Mexicaanse griep? – Gewoon uitzieken

Breaking nieuws van het RIVM: de Mexicaanse grieppandemie die Nederland de komende herfst en winter compleet gaat lamleggen, is eigenlijk niet veel meer dan een gewone seizoensgriep. Tamiflu? Welnee!

Zojuist heeft het RIVM dan laten weten dat verreweg de meeste mensen in twee tot zeven dagen gewoon herstellen. De Mexicaanse griep verloopt mild. Pardon? Mild?

Het ene moment praten we over toestanden waarbij schoolvakanties moeten worden opgelengd. Stel je voor dat we het krijgen. We bereiden ons voor op een maatschappij ontwrichtend scenario.

Het constante mediabombardement heeft ertoe geleid, dat mensen bij het minste of geringste kuchje in paniek de huisarts opbellen. Geef me Tamiflu! Snel, snel! Ik ga dood man, zie je dat dan niet? En nu is de Mexicaanse griep dus niet erger dan ‘een gewone seizoensgriep’. Veel slapen, slappe thee, en als het langzaamaan wat beter gaat aansterken met een kommetje kippensoep. Vervelend, maar zeker niet apocalyptisch.

Een scenario als 1919 / 1957 willen we natuurlijk nooit meemaken. Zo lang niet precies bekend is, hoe gevaarlijk het virus precies is, moet men er bovenop zitten. Maar waarom die bangmakerij zolang we niet weten wat er aan de hand is? Omdat angst verkoopt. In dit geval: kranten, tijdschriften en 34 miljoen kuren Tamiflu.

 1. 1

  Voor het individu zal de ziekte meestal meevallen. Voor het collectief zal de ziekte nog lastig zijn omdat het virus besmettelijker is dan gemiddeld en er dus meer mensen tegelijk ziek zullen zijn, wat vervelend kan zijn voor de continuïteit van de zorg en van het maatschappelijk leven. Daarnaast is het niet uitgesloten dat het virus nog muteert…

  Ceterum : klikmelink.

  Enne : dit artikel doet net zo goed mee aan wat het beschrijft.

 2. 2

  Ik vraag me wel af hoe ze dat aantal gevallen tellen. Ik kan me niet voorstellen dat je met een milde griep naar een huisarts gaat (tenzij het een zuigeling of bejaarde betreft).

 3. 4

  @ Daniël:

  Ja, maar tussen de 1 op 100 (seizoensgriep) en 1 op 3 zit echt een duidelijk verschil. Er is inderdaad geen enkele reden voor paniek en het RIVM heeft dat nu duidelijk gecommuniceerd, maar reken maar dat men gewoon doorgaat met de voorbereidingen.

  (en over wiens bangmakerij heb je het trouwens in de laatste paragraaf?)

 4. 5

  @4 Rene: En daar is ook niets mis mee. Ik zeg niet: overheid u doet het helemaal verkeerd. Natuurlijk moet de overheid haar plicht doen. Maar de pers ook. Objectieve en heldere verslaglegging dus, en geen paniekzaaierij.

 5. 6

  Nogmaals, wie zaaide dan paniek?

  EDIT:

  Laat maar. “Media”, schijnbaar. Ik consumeer steeds minder “media” dus ik zal me daar buiten houden maar ik voel me in ieder geval niet in paniek gebracht…

 6. 9

  nou, alleen zieken kunnen eraan overlijden… Complicaties kunnen bij iedereen voorkomen, maar komen disproportioneel vaak voor bij zieken, dat is toch echt wat anders.

 7. 11

  Meer eens met #6 dan met #5.

  Aka : de typische kritiek “in de media op de media over de media” (oude en nieuwe media) zou beter gewoon ’s niet plaatsvinden. Er moet niet nodig bericht worden.

 8. 12

  De overheid koopt niet 34 miljoen Tamiflu-pilletjes. De overheid heeft 34 miljoen vaccins besteld, 2 voor elke Nederlander. Tamiflu is een geneesmiddel dat de griep onderdrukt. Het vaccin (dat er nog niet is) voorkomt dat je ziek wordt.

  Hoog tijd voor goede voorlichting, zo blijkt.

 9. 14

  Je weet tegenwoordig inderdaad niet meer wat je nu wel en niet moet geloven. Aan de ene kant heb je mensen die alles wantrouwen en denken dat de overheid en de farmaci allemaal betrokken zijn in een groot complot, aan de andere kant heb je goed vertrouwen in alles dat de overheid je meld.

