1. 1

  Mag ik het zeggen? Ja, ik mag het zeggen. Het valt toch op dat in de Gender Gap ranglijst onderaan wel erg veel ‘islamitische’ landen staan. Dat lijkt me toch wel een teken dat er daar hard gewerkt moet worden aan meer gender-gelijkheid.

  Overigens heb ik een beetje vraagtekens bij de hoge score van Zuid-Afrika. In hoeverre is bijvoorbeeld geweld tegen vrouwen als variabele meegerekend? Toegegeven, mijn informatie op dat punt is een beetje verouderd, maar op dat punt scoorde Z.A. toch altijd erg slecht. Geweld tegen vrouwen lijkt me toch wel een redelijke variabele om mee te nemen als het op gender-gelijkheid aankomt.

 2. 2

  In hoeverre is bijvoorbeeld geweld tegen vrouwen als variabele meegerekend?

  Niet, het gaat puur om de werkverdeling tussen man en vrouw. En aangezien in ZA en Lesotho men de vrouwen al het werk laat doet, scoren zij hoog. Maar de index is natuurlijk waardeloos voor de doeleinden die Steeph in gedachte heeft.

  Tenslotte, nog steeds vanuit Amerika zeg ik: Nederland is een vrouwenparadijs. Ik moet het eens zijn met die mevrouw van Elsevier van laatst op dat punt. Maatstaven als “percentage vrouwen in Raden van Bestuur” zijn weinig relevant als het gaat de modale sexegelijkheid: 99,999% van de Nederlandse bevolking (man of vrouw) zal nooit in de buurt komen van een hogere managementpositie in het bedrijfsleven.

  Wat modale sexegelijkheid betreft kan je beter kijken naar ongewenste intimiteiten, sexuele intimidatie en geweld. En op die zaken scoort Nederland bijzonder goed, denk ik.