Monumentale trap Paleis “gesloopt”

Paleis op de DamNa Koninginnedag waarop Nederland zich voor de volle 100% overgeeft aan Oranje aanbidding is het nu (op 1 mei) weer tijd voor een iets kritischere houding tegenover ons koningshuis. In de afgelopen weken is namelijk in het Paleis op de Dam, buiten het bereik van de camera’s en tegen het advies van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg, een zeventiende-eeuwse trap gesloopt. Architectuurhistoricus Pieter Vlaardingenbroek, in 2004 gepromoveerd op de bouwgeschiedenis van het paleis, zegt dat de trap in Nederland één van de weinige nog bestaande voorbeelden is van een zogenoemde keizerlijke trap. (NRC) Deze unieke keizerlijke trap moest plaatsmaken voor een dienstlift in het paleis dat overigens al 4 liften bevat. Monumentenzorg is zeer verontwaardigd over de gang van zaken en noemt het een ‘zware aantasting van de monumentale waarde’ van het paleis (Parool1). Maar men is ook bang voor een precedentwerking nu blijkt dat iedereen monumentale panden mag gaan aanpassen naar eigen inzicht. Stadszender AT5 hield een enquête onder de Amsterdammers: 77% tegen sloop trap paleis. De rol van de deelraad Amsterdam Centrum in deze kwestie is vaag maar cruciaal. In eerste instantie stemde de raad in met de sloop, maar even later hebben de deelraadfracties koningin Beatrix alsnog gesmeekt om op haar verjaardag bekend te maken dat ze afziet van de sloop (Parool2). Op 28 april bleek echter tijdens een raadsvergadering dat de trap al was gedemonteerd en opgeslagen (centrum.amsterdam.nl). Majesteit, mogen wij als onderdanen dan alstublieft nog wel even te zien krijgen hoe ons gedemonteerde culturele erfgoed er nu bij ligt?

 1. 1

  Wat een gespuis, dat koningshuis. Maak er onmiddelijk weer een stadhuis van ! Geef terug aan het volk wat het volk toebehoort en laat die oranjes maar een van hun andere paleizen verkloten. Ze hebben er zat.

 2. 2

  Beetje jammer dit, inderdaad. De Roy van Zuidewijn had er op Koningedag op AT5 ook nog het een of ander over te melden. Aan de ene kan triest dat hij nu al tot AT5 is afgedaald om nog een spreekbuis te hebben, maar aan de andere kant ben ik het volkomen met hem eens.

 3. 3

  Zeker, jammer.

  Tijdens de studieperiode van mvr. Beatrix werd eens door een medestudent in het openbaar een opmerking gemaakt over het stevige voorkomen van haar benen.

  Haar repliek was ” maar deze benen gaan wel het gehele koninkrijk dragen”. Ze wordt dus moe want ze wil met de lift.

 4. 6

  De Roy van Zuidewijn dacht ook dat het om een personenlift ging. Maar ja, die dacht ook dat Margarita haar comfortabele leventje zou opgeven voor hem, dus daar moeten we maar niet teveel waarde aan hechten.

 5. 7

  Jezus jongens, alsjeblieft. Er zijn zo ontzettend veel goede redenen om de Oranjes te haten of gewoon uit principe tegen het koningshuis te zijn, dat dit wel heel erg lijkt alsof je een stok zoekt om een hond te slaan. Iets waar die Van Zuipestijn natuurlijk overduidelijk mee bezig is, maar dat betekent nog niet dat Sargasso dat ook maar moet doen.
  Er gaat een trap weg uit een gebouw waar we toch nooit (mogen?) komen. Nou en?

 6. 8

  Ja,…en wat is daar mis mee dan? Als er een bouwvallig trappetje moet sneuvelen voor de goede zaak?,…alsof onze geliefde vorstin onder de ARBO- wetten zou kunnen uitkomen! Gaan we nou krijgen zeg! Die ”onderdanen” zijn ook ónze onderdanen!,…en als die moe worden van het vele trappenlopen,…werkt dat indirect door op de inhoud van de troonrede! Jawel!,..krijgen wij het vervolgens op ons brood,..met-dik-boter-en-suiker!
  [img]http://i8.photobucket.com/albums/a25/Webharlekijn/varices2.jpg[/img]
  DIT willen wij lang zal ze leve niet op ons geweten hebben!

 7. 9

  @BartB: ik ben ontzettend pro-koningshuis (en daar inderdaad al vaak voor verguisd op Sargasso), maar ik verwacht wel van een Vorst dat hij/zij zorgvuldig met historische panden van nationale waarde omgaat. Maar goed: “the affairs of Kings are best left to Kings” zeg ik altijd maar.

 8. 10

  Precies JdB, zoals jij het zegt.
  Bovendien de idee dat Sargasso of van Zuydenwijn dit nieuws heeft bedacht is te veel eer voor beiden. Het stond vorige week al in het NRC en het Parool en werd uitgebreid behandeld op AT5.

 9. 12

  #11 was @ JdB. Overigens: is er nou werkelijk niks interessanters cq. spraakmakenders uit die zgn ”pijpleiding” over ons koningshuis te snorren Carlos? Zodat ook ik onvermijdelijk zal moeten afvragen of onvoorwaardelijke trouw aan Onze Geliefde Vorstin gerechtvaardigd is?

 10. 16

  Het was in het allerholst van de nacht. Twee grote volle manen stonden met verwijtende gezichten aan de hemel.
  “Hoe hard rijden we nu?” vroeg ik.
  “Zesennegentig,” zei Adriaan en draaide achteloos het stuur drie keer rond.
  “Waar rijden we nu?” vroeg ik.
  “Op de markt in Rittenburg,” zei Adriaan.
  “Rittenburg is een schilderachtig stadje,” zei ik. “Het bezit een fraai middeleeuws stadhuis met een monumentale trap.”
  “Nee,” zei ik toen het lawaai was opgehouden, “het BEZAT een fraai middeleeuws stadhuis. Kijk nou toch eens wat je gedaan hebt. Je kunt toch niet met een automobiel deze monumentale trap op.”

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Adriaan_en_Olivier

 11. 17

  En als je een teletransmateriebril opzet Eric,…
  [img]http://i8.photobucket.com/albums/a25/Webharlekijn/maxima.jpg[/img]
  …kan je misschien zien of Maxima een dolk tussen haar jarretels heeft verstopt!
  Je weet tenslotte maar nooit,..voor het geval dát!

 12. 18

  Gewoon afbreken die hap, d’r zijn nog wel een paar van die onroerendgoedjongens uit de LPF of VVD die een plannetje hebben om daar de boel te asfalteren.

 13. 20

  Ach,..zo’n trappetje,…wie maalt daar nou om! Als zó de logistiek nou nóg efficiënter kan verlopen? Bedoel,…staat niemand bij stil zeker!,..als e.e.a. gestroomlijnder kan geschieden,.. zodat Onze Vorstin ongestoord het lint van de weg A6 – A9 door het Naardermeer kan komen doorsnippen.

 14. 22

  Tis wel een voorbeeldje klassenjustitie. Een willekeurige andere familie zou nooit toestemming krijgen om zo’n trap van een monumentaal pand te slopen.