Midas Dekkers schrijft boek over sport

Midas DekkersPop-bioloog Midas Dekkers heeft weer eens een vermakelijk boek geschreven. Over sport deze keer, getiteld “Lichamelijke Oefening”. Bij wie dit geen verbazing veroorzaakt moet weten dat Dekkers een gruwelijke hekel heeft aan sport. Gruwelijk.

In een flits van foute kleuren word je omvergelopen door de lelijkheid in mensengedaante, puffend als een lekke band, de blik dof als een beslagen bril. Homo adidas. Een gekraak van takken, een vette hijg in je oor en daar hobbezakt hij alweer verder.

Laatst weer. Verbijsterd keek ik hem na. Op de rug van zijn trainingspak stond zijn artikel des geloofs: survival of the fittest. Hoe dom kan een mens zich sporten? Deze had duidelijk meer gymnastiek dan biologie van school opgestoken. Nimmer werd een principe grover misverstaan. Kennelijk dacht de moderne struikrover dat hij fitter moest worden om te surviven. Maar survival of the fittest slaat niet op jezelf, het slaat op je nageslacht.


Ik heb het boek niet gelezen, maar dit fragment maakt zijn boodschap duidelijk genoeg.

Tuurlijk, Dekker heeft een punt als hij zegt dat sporten geen zin heeft voor je nageslacht, maar hij vergeet wel even dat uiterlijk een belangrijke rol speelt in de partner-selectie. Wie er fitter uitziet maakt meer kans bij de vrouwtjes of mannetjes. En laten we het maar niet hebben over de geestelijke ontspanning die sport met zich meebrengt. Dekkers heeft weer een goed punt als hij vertelt dat sport een eeuw geleden nog nauwelijks bestond, dat was iets uit de Griekse tijd. Maar polo, jagen, paardrijden en schermen dan? De elite van een maatschappij heeft altijd sport bedreven. Volgens mij heeft het niet bestaan van sport meer met economische oorzaken te maken dan dat men het niet nodig vond.

In een uitzending van Pauw & Witteman zegt hij dat het probleem is we van nature niet genoeg beweging krijgen. Daar zou men eens wat aan moeten doen! Maar de maatschappij is zoals hij is Midas, en mensen aanzetten om die beweging die ze nodig hebben alsnog te krijgen lijkt me toch niet verkeerd? Volgens hem leven we niet langer door te sporten of gezond te eten, maar door de vooruitgang van de medische zorg en goede riolen. Maar onze kwaliteit van leven dan? Mark Rutte, ook te gast, wijst hem verder op het belang van het leren samenwerken en sociale aspecten in de sport.

Dekkers wijst er nog op dat 2km wandelen evenveel calorieen verbrandt als 2km hardlopen, en je komt dan niet bezweet aan en heb je lekker naar de vogeltjes kunnen kijken. Maar Midas, dan vergeet je wel dat de “homo adidas” geen tijd meer heeft om zo lang te wandelen tussen werk en gezin door. Bovendien, zoals jij sport oersaai vindt, vinden veel mensen wandelen geen zak aan.

Ik ben het oneens met die man, maar wat is hij toch een heerlijke sarcast. Daar hebben we er jammer genoeg te weinig van in Nederland. Bovendien brengt hij altijd een frisse kijk op de zaken. En zoals Jurryt van de Vooren zegt in zijn column: het zijn juist de niet-believers die iets kunnen bijdragen aan de dicussies over sport.

 1. 1

  Ik heb een tyfushekel aan sporten waar geen spelelement in zit… Hardlopen? Barf!

  Wandelen vind ik lekkerder, want dan kan je meer opnemen van de omgeving. En dan heb ik hier uiteraard niet over wandelen door de stad.

 2. 2

  Quote:”Wie er fitter uitziet maakt meer kans bij de vrouwtjes of mannetjes.”
  Moet het niet zijn: maakt meer kans op meer vrouwtjes… enz.??
  Als ik zo om mij heen kijk, loopt er toch een ontiechelijk aantal stellen rond, waarvan minstens de helft baggervet is ;-)

 3. 3

  @Spuyt: Midas lijkt een hekel te hebben aan alle sporten, niet alleen degene zonder spelelement.

  @Henk: je maakt meer kans om een “beter” mannetje of vrouwtje te verkrijgen. En bij verscheidene diersoorten heeft de alfa-man volgens mij ook het recht op de meeste vrouwtjes.

