Mutant maakt mooie trofee

Jagers hebben het voorzien op het gemuteerde witte zwijntje dat op de Veluwe rondhobbelt. Het dient te worden afgeschoten omdat de soort zuiver moet worden gehouden, zo redeneert men.

De natuur heeft zelf een aantal prima mechanismen om er voor te zorgen dat ongewenste mutaties vanzelf uitsterven, maar de man met hetjachtgeweer hoort daar niet bij. Raszuiverheid is een idee dat uitgaat van een onveranderlijke situatie, van een eindpunt in de evolutie, terwijl evolutie nooit klaar is. Vanuit onze beperkte waarnemingsplek lijkt het wellicht niet zo, maar de evolutie is nog in volle gang.

Wie is de mens om te bepalen dat wilde zwijnen klaar zijn met evolueren? We moeten het afschieten van alle mutaties juist verbieden en de natuur haar gang te laten gaan. Als het niet levensvatbaar is dan sterft het vanzelf weer uit toch? Want stel je voor dat er duizenden jaren geleden een groep jagers was geweest die besloten had dat die rare apensoort die rechtop liep een mutatie was…

De witte zwijnen die over 200.000 jaar over deze aarde zullen heersen zullen u dankbaar zijn.

 1. 1

  Ik ben het met de jagers eens. Eigen gans, eh zwijn eerst! Keine mutilitationen, bitte.

  Maar alle gekheid op een stokje, heb je hier een link van? Is het misschien een albino?

  Overigens, als je de berichten mag geloven is zijn kleurtje over een paar jaar evolutionair gezien al “fitter”.

 2. 2

  Die zwijntjes zijn geen mutanten. Ze zijn het gevolg van het paren met tamme huisvarkens, soms al decennia geleden. Soms steekt die eigenschap de kop weer op als de juiste ouders met elkaar paren. Op de Veluwe gebeurt dat elk jaar en zo lopen er jaarlijks een half dozijn sneeuwvlokjes rond.

  Evolutie is nooit klaar, dat klopt, maar het laten verdwijnen van wilde zwijnen door vermenging met tamme huisvarkens is ook geen daad die veel respect toont voor de natuurlijke gang der dingen.

  Of die tamme dieren vanzelf uitsterven – zonder wolven die ze er gemakkelijk uitpikken – is zeer de vraag. Tamme huisvarkens doen het in de Hollandse cultuurnatuur waarschijnlijk veel beter dan schichtige zwijnen.

  Dus even nadenken – en doorladen.

  Arno (bioloog, natuur- en dierenvriend)

 3. 3

  Ik ken de risico’s van het vermengen van wilde en tamme/gekweekte dieren, denk aan de zalm, maar alleen door DNA onderzoek kun je erachter komen of het een kruising of een mutant is nietwaar? Puur op uiterlijk afgaan lijkt me niet betrouwbaar.

 4. 4

  Zie Giel Beelen, inmiddels de zaakwaarnemer van Sneeuwvlokje, voor een foto (sorry, ik ben een HTML dummy). Een albino zou geheel wit zijn – met rode ogen – sneeuwvlokje heeft zwarte vlekken op een creme vacht. Dat precies wat je krijgt als je een wilde zwijnen kruist met tamme varkens. Vakantiegangers op Corsica weten hoe dat eruit ziet, op dat eiland wonen namelijk tienduizenden sneeuwvlokjes. Ziet er heel kleurrijk uit al die verschillende vlekvarkens.

  We moeten niet vergeten dat sneeuwvlokje een geslaagde ‘staged news event’ van de Partij voor de Dieren is. Die maakten slim de link met de albino gorilla sneeuwvlokje die in 2003 in Barcelona is overleden. Nu denkt iedereen dat het iets bijzonders, zeldzaams betreft.

  Arno

 5. 7

  Arno, betekent dit dan niet dat je in principe ALLE varkens op de Veluwe moet uitroeien en opnieuw moet beginnen? Dit varken (zie ik op de foto) is duidelijk een uitzondering tussen zijn broertjes en zusjes. De aanpassing lijkt me dus genetisch gezien recessief, en zal weinig voorkomen, tenzij ze een voordeel hebben bij zo’n huid (Wat ik nu niet zo snel zie). Daarnaast lijkt het me dat het gedrag van dit biggetje niet veel anders zal zijn dan dat van zijn broertjes en zusjes.

  Dus waarom afschieten?

 6. 10

  @Arno

  Ik had begrepen dat het Damhert een exoot is, en dat er plannen waren om de soort van de Veluwe te laten verdwijnen d.m.v de jacht. Je voelt natuurlijk aan dat hele volksstammen in opstand kwam tegen deze “bambi moorden” :) ’t Is afgeblazen, geloof ik

  Blijkbaar geldt dat allemaal niet voor bisamratten, overigens.

  PS: Ik kan d’r effe geen links van vinden.

 7. 11

  Alles afschieten is niet nodig. Er zitten inderdaad wat recessieve varkenseigenschappen in de populatie. Als een je paar zwijngeneraties geduldig de vlekvarkentjes verwijdert, verdwijnen die eigenschappen: Purifying selection.
  We kunnen de vlekjes ook in een apart stukje bos zetten, kan iedereen komen kijken en iets leren over domesticatie, genetica en wild versus tam. Het Veluws varkenseductiecentrum?

