1. 1

  Interessant, maar als Neanderthalers en Homo Sapiens samen vruchtbare nakomelingen konden krijgen is het natuurlijk wel de vraag in hoeverre de Neanderthaler echt een aparte soort was.

 2. 6

  @1: Niet in hoeverre de homo sapiens een aparte soort is (neanderthaler was er eerst, dus dan zou sapiens een ondersoort zijn, of eigenlijk zijn het dan alle twee ondersoorten van Heidelbergensis)?

  @5: Neanderthaler is geen dier. Althans, het is een mensensoort en als zodanig net als de homo sapiens een diersoort, maar ik mag aannemen dat seks met mensen wel nog mag?

 3. 9

  @Bismarck, #6 Sterker nog. Dit onderzoek toont aan dat Neanderthaler helemaal geen andere soort was; homo sapiens en homo heanderthaler konden samen vruchtbare kinderen maken en zijn DUS dezelfde soort. Het onderscheid lijkt me derhalve hooguit een rassenkwestie.

 4. 11

  @9: Die definitie zorgt wel voor problemen. Hoe zit het bijvoorbeeld met de yak en de koe, die samen nakomelingen kunnen krijgen waarvan de vrouwtjes wel en de mannetjes niet vruchtbaar zijn? Of hoe zit het met “ring soorten”? Om nog maar niet te spreken van de bizarre sekswereld van de prokaryoten.

 5. 12

  @Bismarck, #11 Gelukkig bestaat het concept “soort” enkel bij gratie van de neurotische dwang van het menselijk ras om alles in hokjes te rangschikken:P

 6. 13

  Een stukje positieve kritiek dan. Ik vind het gek dat men allerlei kunsten uithaalt met gortdroog verdord DNA-materiaal uit de Balkanse woestijnen, 60% onleesbaar ? En dan 1-6 PROCENT daarvan onweerlegbaar in mijn ruggemerg weet aan te wijzen.

 7. 14

  En is er bekend of het specifiek vader- of moeder-DNA is ? Ik wou dat wel even weten in verband met mijn voorouderverering dankuwel.

 8. 16

  @14: Ik denk dat we over 5 jaar daar heel wat meer over kunnen zeggen.

  Als je veel kenmerken van moderne Afrikanen hebt dan val je waarschijnlijk af.Ook heb ik heb wel eens iets gelezen over roodharigheid van Neanderthalers.

 9. 17

  DNA-onderzoek: Neanderthalers en Homo Sapiens hadden op grote schaal reproductieve seks, om uiteindelijk bij het Hoogtepunt van de Evolutie uit te komen: Jack de Vries.