Movie Review: V for Vendetta

Voilà! In view, a humble vaudevillian veteran, cast vicariously as both victim and villain by the vicissitudes of Fate. This visage, no mere veneer of vanity, is it vestige of the vox populi, now vacant, vanished, as the once vital voice of the verisimilitude now venerates what they once vilified. However, this valorous visitation of a by-gone vexation, stands vivified, and has vowed to vanquish these venal and virulent vermin vanguarding vice and vouchsafing the violently vicious and voracious violation of volition. The only verdict is vengeance; a vendetta, held as a votive, not in vain, for the value and veracity of such shall one day vindicate the vigilant and the virtuous. Verily, this vichyssoise of verbiage veers most verbose vis-à-vis an introduction, and so it is my very good honor to meet you and you may call me V.

U bent er nog??? Dan bent u misschien geschikt om deze film te kijken.

V for Vendetta is een film die niet precies weet wat voor film het is.
Bij een actiefilm krijg je een duidelijk verhaal: ?Dit zijn de slechteriken en omdat ze slechteriken zijn mogen ze dood.?
Bij intellectuele films zeggen ze: ?En hij deed dit en dit en dit en dit?. Waarna je zelf de conclusie kan trekken: ?Aah, hij is een slechterik en mag dus dood.?

V for Vendetta zit hier precies tussenin. De slechterik is heel duidelijk de slechterik (en moet dus dood) maar ze gaan daarbovenop het je ook nog eens tot in den trieste uitleggen. Deze combinatie werkte voor mij net niet. Ik wil of achterover hangen en vermaakt worden of opgezogen worden en zelf mijn conclusies trekken. Niet mijn conclusies trekken en daarna alsnog de mening van de filmmakers door mijn strot geduwd krijgen.

Daar komt nog eens bovenop dat het taalgebruik af en toe nogal complex is. Zie de quote die ik hierboven heb neergezet. Bedenk dan ook nog eens dat dit gebracht wordt door een man in een uitdrukkingsloos masker en het word al snel een hele zit.

Maar is het een vervelende zit?
Nee, zeker niet. Zolang je geen actiefilm verwacht kan het zelfs een hele aangename zit zijn met een paar verschrikkelijk sterke scènes.

Het sterkste punt van de film is dat ik na 2 dagen nog steeds geen concrete mening erover heb. Vind ik hem nu goed?? Vind ik hem nu slecht?? Ik weet het niet. Het leuke hiervan was dat dit gevoel ook in de bioscoop hing. Er was echt zo’n sfeer waarbij iedereen zat te loeren of er iemand op zou gaan staan en de zaal uitlopen. Feit is wel dat ik hem anders vond en dat is gezien het aanbod van films de laatste tijd ook wel weer eens lekker.

 1. 1

  Oh man, die quote is geweldig. Ingewikkeld poetisch taalgebruik, maar wat er gezegd wordt is lekker fout. De film lijkt me heel leuk. Eindelijk weer een film die ik graag wil zien.

 2. 3

  dit is een geweldige film. ik heb hem gezien en het gaat eigenlijk over wat ons over 10 jaar te wachten staat als we alle shit van de politiek over ons heen laten komen en ze hun gang laten gaan. en wat i defilm naar voren komt is bijna allemaal werkelijk gebeurd of zal nog gaan gebeuren. dus alvast een blik hoe onze toekomst er uit ziet als we niets doen. en dat is volgens mij ook de boodschap van de makers van de film. kijk voor het verhaal achter deze film eens op
  http://www.ditkannietwaarzijn.nl/illuminati.html

 3. 4

  hoe wil je de slechteriken duidelijk herkennen in deze postmoderne tijd? Vendetta zoals al gezegd door iemand is een verbeelding van wat wij allemaal nu meemaken. Of zie je een film als maar een film? Ik vind het juist goed dat jij geen heldere hebt over het punt in de film. een beetje wakker schudden doet geen kwaad he!

 4. 5

  Het punt van eerst te voelen “aha, dit zijn de slechterikken”, en daarna uitgelegd te krijgen waarom, is dat ze bijna exact hetzelfde doen als nu gebeurt. Toch wordt de staat nu niet als ‘slechterik’ beschouwd, of er wordt toch niets aan gedaan.

 5. 6

  Nog een linkje over 9-11, er is een vrij brede beweging die de officiele versie in twijfel trekt. Het is trouwens al vaak genoeg gebeurt. Het startschot voor de USA om betrokken te raken in de Vietnam-oorlog was een boot die met opzet Vietnamees gebied binnenvoer (zoals later bleek) zodat hij gekelderd zou worden. Amerika was aangevallen en ging zich dus met goed recht verdedigen. In Irak was er de dreiging van atoombommen nodig. Nero zei dat christenen Rome hadden afgebrand om ze te kunnen vervolgen. Hitler zei dat joden de Reichstag hadden afgebrand…
  Zoals Goebels zei: vertel de mensen dat ze aangevallen worden, en ze zullen als 1 angstige massa achter je vergelding staan.

  http://www.letsroll911.org/