 8. 14

  @Pelayo

  Klopt. Als je ver genoeg teruggaat is zelfs het Hollandsch duinkonijn ook een exoot (http://www.teleac.nl/jota/aflevering.jsp?aflnr=38607)

  Dat geldt voor de fazant (600 na Chr.) en zelfs de snoekbaars (is van na 1870).

  Als het maar lang genoeg geleden is of we zijn er genoeg van gaan houden, dan mogen ze blijven. Beetje willekeurig. Lijkt wel wat op hoe we met mensen omgaan.

 9. 15

  @Spruyt12

  Vergeet niet dat hier predatoren ontbreken die het vacht en gedragsverschil in natuurlijk opzicht relevant zouden maken. Er is hier nauwelijks negatieve selectiedruk (afgezien van jagers dan). Of het gedrag van de vlekjes veel verschilt is inderdaad de vraag.

 10. 18

  @Arno (bioloog, natuur- en dierenvriend): Biologen zijn dat niet die mensen die als ze een zeldzaam plantje zien deze uitrukken voor de verzameling zeg maar onder het mom van wetenschappelijk onderzoek? Menig vlinder heeft als laatste ervaring het koude staal wat door het lijf wordt gestoken door een juigende bioloog etc.
  Normaal woonachtig in Wageningen en erger mij groen en geel aan het gedrag van biologen in de natuur

  Dus even nadenken, doorladen is iets wat niet kan, nergens niet en er is geen excuus reden te bedenken die dat rechtvaardigd.

 11. 20

  @Spuyt12

  Au! excuus, een random R. (doelloze variatie door mutatie is de drijvende kracht achter evolutioniare verandering)

  Mensen afschieten hoeft niet, gewoon, net als de australische konijntjes, wachten op de crash aan eind van de J-curve.

 12. 21

  @Arno: Dan hou je geen rekening met het afbuigen van de verwachting ten opzichte van de realiteit zodat het gat binnen de acceptatiegrenzen blijft, dan gebeurt er niets.

 13. 22

  De empirie stemt vooralsnog niet optimistisch over afbuigingen. http://www.efn.org/~patrickb/grf.jpg
  Maar uitgesloten is het niet, voorspellingen gaan inmiddels uit van een piek in de wereldbevolking van 9 miljard halverwege deze eeuw, en daarna wellicht een afname. Dat voorspelt evenwel niets over hulpbronnen en klimaat. Als alle Indiers en Chinezen zo gematigd gaan consumeren als wij…

 14. 23

  Indiërs en Chinezen consumeren op dit moment al gematigder dan wij. Echter, ze halen ons wel snel in.

  Ik geloof niet zo in de J-curve voor de mens. Massale uitsterving zal niet volgen. Daar komt nog bij dat we veel hulpbronnen (zoals water) nog veel efficiënter kunnen gebruiken dan nu het geval is, waardoor we met dezelfde hoeveelheid goederen meer mensen zouden kunnen voeden. De aarde kan, mits goed gemanaged, veel meer mensen aan dan de huidige 6 mrd.

 15. 25

  Overigens Arno, deze link stond een tijdje geleden in “de waan van de dag” hier en hij werkt (overdag) nog steeds. Prima streamer van zwijntjes familie ergens in een bos, met geluid en vrijwel altijd wel een bioloog of liefhebber achter de camera om de leuke gebeurtenissen te laten zien.

  http://www.wildtiere-live.de/de/index.htm

 16. 26

  Wilde zwijnen. Ik heb ze nog nooit in ’t wild gezien, wel gehoord en geroken :-)

  In de Ardennen zag je een spoor van vernielingen in het bos. Overduidelijk net gemaakt. We hebben het gevolgd, en op een bepaald moment kon je ze horen, en je rook een dikke “mestlucht”.

  Ik heb ze overigens wel gegeten. Zo ben ik dan ook wel weer.

 17. 28

  @Arno

  Mensen afschieten hoeft niet, gewoon, net als de australische konijntjes, wachten op de crash aan eind van de J-curve.

  Zijn daar wiskundige modellen voor, die groei en verval beschrijven? Met andere woorden: Kan je iets meer over zo’n J-curve zeggen dan dat het zou *kunnen* crashen?

 18. 29

  @Pelayo

  (Sorry, sunshine delay) Die modellen zijn er vast, maar ik kan er zo snel niets ophoesten. Het is denk ik niet zo ingewikkeld. De populatie groeit eerst exponentieel omdat de omvang klein is in verhouding tot de beschikbare leefruimte / hulpbronnen. Dan kan de populatie stabiliseren (S-curve), maar ook crashen en zelfs weer opnieuw groeien (boom-crash curve, allemaal J’s achter elkaar, beroemd van de lemmingen in Scandinavie). Crash kan ook optreden door een nieuwe infectieziekte (myxomatose bij konijnen).

  Hier staat meer, met een programma Populus dat populatiegroei berekent. Bedoel je dat?

  http://employees.csbsju.edu/ssaupe/biol116/Ecology/population.htm

 19. 33

  quote: “Het dient te worden afgeschoten omdat de soort zuiver moet worden gehouden”

  nou…..beter zo ik het zelf niet kunnen verzinnen.

  dus jagers…. OPGEPAST!!!!

  mocht er iemand ook zo denken als jullie en die nog niet opgesloten zit zijn jagers een zeer snel uitstervend ras.

  een gehandicapt kind shiet je toch ook niet zomaar af omdat het (in jullie eigen woorden) onzuiver is.

  beetje hard mischien, maar zo denk ik nou, recht voor zijn raap

  :o)

  that’s all i have to say