Fijn hè? We beginnen eindelijk een beetje door te krijgen dat verspilling van voedsel niet meer van deze tijd is. En het begint ook tot ons door te dringen wat die houdbaarheidsdata betekenen en dat we zaken die over de datum zijn lang niet altijd in paniek in de pedaalemmer hoeven te mikken. Dat is winst, voor mens en milieu.
Maar dat is niet naar ieders zin. Want gisteren wist nu.nl deze ontwikkeling op een heel andere manier te benoemen. Daar heette het niet dat we als consumenten minder voedsel weggooien, maar dat we er meer risico mee nemen. En dat is eng, want daardoor kunnen we vreselijk ziek worden. Dan kunnen we bijvoorbeeld besmet worden met e.coli, of met salmonella. Ja, dat klinkt behoorlijk creepy.
Het is natuurlijk ook gewoon bangmakerij, die nog eens op heel weinig gestoeld is bovendien.Want eten raakt niet met salmonella of e.coli besmet door het te lang te bewaren. Dat gebeurt doordat er niet hygiënisch mee is omgegaan, waarbij het dan weinig of niets uitmaakt hoe lang het bewaard is. Wie zijn koelkast goed schoon houdt en bij het bereiden van voedsel een aantal elementaire hygiëneregels in acht neemt, loopt weinig risico. Het Voedingscentrum zet de zaken voor u op een rijtje. Nuchter, zoals het hoort.
Even voor de duidelijkheid: het klopt dat je salmonella en e.coli niet kunt ruiken. Wat niet klopt is de suggestie dat die besmettingen alleen voorkomen op voedsel dat te lang bewaard is: ook wat recht uit de winkel of van de boerderij komt, kan met deze pathogenen besmet zijn. Goed wassen, hygiënisch bereiden en goed verhitten maken er korte metten mee. Neus én gezond verstand gebruiken dus. Daar kom je veel verder mee dan met luisteren naar de warrige bangmakerij van nu.nl.
Foto Flickr cc me and the sysop
Reacties (4)
Zelfs voor TGT geldt wat mij betreft: als het er niet bedorven uitziet of ruikt, dan is het waarschijnlijk niet bedorven.
En je eet het toch niet rauw?
Precies, als je je kip/ei maar voldoende verhit, hoef je voor salmonella niet bang te zijn.
Is er eens een lobbyindustrie die er baat bij heeft je lang in leven te houden, is het nog niet goed ;)
Ronduit hilarisch, in dat opzicht, is de fles azijn in mijn keukenkastje. Volgens het label THT tot oktober 2012.
Hebben we een resident microbioloog? En mag ik haar of hem uitdagen om mij te voorzien van een beestje wat mijn azijn kan laten bederven? Voor of na oktober 2012 is mij om het even..