Money makes the ball go round

DATA - Na dit weekend hoor je de fans van Feyenoord weer klagen over al die duurbetaalde spelers die niet de gewenste prestaties leveren. Maar zit er wel een relatie tussen de salarissen en de prestaties? Laten wij van Sargasso nou net de afgelopen week bezig zijn geweest met een stevig stuk graafwerk in de jaarverslagen van de voetbalclubs in de eredivisie van de afgelopen seizoenen. En dat levert een heel interessant beeld op:Van alle clubs waar we de jaarverslagen van hebben kunnen vinden of opvragen hebben we de post Personeelskosten genomen (dat is inclusief sociale premies en pensioenvoorzieningen). Met nadruk hebben we niet gekeken naar de in/verkoop prijzen van de spelers zelf.
Vervolgens hebben we van het seizoen dat we de salariskosten hebben kunnen vinden ook de eindstand van die club van dat jaar genomen.
Deze gegevens hebben we vervolgens gemiddeld over de vijf seizoenen heen. En zie, er lijkt een relatie te zijn.

Nu zal dit natuurlijk niet veel verbazing wekken. Maar het is wel interessant om te zien hoe de clubs het doen ten opzichte van de curve (trend). En wat valt dan op? Dat Feyenoord inderdaad teveel betaalt voor de magere prestaties die ze halen ten opzichte van de andere clubs.
Overigens valt ook op te maken dat wanneer je minder dan 10 miljoen per jaar betaalt, je geen enkele kans maakt mee te spelen in de top 3.

Kleine notities:
– Inspiratie voor deze post kwam van de New York Times
– ADO Den Haag heeft 1 seizoen in de Eerste Divisie gezeten. Daar heb ik dus gewoon 18 + de eindclassering van dat seizoen genomen.
– Ja, persooneelskosten omvat meer dan alleen spelersalarissen. Maar het aannemelijk dat aandeel verhoudingsgewijs hetzelfde is bij de diverse clubs. Jaarverslagen geven geen specificatie helaas.
– Grafische afwerking door Crachàt uiteraard.

 1. 1

  enige vaststellingen: clubkleuren in geel-zwart: geen kans op de bovenste helft van de tabel. Rood-zwart daarentegen: alle kans om bovenin te zitten.
  En groen: blijf maar middenmoten.

 2. 3

  Ik trek eerder de conclusie dat het westen van het land zijn geld verkwist en dat de “periferie” efficiënter geld in resultaten weet om te zetten.

 3. 4

  Haha; mooi werk. Twee vraagjes:
  1. Wat voor curve is er gefit? Logaritmisch verband? Dat is wel interessant om te zien hoe (in)effectief extra spelers salarissen zijn – al kun je dat ook al uit het plaatje opmaken…
  2. Ik wordt nu ook benieuwd naar andere ‘indicatoren’, zoals bv de hoeveelheid ontvangen premies van bonden (KNVB en UEFA) ipv rang in de nationale competitie. Want dat ‘1’ als gemiddelde positie een limietwaarde is, moge duidelijk zijn, terwijl op ander (Europees) vlak die extra salarissen wel tot hun recht kunnen komen, maar je dat hier niet terug ziet. Aan de andere kant: zowel Ajax als PSV hebben de afgelopen jaren hun financieel verlies aan ‘CL gemist’ gewijd. Dus blijkbaar komt het verband dan nog steeds niet in de buurt van lineair…

  Maar goed: dit heeft al vast meer dan een zondagmiddagje gekost. Mooi werk.

  @2 even resizen?

 4. 5

  @prometeus:
  1. Staat in mijn spreadsheet thuis. Niet logaritmisch maar exponentieel dacht ik.
  2. Ga ik ook nog even naar kijken. Volgend weekend :-) En nog wat andere correlaties uiteraard. (winstgevendheid versus…)

 5. 6

  geinig stukkie.

  In de zijlijn: vaak wordt niet alleen het salaris, maar ook moreel gedrag gekoppeld aan dat hoge salaris. Zie Nigel de Jong. Commentaar als: verdient hij zoveel en nog moet hij zo schoppen. Ook Wayne Rooney viel dat ten deel, afgelopen week.