  Zoals gewoonlijk is volgens mij elke situatie waar mogelijk goed interpreteren en de gulden middenweg volgen. Maar wat is soms best wel moeilijk. Welke informatie nu precies betrouwbaar is en welke niet. Teveel mensen geloven vooral de informatie die toevallig aansluit bij hun eigen overtuigingen.

 10. 15

  Dus gewoon wat ik al die tijd al zeg: het is maar gewoon een griep.
  Natuurlijk wel jammer voor die vrouw waar de Nuon niet wil komen nu, maar het heeft mij wel geleerd dat je niet moet laten merken dat je ziek bent, voordat je reparaties gedaan zijn.

 11. 16

  Zeker in het licht van het aantal vaccinaties die kinderen in korte tijd krijgen toegediend (20? 30?) De hoge doses Thimorasal (conserveringsmiddel met kwik) in vaccins leiden, althans in de VS, tot diabetes, ms en autisme bij kinderen:

  http://www.youtube.com/watch?v=5DUqv7E5EDM

  Joe: “Het gebeurde in de tabaksindustrie, de olie- industrie en de klimaatdiscussie…”

  RFK: “Het was in Simpsonwood, Georgia in 2000. Het is echt afschuwelijk om te lezen Joe. Daar waren wetenschappers van de overheid die zeiden na het lezen van de rapporten, dit is onbetwistbaar, dit valt niet te *vies woord* ontkennen, Ik geef dit niet aan mijn eigen kinderen. Laten we dit maar verbergen voor het Amerikaanse volk.” Het is zo schokkend Joe dat de mensen die onze gezondheid moeten waarborgen *nog een vies woord* samenzweren om dit spul in vaccins te laten.”

  “Het Mexicaanse griepvirus is door mensen gemaakt!”
  “Het Mexicaanse griepvaccin is zeer gevaarlijk”
  “Slik ook geen Tamiflu!”

  *in Nederland zit overigens een ander conserveermiddel in vaccins*

 12. 17

  Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat belangen van de farmaceutische industrie een bijzonder grote rol spelen, o.a. om het bijna nutteloze medicijn tamiflu aan de man te brengen.

 13. 20

  Het gaat om gepaste waakzaamheid, nog steeds zijn meer jongeren ziek dan normaal. Het is nog onduidelijk hoeveel mensen ziek zullen worden, maar het lijkt er op dat meer mensen ziek zullen worden dan bij de normale griep. Verder is het gelukkige wat ernst betreft gelijk aan de normale griep (er gaan niet zo veel mensen aan dood). Hopelijk blijft dat zo. Verder verwijs ik naar mijzelf in het dossier ;)

  Of ben jij bang omdat je iets koopt? (money – causality)

 14. 21

  Volgens mij is Tamiflu een virusremmer en mag je het niet gebruiken indien je de griep al hebt. Is geen koortsonderdrukker. Heb al gelezen dat de bijwerkingen van die Tamiflu zodanig is dat je er ziek van wordt. Dus elke dag alvast Sambucal nemen, en je fruit en je vitaminen. En mocht je toevallig een of ander griepje krijgen dan is het, zoals hier al werd gezegd, gewoon uitzieken en zelfgemaakte kippesoep (zonder allerlei enge toevoegingen)het allerbeste. Dus alvast zorgen dat je die in de diepvries hebt.

 15. 22

  Ik weet niet hoe je zelf kippensoep maakt. Om te voorkomen dat je ziek wordt, neem je Tamiflu. Blijkt? Word je ook ziek van. Enige uitweg kippensoep – zelfgemaakt. Ben nu pas echt bang.

 16. 26

  en dan dit:

  http://www.spitsnieuws.nl/archives/varkensgriep/2009/08/kids_15_krijgen_19_bij_swine_f.html

  “Minstens acht leerlingen van dezelfde school die onder de 15 jaar zijn, werken bij het Swine flu hotline-callcenter in Watford. Veel van hen werken tot diep in de nacht, wat in strijd is met de Britse arbeidsvoorwaarden voor jongeren onder de 18. Sommige kinderen zijn zelfs zo jong dat ze waarschijnlijk niet eens weten hoe je het woord ‘pandemic’ moet spellen.”

 17. 27

  Klink heeft teveel ingekocht. Ach, ’t was voor een prikkie.

  *** Voor de gelegenheid en bij hoge uitzondering niet onder eigen naam gepost.

  dick