Mr. UnitedNations 2007

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Kofi Annan moet vertrekken en dus is de VN naarstig op zoek naar een opvolger.
De grootste diplomatieke Mister-verkiezing vindt nu plaats en Azië is de leverancier. (hoewel de VS speculeert dat zij ervaring belangrijker vinden dan de geografische afkomst)
Wie zijn de officiele kandidaten en wie zijn de verplichte “gevaarlijke” outsiders?

De (in)officiele eisen waar de kandidaat aan moet voldoen:

  • Liefst een man.
  • Franssprekend (anders gebruikt Frankrijk haar veto)
  • Het liefst niet uit een machtig land
  • Men moet de baan niet al te graag willen hebben
  • Goede verhoudingen hebben met de VS ( anders wordt men de 2de Boutros Boutros Ghali)
  • De officiele kandidatenlijst ziet er als volgt uit:

    Ban Ki-moon, Zuid-Korea. Zuid-Koreaanse minister van buitenlandse zaken. De eerste Zuid-Koreaan die zich officieel kandidaat stelt voor de functie. Grote buurman China en Zuidoost-Azië hebben er nog twijfels over. De Verenigde Staten zien het liefst een Zuid-Koreaanse kandidaat als het echt een Aziaat moet zijn.

    Jayantha Dhanapala, Sri Lanka. Speciaal adviseur van de Sri-Lankaanse president en tot 2003 hoofd van het Ontwapenings-departement van de VN. Zou wel de steun hebben van China. Men beschouwt hem echter als een oude insider en de leden willen weer eens een nieuw gezicht. De etnische onlusten in eigen land kunnen roet in het eten gooien. Maar blijft een grote favoriet.

    Surakiart Sathirathai, Thailand. Vice-premier en oud-minister van buitenlandse zaken. Omstreden politicus in Thailand en beschadigt door de politieke onlusten in het land. Spreekt slecht Frans. Claimt de steun te hebben van China ( maar men hecht niet zoveel waarde aan die claim)
    Zijn negatieve uitspraken over het Internationaal Gerechtshof maken hem bij de meeste landen ook niet bijzonder populair. Begon ook te vroeg met agressief campagne voeren.

    Shashi Tharoor, India. Hoofd van de PR-afdeling van de VN. Lange carriere achter de rug bij de VN. Was verantwoordelijk voor de VN-vredestroepen in Joegoslavië. Van de 4 officiele kandidaten heeft deze de beste papieren en is daarom ook een grote favoriet. Enige minpunt is zijn afkomst. India wordt door sommige landen gezien als een machtig land. (lees: China is niet blij)

    Naast de officiele kandidaten zijn er ook nog kandidaten waar men continu over speculeert en ook een kans maken. De volgende kandidaten hebben zich nog niet officiaal kandidaat gesteld maar men verwacht dat ze het wel gaan doen.

    Kemal Dervis, Turkije. Oud-minister van Economische Zaken onder Bülent Ecevit en oud vice-president van de Wereldbank. Nu het hoofd van de United Nations Development Program (UNDP). Behoort tot de machtige 3 van de VN ( na Kofi Annan en de vice-secretaris generaal). De perfecte compromis-kandidaat. Volgens de VS ervaren (lees: VS-vriendelijk), komt uit Azië maar wel dichterbij Oost-Europa (volgens sommige leden moet de kandidaat nu uit Oost-Europa komen). Van de inofficiele kandidaten maakt hij de meeste kans.

    Goh Chok Tong, Singapore. Oud-premier van Singapore. Werd naar voren geschoven na bekendmaking van de Indiase kandidaat. China ziet liever een Singaporees dan een Indiër. Het Verenigd-Koninkrijk zou in de coulissen al hard aan het lobbyen zijn voor deze Singaporees.

    Prins Zeid Hussein, Jordanië. Sinds 2000 permanente VN-vertegenwoordiger van Jordanië. De enige Arabische kandidaat. Zeer geliefd bij John Bolton ( Amerikaanse VN-ambassadeur) maar maakt niet veel kans. De voorganger van Kofi Annan was ook al een Arabier maar dan uit Afrika (Egypte).
    Zou mogelijk wel veel kans maken als de VS besluit om zijn kandidatuur openlijk te steunen om haar eigen image in het Midden-Oosten wat op te vijzelen.

    Alexander Kwasniewski, Polen. Oud-president van Polen. Oost-Europa heeft nog nooit een secretaris-generaal geleverd en is vastberaden om dat nu wel te doen. Eigenlijk een spek-en-bonen kandidaat. Rusland staat al klaar met haar veto en Frankrijk wil geen kandidaat die zich openlijk heeft geschaard achter de VS tijdens de Irak-oorlog.

    Vaira Vīķe-Freiberga, Letland. Huidige president van Letland en de enige vrouw in de lijst. Ook kandidaat namens het idee dat Oost-Europa nu aan de beurt moet zijn. Rusland staat ook hier weer klaar met een veto.

    De jury bestaat dit keer uit de 5 permanente leden en de tijdelijke leden (Argentinië, Japan, Qatar, Slowakije, Congo, Denemarken, Griekenland, Peru, Ghana en Tanzania)
    De winnaar zal voor het einde van het jaar bekend worden gemaakt.
    Place your bets.

    Reacties (17)

    #1 Siquo

    Just another case of history repeating? :)

    Boutros-Ghali was the first UN secretary-general not to be elected to a second term in office. There is speculation that the US vetoed his reelection because in 1996 the UN published a report condemning the military actions of Israel in southern Lebanon

    Ik zet mijn geld in op Dervis. China heeft teveel belang bij een kandidaat van hun goedkeuring, van een land waar zij met hun lange armen bij kunnen, wat de VS waarschijnlijk niet wil hebben.