  Ben benieuwd of dat ook te kwatificeren is: kaarten vs inkomen (De Jong) of hoeren vs inkomen (Rooney)

 6. 8

  Het aantal afgelegde meters per wedstrijd gekoppeld aan salaris zou ook interessant zijn, dan krijg je een soort constante euro per meter.

  Goed stuk inderdaad, voetbal wordt geplaagd door een gebrek aan wetenschappelijke analyse. Misschien dat Sargasso kan samenwerken met Van Gaal, die staat vast wel open voor het afstaan van gegevens voor het meten van relaties.

  Ook leuk voor een serie analyses, een vervolg, met allerlei parameters. KLASSIEK SARGASSO journalistiek.

 7. 9

  Mooi werk!

  Er is een aantal plateaus dat misschien belangrijker is dan eindklassering:
  * niet gedegradeerd
  * linker rijtje
  * europees voetbal
  * kampioen

  of het doel dat de club zich voor de start van het seizoen stelt…
  Waarom afgezet tegen de produktiefactor arbeid en niet (ook)tegen de inzet kapitaal?

 8. 14

  Nee, ik bedoel: als het rangen zijn, dan is een proportioneel effect van geld al per definitie uitgesloten. Al steekt Ajax er een miljard in, de tweede rang valt niet te “verdubbelen”. Dus eigenlijk kan je niet anders dan een aflopend verband schetsen.

 9. 16

  @14 dat sluit imo aan bij mij idee om met prestatieplateaus te werken ipv met rang/stand. Na niet-degraderen kun je nog van alles halen, na het halen van europees voetbal is het alleen nog mogelijk (binnen de competie) kampioen te worden (afgezien van verschillende niveaus van europees voetbal).

 10. 17

  @JSK, @Bismarck en @PeterPaul: Kan nog wel kijken naar het aantal gewonnen wedstrijden.
  (Want dan is kampioen worden met alle wedstrijden gewonnen beter dan kampioen worden met maar 1 wedstrijd meer gewonnen dan nummer 2).
  Of het aantal gewonnen wedstrijden plus het doelsaldo.
  Maar ik hou me aanbevolen voor een nog betere indicator.

  @Parrallax: Doe me de jaarverslagen van Heracles en ik neem ze in een volgende versie mee.

 11. 18

  dank Cor! Wel raar zeg!
  Ik denk dat in België Anderlecht hoogst scoort, dan Club Brugge – da’s resp PaarsWit en BlauwZwart. Dan heb je nog Gent (blauwWit) en Genk (blauwWit). Enkel Standard Luik is rood-wit uit de top.

  Overigens, en hoe stout is het niet dat de redactielayouter een postenschrijver aanstuurt, maar zou het niet extreem funky zijn dit plaatje in ChampionsLeague termen te zien? Met die gigantische topclubverschillen?

 12. 25

  Je had ook de eindstand van een club kunnen afzetten tegen het verlies (of totale begrotingstekort) over die seizoenen. Krijg je w.s. dezelfde uitslag (met uitz. van Twente en vooral Feyenoord). Ajax en PSV hadden b.v. over 2009/2010 allebei een verlies van 20 mln.

  Tip voor de betere data- en grafiekenjunk:

  Statistieken in het voetbal blijven overwegend beperkt tot % balbezit, schoten op goal, aantal kaarten en buitenspel e.d. In tegenstelling tot b.v. het Am. Football en honkbal waar letterlijk ALLES in statistieken wordt uitgedrukt, ook als een speler in zijn neus peutert.

  v. Gaal is een van de weinige trainers die (met assistenten, + 1 op de 2e ring tribune) tijdens de wedstrijd gegevens per individuele speler noteert en specificeert. En dan na een wedstrijd nog een videoanalyse ernaast legt. Je kan het zo gek niet bedenken: van het aantal goede/ slechte passes tot aantal gelopen km’s en balcontacten per speler per wedstrijd enz.

  Het is al mogelijk om live beelden (van een actie, hele wedstrijd zal nog te duur zijn) om te zetten naar digitaal (al gezien op ARD). Caleidoscopisch vanuit elke gezichtshoek elke spelsituatie kunnen analyseren en daardoor DIREKT in honderden grafiekjes en statistieken kunnen zetten…

  Is dat geen smullen Steeph?

