1. 3

  Het is meer dan terecht dat de West-Europese landen in de kelder zijn beland.
  Ierland, Engeland en Frankrijk waren tenenkrommend slecht en jazzy Duitsland verwachtte toch niet hoge ogen te gaan gooien?

  Schande natuurlijk dat wij 12 punten aan het beroerd slecht Turkije gaven (samen met DE en BE).

  Als ik een Kroaat zou zijn zou ik nooit punten geven aan die arrogante ‘fouding fathers’ van de EBU die er al jaren een potje van maken en toch vasthouden aan hun vaste finale-plaatsen en al helemaal niet aan onmuziekale landen die ongeachte de kwaliteit jaar-in-jaar uit 12 punten aan Turkije geven.

  Ik vind dat Nederland en België volgend jaar moeten worden uitgesloten bij het ‘voten’.

 2. 6

  Ik heb een tikkeltje moeite met de blokken die david maakt. Wat is Scandinavie, Oostblok, Balkan (ongeveer de hele balkan ligt in het oostblok) en oud europa (ligt scandinavie daar neit ook in)? Ik ben erg benieuwd hoe en waarom grenzen gelegd worden.

  Feit bleek dat Servie 12 punten kreeg van alle voormalig joegoslavische staten (die daarmee de meerderheid van de 12 putnenscores van Servie vormden). Turkije kreeg precies van alle landen met een substantieel deel turkse immigranten 10 of 12 punten. Op dezelfde wijze krijgt rusland zijn punten vooral van landen met een flinke russische minderheid (witrusland en oekraine dito).

  Afgzien van ethnisch stemgedrag denk ik dat de Servische winst hoe dan ook beter te verklaren is door andere factoren dan de kwaliteit van het liedje. Laat ik eens twee proefballonnetjes oplaten:
  -Vermeende sexuele aard
  -Starwarskid gelijkenis
  Lijken me twee factoren die bijvoorbeeld veel scandinavische stemmen trekken.

  Verder blijf ik het jammer vinden dan Bulgarije niet won. Dat is echt het enige liedje waar ik de mp3 misschien van ga downloaden (oftewel, het enige dat ik het aanhoren waard vond).

 3. 8

  @Bismarck 6, nee
  Serbia kreeg naast veel 12 punters uit thuisblok Balkan ook veel stemmen uit Oostblok 1×12 en 2×8, Oud-Europa 2×12 en 4×8 en Scandinavië 1×12 2×10 en kon daarom Ukraine (weinig punten uit de Balkan en Scandinavië); Russia (weinig punten uit Oud-Europa en Scandinavië) en Turkey (alleen allochtone Turkse stemmen en geen steun in het Oostblok).

  Trouwens in het Euro-failliete Oud-Europa werden in FR, BE en NL naast de 12 punten voor Turkije ook 10 punten voor Armenië weggegeven. Scandinavië echter: 0 ! punten.
  In DE en UK (TR 12 punten) wonen blijkbaar meer Grieken (10 punten)

  De echte muziekkenners en anti-blokstemmers zijn de Ieren met 12 punten voor het statische Litouwen met de prachtige gitaar begeleiding; al vallen de 8 voor Oekraïne dan wel weer tegen.

  De zeer goede zangeres uit Serbia had ook nog eens een zeer doorleefde live-uitvoering en heeft daarmee terecht gewonnen en van autochtoon-NL 8 punten gekregen.

 4. 9

  @Bismarck 6
  Ik heb Bulgaria even moeten opzoeken op YouTube: neen, zon afgezaagd trommelnummertje hebben we al zo vaak gezien en kreeg daarom bij ons thuis nauwelijks een 6½.

  Hadden we niet zelf een paar jaar geleden zo’n act?

 5. 10

  @8: In Ierland zitten veel Litouwse emigranten. Check vorig jaar ook maar eens de stemmen van Ierland aan Litouwen. De Armeense dispora heb ik niet 100% inzicht in, maar volgens mij zitten er wel een aantal in genoemde landen (Frankrijk is er notoir om).

  Ethnische groeperingen kunnen echt eng veel stemgedrag voorspellen. Wat mij betreft mag er wel eens onderzoek gedaan worden naar de individuele bellers/SMS-ers bij Eurosong, want nu lopen we toch vooral te speculeren op geografische correlatiestudies.

  Uberhaupt ben ik wel benieuwd naar het aantal stemmers per land, want hoe kleiner dat is, deste groter de invloed van minderheidsgroeperingen. Ik kan me bijvoorbeeld voorstellen dat autochtone nederlanders en belgen vrijwel niet gestemd hebben, aangezien hun liedjes toch niet in de finale zaten. Misschien dat de landen die al langer meedoen ook een lager stempercentage hebben, omdat die nog gewend zijn dat een jury voor hun stemt, terwijl nieuwe deelnemers veel bewuster zijn van televoting en dus actiever stemmen.

 6. 11

  @9: Volgens Rietveld is 6,4 voldoende om te winnen! Overigens is het nummer van Bulgarije moeilijk te vergelijken met Treble. Het afdoen als een trommelnummertje geeft al aan dat je de essentie gemist hebt. Het zit namelijk niet in de trommels, maar de stem van Elitsa, die toch echt veel bijzonderder is dan die van Marija Serifovic. Verder is het enige liedje met energie. Het liedje van Servie daarentegen was 13 in een dozijn.

 7. 13

  @10: vorig jaar zijn met bellen en sms’en 8,5 miljoen stemmen uitgebracht. Dat is gezien het aantal deelnemende landen (en hun inwoners) niet zo heel erg veel eigenlijk. Meer gedetailleerde informatie heb ik niet kunnen vinden.

 8. 14

  Bulgarije en Turkije (ik ben gek op die Timbaland-sound) vond ik het beste (tenminste, op de video, live heb ik het niet gezien.) Servië is goed gezongen maar saai.

  Bij turnen en kunstrijden hebben ze een eenvoudige methode om van vriendjesstemmen af te komen: de hoogste en laagste score tellen niet mee voor het totaal. Kunnen ze bij Eurovisie ook doen, ik zou dan alleen de hoogste en laagste 3 nemen, omdat er veel meer stemmen zijn.

 9. 16

  Bij EuroVisie kan je toch in principe ook doen:
  Servië = NL: 8 BE: 5 CR: 12 TR: 0 etc?
  Gaat het nog sneller ook. Het enige verschil is dat bij turnen absolute punten worden gegeven, terwijl het bij EuroVisie om een soort ranking gaat.

 10. 17

  @ Scilnv: Toevallig zag ik in de krant een staatje met de aantallen twaalfpunters van de eerste vier in de uitslag. Ze hadden allemaal 3 of meer keer 12 punten. Resultaat van jouw idee: alle vier de landen krijgen 36 punten minder.