Minister van Financiën Schäuble blaft eigen woordvoerder af

Wolfgang Schäuble en Michael Offer // screenshot YouTubeDe Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble heeft voor lopende camera’s zijn woordvoerder er flink van langs gegeven. De ongelukkige ambtenaar was voor een persconferentie vergeten een persbericht aan de journalisten uit te delen, wat een woede-aanval van de minister tot gevolg had. Boos verliet Schäuble de zaal.

Eigenlijk had het een vrolijke bijeenkomst moeten worden, want Schäuble wilde de nieuwe schattingen presenteren over de verwachte belastinginkomsten. En die zijn dankzij de aantrekkende economie tientallen miljarden euro’s hoger dan eerder was berekend.

Maar woordvoerder Michael Offer had de persberichten met alle cijfers en grafieken nog niet verdeeld onder het journaille. En dat terwijl Schäuble, naar eigen zeggen, hem dat expliciet had opgedragen. Toen dat bij de persconferentie duidelijk werd, beet Schäuble voor lopende camera’s zijn woordvoerder toe: “Reden Sie nicht, aber sorgen Sie darfur das die Zahlen jetzt verteilt werden!” (“Praat u niet meer, maar zorg ervoor dat de cijfers nu worden verdeeld”). Daarop verliet Schäuble de zaal om pas 20 minuten later terug te keren.

Veeleisend
Toen tekst eindelijk uitgedeeld was en Schäuble weer achter de tafel zat, ontbrak de woordvoerder. Schäuble: “Wir warten noch bis der Offer da ist. Er soll den Scheiberhaufen schon selber genießen” (“We wachten nog op Offer. Hij moet van deze puinhoop wel zelf kunnen genieten”). Toen Offer er was en de persconferentie begon, drong Schäuble hem nu echt snel te beginnen: “Komm, fangen Sie an. Ich zeige heute meine Spottische Seite.” (“Kom op, begin nu maar. Ik laat me vandaag van mijn spottende kant zien.”).

De minister staat bekend als een veeleisende baas. Volgens de Bild-Zeitung klagen ambtenaren vaker over de harde toon die hij aanslaat als hem iets niet bevalt. Maar publiekelijk laat hij zich nooit zo gaan. De krant speculeert of het iets te maken heeft met een wekenlang verblijf in het ziekenhuis. Schäuble, die in een rolstoel zit, heeft veel last van wonden die het gevolg zijn van zijn handicap. Vorige maand ging het gerucht dat zijn vertrek als minister aanstaande zou zijn.

Deze zomer was Schäuble de eerste Duitse minister die fel uitviel naar Geert Wilders.

  1. 1

    De ziekenhuisopname zou er debet aan kunnen zijn. Voor dat ik dat las zat ik zelf al te denken aan een thuissituatie met een vrouw die hem had afgesnauwd.