvergunning of -buiten de overheid- de architect, de aannemer? Voor een veroordeling wegens dood door schuld moet wel een direct verband bestaan tussen het handelen of nalaten van de dader een de gebeurtenis. Als de boosheid van Chinaman en sommige reaguurders wat gezakt is kunnen we daar een boom over opzetten?

  http://www.bnr.nl/ShowANPNieuwsArtikel.asp?Context=N%7C2%2C0&id=98270

 8. 23

  De ketting is zo sterk als de zwakste schakel. Één van die schakels bij de overheid heeft een naam: Joris Demmink, de van pedofiele misdaden verdachte secretaris-generaal van het ministerie van Justitie. De rechtsstaat Nederland wordt vormgegeven door chantabele overheidsdienaren, en vooral door hen die hen chanteren. Misdaad is een rekbaar begrip, vooral voor hen die in de positie verkeren om deze daadwerkelijk te rekken. Wat een dieptrieste vertoning en een blamage voor Nederland.