 13. 26

  Degene die daar een handig systeempje voor bedenkt is spekkoper. Met klanten als TG, AD, RTL sport, Studio Voetbal, ja, wie niet. Kunnen Gijp en Derksen er he-le dagen over praten (wat ze ook gaan doen want er is al sprake van een 24/7 klokje rond voetbalzender).

 14. 27

  Had ik het gisteren nog over ivm formule1. Die spellen staan dicht bij de hyperrealiteit – waarom niet de sensordata van de echte auto’s koppelen aan die van een game?
  Kan je elke wedstrijd van alle kanten, alle instellingen, alle momenten en alle situaties bekijken en herbekijken.

 15. 28

  Steeph,

  Leuke post.

  Al zou je conclusie ook kunnen omdraaien: pas wanneer je de top 3 haalt heb je genoeg inkomsten om meer dan 10 miljoen aan salarissen te betalen.

  In het boek ‘Dure spitsen scoren niet’ is overigens ook geconcludeerd dat de prestaties van voetbalteams meer samenhangen met de betaalde salarissen dan met de betaalde transferprijzen.

 16. 29

  @25:

  v. Gaal is een van de weinige trainers die (met assistenten, + 1 op de 2e ring tribune) tijdens de wedstrijd gegevens per individuele speler noteert en specificeert. En dan na een wedstrijd nog een videoanalyse ernaast legt. Je kan het zo gek niet bedenken: van het aantal goede/ slechte passes tot aantal gelopen km’s en balcontacten per speler per wedstrijd enz.

  Dat doen de meeste topclubs tegenwoordig. Alleen Mario Been gaat nog na elke wedstrijd paintballen als de ploeg een keer een mooie overwinning haalt na een potje paintballen. Zie het resultaat. Maar hij houdt van zijn cluppie…

 17. 30

  @mart: 0,59. Matig dus.

  @Bjorn: Het is dan ook vooral een correlatie. En dat blijft leuk om mee te spelen :-)
  Maar apart vond ik wel dat de enige club die in de gemeten periode steeds meer geld in de personeelskosten stopte, FC Twente was. Jammer dat hun laatste seizoen niet meetelde in dit verhaal.

 18. 31

  Ja Martijn, de meeste tobclubs hebben inderdaad overal “spotters” zitten, handmatig fysiek spotten en vinken. Maar v. Gaal is verreweg de vooruitstrevendste op dat gebied op het manische af (met een door een e.o.a. bureau op voetbal toegespitst uitgekiend systeem).

 19. 38

  Geweldig schemaatje. Ik kijk met veel plezier vooruit naar de verschillende in de comments voorgestelde afgeleide figuren die hopelijk gaan volgen.

  Ik heb wel wat clubgerelateerd commentaar op de visualisering: doordat het logo van mijn club aan de verkeerde kant van de lijn staat ( in tegenstelling tot de marker) lijkt het net of mijn club slechter presteert dan werkelijk het geval is. Dat kan ik als groot fan natuurlijk niet aan mij voorbij laten gaan. Bij emotionele zaken als voetbal valt dat al snel verkeerd. Daar moet je bij een schema die op volksvermaak ingaat natuurlijk wel een beetje mee oppassen, dat kan tot foute conclusies leiden!

 20. 39

  @Steeph nav 21 en 22 Je kan de tabel met de competitie uitslag op footballfans.eu selecteren en slepen naar Excel… je krijgt dan iets als http://bit.ly/cj2uQu Vanavond kan ik zo nog wel wat competities voor je doen. Laat maar weten (welke + seizoen)

 21. 40

  @PeterPaul: Ik wilde de bekercompetities ook nog meenemen om bv het aantal wedstrijdpunten in 1 seizoen te bepalen (dus 3 voor winst en 1 voor gelijkspel).
  En daarna nog de diverse Europa-dingen. Maar dat is iets lastiger.

  Dank voor het werk in #39!

 22. 41

  Wie maakt even een mooi staatje over de grafische kwaliteit van de grafieken en de omzet. Heb zo’n vermoeden dat Sargasso (Crachàt) het redelijk goed doet itt NYT.