Misdaadtijdschrift Koud Bloed zoekt primeurs

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
Logo Koud Bloed

Wie graag over misdaad leest, geen aflevering van CSI overslaat en Peter R. de Vries een held vindt, kan vanaf vandaag z?n hart ophalen met Koud Bloed, het nieuwe literair-journalistieke tijdschrift over true crime. Gisteravond in Amsterdam Zuid werd het blad gelanceerd.

Met op de achterflap een grote advertentie van een wervingscampagne van de politie, is het duidelijk waar het geld voor Koud Bloed vandaan komt. Initiatiefnemer Siem Eikelenboom is naar eigen zeggen erg tevreden.

Het was vorig jaar kerst toen Eikelenboom het idee kreeg om een blad te maken over misdaad. Twee weken later had de directie van uitgeverij Nieuw Amsterdam het besluit genomen: dat tijdschrift komt er. ?Het is een pure hobby van twee mensen die toevallig een uitgeverij achter zich kregen?, relativeert Eikelenboom.

Met het succes van series als Crime Scene Investigation lijkt een tijdschrift over misdaad een gat in de markt, maar Eikelenboom benadrukt dat er geen enkel marketingplan achter zit. Het blad komt vier keer per jaar uit en kost per nummer ? 9,95. De lezer krijgt daarvoor 127 pagina?s vol misdaad en ellende. En meer. Leo Blokhuis heeft een rubriek waarin hij schrijft over popmuziek en misdaad. Er staat een strip in. En een fotoreportage van een plaats delict.

?Het is een leuk blad om te lezen?, verzekert Eikelenboom. ?Dat was ook het doel van het blad: goed leesbare boeiende verhalen die niet alleen over narigheid gaan, maar bijvoorbeeld ook over bedrijfsfraude, of historische verhalen. Er staat bijvoorbeeld een portret in van Michele Greco, een interview met een gevangenisdominee en een verhaal over DNA-onderzoeken.?

Aan Koud Bloed werken grote namen mee als A.F.Th. van der Heijden, Bart Middelburg en Paul Vugts en John van den Heuvel. ?Toen bekend werd dat we met Koud Bloed bezig waren, meldden schrijvers zich spontaan aan?, vertelt Eikelenboom. “Het is voor het eerst dat er in Nederland een blad is dat gedetailleerd met een vlot pennetje uitgebreid over misdaad schrijft. Nu zijn het verhalen die de diepte ingaan, maar ik kan me voorstellen dat we in de toekomst met primeurs gaan komen.?

Het ‘hobbyproject’ van Eikelenboom is erg ambitieus. Het blad krijgt een oplage van 40.000. Ter vergelijking: een ander literair tijdschrift, maar dan over voetbal, Hard Gras zit op een oplage van 10.000.
Wat zal populairder blijken: voetbal of misdaad?

Reacties (2)

#1 bougeluk

je zou maar eikel(enboom) heten

  • Volgende discussie
#2 annoesjka

Dat is idd misdadig.

  • Vorige discussie