    • Volgende discussie
    #2 BartB

    Waarom toch een man? Aung Sung Kyi leek me zo’n geschikte kandidate. Kan ze haar huis ook eens uit ;).

    Daarnaast is Thaksin Shinawatra opvallend afwezig. Heeft nu niets omhanden, ruime politieke ervaring. Wordt beschuldigd van banden met de maffia en corruptie, dus zou zich bij de VN helemaal thuis moeten voelen.

    • Volgende discussie
    • Vorige discussie
    #3 Bismarck

    Griekenland zit in het stemcommittee, dus Dervis heeft in ieder geval al 1 zekere tegenstem.

    • Volgende discussie
    • Vorige discussie
    #4 Carlos

    Konden ze geen aansprekende kandidaat in Myanmar vinden?

    • Volgende discussie
    • Vorige discussie
    #5 Bismarck

    Oja in het rondje tactisch stemmen, Japan zal tegen de Koreaan en de Singaporees (want chinees) zijn, Griekenland en Slowakije waarschijnlijk voor de twee oost-europeanen en tegen de Turk.
    Dat gaat natuurlijk om de wat minder doorslaggevende stemmen, er even vanuit gaande dat de 5 vaste jongens veto kunnen roepen (wat dat betreft kan de Indier het dus al zeker vergeten).

    • Volgende discussie
    • Vorige discussie
    #6 Steeph

    Ik zet mijn geld op Tong. Maar ik hoop dat er zich nog andere kandidaten melden.

    • Volgende discussie
    • Vorige discussie
    #7 SciInv

    Een Indiër of (Singaporese) Chinees wordt het nooit. Maatje Zuid-Korea of Turkije is echt wel het maximum. De Singaporees heeft ook nog eens tegen dat hij uit een authoritaire staat komt. Dat zal bij het EU-blok (hopelijk) toch meewegen.

    Ik denk dat de Zuid-Koreaan de beste papieren heeft. China en Japan zijn niet de hartelijkste vrienden, maar in zulke gevallen is het hemd toch nader dan de rok en zal een Koreaan voorkeur verdienen boven een Arabier of Turk.

    • Volgende discussie
    • Vorige discussie
    #8 Siquo

    Ai, Griekenland over het hoofd gezien, daar gaat mijn inzet. Kan die er niet uit geschopt worden? En dan ook maar gelijk uit de EU?

    • Volgende discussie
    • Vorige discussie
    #9 Youssef

    De stem van Griekenland weegt niet zo zwaar.
    De stemmen van de 5 permantente leden (P5) wegen eigenlijk zwaarder en daar is waar het uiteindelijk omdraait.
    Wat Tanzania of Griekenland ervan vinden is voor de P5 niet zo van belang. Die kunnen toch worden omgekocht of overgehaald. (as usual)

    Ik zet mijn geld in op de Sri-Lankees en de Turk.
    De Indiër is een goede derde.

    • Volgende discussie
    • Vorige discussie
    #10 Bismarck

    Scilnv: Pas op Japan en Z-Korea, dat is ongeveer Israel en Jordanie. Ze hebben vorig jaar nog verbale vijandelijkheden uitgewisseld door feestdagen op te richten voor gebiedsclaims op elkaars eilanden en zelfs dit jaar nog elkaar lopen treiteren.
    Check ook de koele lock om te voorkomen dat ze via wikipedia elkaar gaan propagandapesten!

    • Volgende discussie
    • Vorige discussie
    #11 Tomukas

    Vaira Vīķe-Freiberga is niet Litouws, maar Lets… ’t moest er even uit.

    • Volgende discussie
    • Vorige discussie
    #12 Youssef

    oh oeps :S

    • Volgende discussie
    • Vorige discussie
    #13 Bismarck

    @Youssef: Ik ben trouwens benieuwd hoe je in azie een franstalige vindt, geschikt voor deze taak. Dan moet je al naar Vietnam of Cambodja, waar China meteen nee tegen zegt.

    • Volgende discussie
    • Vorige discussie
    #14 Youssef

    @ Bismarck

    De meeste kandidaten zijn goedopgeleide diplomaten die een opleiding in het Westen hebben genoten. Een diplomaat moet al aan het begin van zijn opleiding het Frans onder de knie hebben.
    Een Franstalige Aziaat hoeft niet per se uit een oude franse kolonie te komen.
    De meeste Nederlandse diplomaten spreken ook Frans, hetzelfde geldt dus, denk ik, ook voor de Aziaten.

    • Volgende discussie
    • Vorige discussie
    #15 Bismarck

    Oke, ik dacht al dat je stiekem ging lobby-en voor een Libanees ;-)

    • Volgende discussie
    • Vorige discussie
    #16 Bram VL

    Ik stel voor dat onze Guy Verhofstadt zich nog is kandidaat stelt.
    Hij en Verwilgen hebben beiden al gezellig wat postjes buiten de Belgische politiek ge-ambieerd en elke keer mislopen.
    Kunnen we hier nog is lachen.

    • Volgende discussie
    • Vorige discussie
    #17 Bismarck

    Wanneer zijn de verkiezingen eigenlijk? En waarom zou Zuid-Amerika niet eens een keer die post mogen? Of beter waarom is het continent zo belangrijk bij de verkiezing?

    • Vorige discussie