COLUMN - De Nederlandse Aardolie Maatschappij is op zijn zachtst gezegd niet echt populair bij de inwoners van het aardbevingsgebied in Groningen. Maar nu hebben ze het wel heel erg bont gemaakt. Het contract dat een aantal bewoners van Loppersum moest tekenen om in aanmerking te komen voor een vergoeding voor het verstevigen van hun huis als gevolg van aardbevingsschade bevatte een paar opmerkelijke voorwaarden.
Een daarvan was dat een bewoner geen nieuwe aardbevingsschade meer kan claimen nadat de klus is geklaard. Garantie tot aan de verstevigde voordeur dus. Ook een eventuele waardevermindering van het huis als gevolg van de werkzaamheden komt voor rekening van de bewoner zelf. ‘Wat een geknoei, hoe durven ze het te presenteren’ vind huizenbezitter Fred Ottens uit Loppersum. ‘Zeer kwalijk en in het voordeel van de NAM.’
Gelukkig bleek het loos alarm te zijn. Foutje bedankt. In een verklaring zegt de NAM de verwarring te betreuren en zich ervan bewust te zijn dat de verzonden voorwaarden niet aansluiten bij de situatie in Noordoost-Groningen. Oftewel, de NAM is vergeten de standaardcontracten van tevoren even goed na te lezen op fouten en onregelmatigheden. En dat met betrekking tot zo’n gevoelig dossier. Slordig.
Erg slordig vind ook de actiegroep Schokkend Groningen. ‘Ja, ja, foutje?’ vraagt het comité zich ietwat cynisch op Facebook af. Schokkend Groningen heeft nog meerdere appeltjes met de NAM te schillen. Zo deed actievoerder John Lanting in maart dit jaar aangifte tegen minister Kamp en oud-directeur van de NAM Bart van de Leemput wegens vernieling van woningen. Met de aangiftes is tot nu toe nog niks gedaan. Ze blijken zelfs onvindbaar. Het Openbaar Ministerie geeft toe dat er iets fout is gegaan en belooft snel een beslissing over de aangiftes te nemen.
Koren op de molen van de talloze complotdenkers onder de aarbevingsslachtoffers, die net als Schokkend Groningen vinden dat bij zo veel toevalligheden geen sprake van toeval meer kan zijn. De bewoners van Loppersum kunnen binnenkort een gewijzigd contract tegemoet zien. Volgens Fred Ottens is er maar één geschikte plek om het oude contract te archiveren. In de prullenbak ermee.
Reacties (3)
Indien het niet zo intens stom en droevig was, had ik er om kunnen lachen.
Zal wel weer het werk zijn van een overbetaalde (al dan niet ingehuurde) persoon met veel “papiertjes” zijn.
Misschien kunnen bij een volgende poging iemand nemen die de fase van “leesplankje” al achter de rug heeft.
Alsof ze standaardcontracten hebben voor het vergoeden van aardbevingschade. Daar is echt wel over nagedacht hoor.
[edit] verkeerde topic