 4. 4

  Maar die alfa mannetjes zijn niet zo kieskeurig en pakken wat ze pakken kunnen en of dat de soort als geheel nu weer ten goede kom?
  Ik kijk nu trouwens ineens heel anders tegen het spreekwoord “een goede haan is niet vet” aan ;-).

 5. 5

  “of dat de soort als geheel nu weer ten goede kom?”

  Als het goed is wel. Het sterkste mannetje mag zijn genen het meest verspreiden.

  “een goede haan is niet vet”

  Nee een goede haan is gespierd :-).

 6. 7

  Bij de apen: Het sterkste mannetje heeft waarschijnlijk de beste genen. Die tactiek lijkt al miljoenen jaren te werken bij de dieren.

  Bij mensen zouden gedragingsgenen die voor sportiviteit coderen op die manier ook kunnen wijzen op een “fitter” individu, zo meer vrouwen aantrekken, etc.

 7. 8

  “Het sterkste mannetje heeft waarschijnlijk de beste genen”.

  Maar dan vergeet je de grote groep apen die de “hit en run” tactiek gebruiken. Soms zijn deze nog succesvoller dan de “alfa” mannetjes.

  En ze zijn zeker niet de sterksten!

 8. 9

  Het is natuurlijk zo dat spierkracht alleen niet de enige factor is, maar ik vergroot het even uit om het belang ervan te laten zien. En dat lijkt me toch wel degelijk aanwezig.

  Bij mensen is uiterlijk ook niet de enige factor. Degenen die looks het beste met versieren combineren krijgen de meeste vrouwtjes (of de grootste sletten als het om mannetjes gaat ;). Maar het is niet onbelangrijk.

 9. 11

  Die heb ik niet gezien, gaf men een antwoord op die vraag? Ik zou zeggen: Het is belangrijk omdat we nu langer leven en met auto of trein naar het werk gaan waardoor we te dik worden.

 10. 14

  Midas’ stelling is dat dat relaxen ook prima gaat met wandelen of beweging als gevolg van je dagelijkse beslommeringen.

  Mja. Misschien is dat inderdaad zo en is flink sporten een nieuw fenomeen. Maar hij doet er zo laatdunkend over. Ik zie geen probleem met sporten zoals we dat nu doen. Als iedereen zijn advies op zou volgen hadden we denk ik meer dikke mensen en meer ongelukkige mensen.

  Ik vermoed dat hard sporten toch iets anders doet voor je mentale of hormonale huishouding dan wandelen.

 11. 15

  Midas heeft gelijk. Sport is een (engelse) uitvinding uit het midden van de 19e eeuw. De bedoeling was om jongens moe te maken opdat zij niet aan hun pikkies gingen liggen trekken. Daar kreeg je nl ruggemerg tering van. De sport in de oudheid en later was geen sport maar oefening in oorlogvoeren. Het ouder worden nu heeft meer te maken met de stand van zaken rond de huidige hygiene, het medisch kunnen, voedsel. maar ook daarin wordt doorgeschoten. Veel weerstand tegen sport wordt opgewekt door de aandacht die daaraan geeist wordt

 12. 17

  Ik heb er afgelopen weekend mee in mijn handen gestaan en het lijkt me inderdaad een erg leuk boek.

  Maar waar mijn stuk over gaat is niet dat sport een nieuwe vinding is etc., het gaat erom dat Midas een overdreven standpunt inneemt en niet de voordelen van sport meeneemt.

  Zo las ik in een stukje van zijn boek dat langer nadenken ook niet helpt voor het nageslacht. Moeten we dan ook maar ophouden met denken? Zijn argumentatie is krom.

  Hij lijkt wel een beetje een luie donder die zijn gebrek aan wilskracht om te sporten wil botvieren ;-)

 13. 18

  Geachte mijnheer Dekker,
  Ik ben gisterenavond naar uw lezing in Apeldoorn geweest.Zo een heerlijke avond was het. Ik heb ontzettend genoten en ben volledig met u eens.
  Aan het eind van de lezing wild ik graag met u praten en zelfs zou ik mijn ei met u willen delen als ik geen partner had. helaas kwam er niets van.
  Kortom geweldig boek.sigal

 14. 20

  Gamen is ook rustgevend. Ow wacht…

  Ook al is sport niet gezond (niet dat ik echt denk dat sport ongezond is), het kan nog wel leuk zijn ;)